Εγκρίθηκε από το Eurogroup η συμφωνία σε υπηρεσιακό επίπεδο (Staff level agreement) για την τρίτη αξιολόγηση, σύμφωνα με...
κυβερνητικές πηγές.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η συζήτηση ήταν πολύ σύντομη και ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενέκριναν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε το Σάββατο στην Αθήνα μεταξύ θεσμών και ελληνικών αρχών.
Την ικανοποίησή του για την έγκαιρη επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα σε τεχνικό επίπεδο εξέφρασε νωρίτερα ο απερχόμενος πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση της Ευρωομάδας.
«Είναι εξαιρετικό» που επετεύχθη συμφωνία εγκαίρως, σχολίασε ο κ. Ντάισελμπλουμ. Κάτι το οποίο δείχνει ότι «όλες οι πλευρές εργάστηκαν σκληρά και με αφοσίωση για να συμβεί» πρόσθεσε.
«Ενθαρρυντικό μήνυμα» για την έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης αλλά και την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος χαρακτήρισε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί την επίτευξη συμφωνίας.
«Υπάρχει σαφής βούληση να προχωρήσει αυτή η αξιολόγηση ομαλά και αποτελεσματικά και να ολοκληρωθεί εγκαίρως, δηλαδή να έχουμε συμφωνία πριν από τα Χριστούγεννα, όπως είχαμε πει» υπογράμμισε ο Γάλλος επίτροπος, σημειώνοντας ότι είναι πολύ «θετικό» ότι η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να εφαρμόσει όλες τις προαπαιτούμενες δράσεις το συντομότερο δυνατό».
Συνεχίζοντας, ο Π. Μοσκοβισί, ανέφερε ότι «συνολικά πρόκειται για πολύ καλά νέα και ένα ενθαρρυντικό μήνυμα» ενόψει της ολοκλήρωσης του προγράμματος σε λιγότερο από εννιά μήνες αλλά και των «κρίσιμων» συζητήσεων για την μεταμνημονιακή εποπτεία αλλά και την ελάφρυνση του χρέους, που «πρέπει να ολοκληρωθούν στις αρχές του καλοκαιριού».
«Η γρήγορη πρόοδος που πετύχαμε σε αυτήν τη φάση είναι καλός προάγγελος για τα επόμενα βήματα και φυσικά στέλνει ένα θετικό μήνυμα στους επενδυτές. Τα πράγματα κινούνται σε θετική κατεύθυνση στην Ελλάδα, οπότε πιστεύω ότι είναι μια πολύ καλή ημέρα για τις σχέσης της Ελλάδας με την ΕΕ αλλά και για την ίδια την Ελλάδα», υπογράμμισε ο Π. Μοσκοβισί.
Παράλληλα σημείωσε ότι η θετική ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος θα είναι μεταξύ των βασικών καθηκόντων του νέου προέδρου του Eurogoroup.
Ο επίτροπος Οικονομίας, εξήγησε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει δικαίωμα ψήφου για την εκλογή του νέου προέδρου του Eurogroup. Σημείωσε, ωστόσο, ότι τρία είναι, κατά την άποψή του, τα βασικά καθήκοντα του νέου προέδρου του Eurogrοup: να διοικήσει αποτελεσματικά το Eurogroup και να προχωρήσει στην εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, να ολοκληρώσει με θετικό τρόπο το ελληνικό πρόγραμμα φέτος το καλοκαίρι και να βελτιώσει τη δημοκρατική λογοδοσία του Eurogroup ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου