6.12.17

Από τον Ερντογάν εξαρτάται...

Aν το ταξίδι του στην Ελλάδα θα συμβάλλει για να σπάσει η απομόνωσή της χώρας του...

«Από τον Ερντογάν εξαρτάται εάν το ταξίδι του στην Ελλάδα θα συμβάλλει για να σπάσει η απομόνωση της χώρας του και...
αν θα αποτελέσει ορόσημο για την βελτίωση των ευρωτουρκικών σχέσεων» διαμηνύει η Αθήνα ενόψει της αυριανής επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογάν στη χώρα μας.

Αρμόδιοι παράγοντες στην Αθήνα εκτιμούν ότι ο τούρκος Πρόεδρος, με σοβαρά προβλήματα στις σχέσεις της χώρας του με Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρωπαϊκή Ένωση , πολύ δύσκολα θα θελήσει να δημιουργήσει επιπρόσθετα προβλήματα κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα. «Δεν θα έχει νόημα κάτι τέτοιο δεν θα έχει καμιά εξήγηση» δηλώνουν οι ίδιοι- ανώτεροι- παράγοντες στο Real.gr.

Η Αθήνα πάντως, εκφράζει ικανοποίηση από τις μέχρι στιγμής συνομιλίες και ιδίως από το πρόγραμμα του Ταγίπ Ερντογάν στην Κομοτηνή.

Ο τούρκος Πρόεδρος θα παραμείνει στην Κομοτηνή 6 το πολύ ώρες.

Με την άφιξή του θα μεταβεί για προσευχή στο μικρό τζαμί Κιρμαχαλέ, ενώ εν συνεχεία θα μεταβεί στο ξενοδοχείο «Χρήστος και Εύη» όπου θα υποδεχθεί τους μουφτήδες και θα μιλήσει σε συγκέντρωση παραγόντων της μειονότητας.

Στις τέσσερις περίπου το απόγευμα θα αναχωρήσει από το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης για την Τουρκία.

Οι διαβουλεύσεις πάντως μεταξύ των διπλωματικών υπηρεσιών των δυο χωρών συνεχίζονται, ενώ προχθές έγινε σύσκεψη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων τούρκων αστυνομικών για τα μέτρα ασφαλείας του τούρκου Προέδρου, με απόλυτη συμφωνία μεταξύ των δυο πλευρών.

Τι γράφει ο τουρκικός τύπος
«Ιστορική ευκαιρία στις σχέσεις με την Ελλάδα» τιτλοφορείται το άρθρο γνώμης του Sami Kohen στην εφημερίδα Milliyet (σύντομη αναφορά στο πρωτοσέλιδο και συνέχεια στη σελ. 18) αναφορικά με την επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου της Τουρκίας στην Ελλάδα.

Το πιο ουσιώδες στοιχείο της επίσκεψης Erdogan στην Αθήνα είναι ότι πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη τούρκου ηγέτη στην γείτονα μετά από 65 έτη, επισημαίνει αρχικά ο αρθογράφος.

Ακολούθως προβαίνει σε μια σύντομη ιστορική αναδρομή των ελληνοτουρκικών σχέσεων, υπενθυμίζοντας ότι ‘χάλασαν’ το ’60 με το Κυπριακό και έκτοτε κατά καιρούς οι δυο χώρες ήλθαν στα πρόθυρα της σύγκρουσης. Η ψυχρή αυτή ατμόσφαιρα συνεχίσθηκε έως το ’90 όταν ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, κ. Γιώργος Παπανδρέου, προέβη σε εποικοδομητικό διάλογο με τον τούρκο ομόλογό του Ismail Cem.

Στα έτη που ακολούθησαν σχολιάζεται ότι η στρατηγική αυτή δεν επέλυσε τις υφιστάμενες διαφορές μεταξύ των δύο χωρών, όμως σε γενικές γραμμές έδωσε τη δυνατότητα για τη δημιουργία «πιο φυσιολογικών σχέσεων» μεταξύ των δύο χωρών.

Όσο για την επικείμενη επίσκεψη Εrdogan, o Kohen σχολιάζει ότι συνιστά μία ιστορική ευκαιρία για την βελτίωση των διμερών σχέσεων και για να προχωρήσει περαιτέρω η φιλία.

Η πραγματοποίηση της επίσκεψης δείχνει την θέληση και την προσδοκία των δύο πλευρών προς την κατεύθυνση αυτή, σχολιάζεται.

Τονίζεται ότι οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν ανάγκη τις θετικές και φιλικές δηλώσεις των ηγετών τους σε επίσημες επισκέψεις, όπως η προκειμένη, και ότι αυτές θα δείξουν ότι θέτουν στο περιθώριο φανατικά στοιχεία που προβαίνουν σε σκληρές και ανόητες ενέργειες κατά καιρούς.

Ακολούθως ο αρθρογράφος σημειώνει ότι μεταξύ των δύο χωρών υπάρχουν πολλά ζητήματα που περιμένουν λύση, μεγάλο μέρος των οποίων είναι τα χρόνια ζητήματα όπως το Κυπριακό, η υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο, και οι διαφωνίες ως προς τον εναέριο χώρο και τα χωρικά ύδατα.

Κατά τις συνομιλίες στην Αθήνα, δίχως αμφιβολία, θα συζητηθούν τα ζητήματα αυτά, εκτιμά ο Kohen, προσθέτοντας τα εξής: «Μπορεί να γίνει ένα βήμα για να δοθεί νέα ώθηση στις διερευνητικές συνομιλίες, που συνεχίζονται εδώ και έτη, για το ζήτημα του Αιγαίου. Μπορεί να δημιουργηθεί έδαφος για κοινές προσπάθειες για το Κυπριακό».

«Στην πραγματικότητα, όμως, δεν θα πρέπει να περιμένουμε από την επίσκεψη αυτή συγκεκριμένα αποτελέσματα αναφορικά με την επίλυση των διαφωνιών» προσθέτει ο Kohen.

Στη συνέχεια επισημαίνεται ότι πέραν των χρόνιων ζητημάτων τον τελευταίο καιρό έχουν προστεθεί νέα ζητήματα στις σχέσεις των δύο χωρών: η τρομοκρατία και το μεταναστευτικό. Μία από τις κύριες προσδοκίες της Άγκυρας είναι η συνεργασία στην έκδοση από την Αθήνα των μελών της FETÖ.

Κατά την επίσκεψη ενδέχεται επίσης να προκύψουν νέες δυνατότητες συνεργασίας σε διάφορα πεδία, από την οικονομία έως το εμπόριο και την ενέργεια.

«Όμως το ουσιαστικό αποτέλεσμα που θα πρέπει να αναμένεται από την επίσκεψη Erdogan στην Αθήνα είναι η εξασφάλιση περιβάλλοντος αμοιβαίας καλής πρόθεσης και εμπιστοσύνης» είναι τα καταληκτικά σχόλια του αρθρογράφου.

Σε σύντομο ρεπορτάζ του Hasan Ay στην εφημερίδα Sabah (σελ. 9) σημειώνεται ότι κατά την επίσκεψη του Προέδρου της Τουρκίας Erdogan στην Ελλάδα στις 7 – 8 Δεκεμβρίου έγινε γνωστό ότι θα συζητηθούν τρία συγκεκριμένα έργα: η έναρξη των ακτοπλοϊκών δρομολογίων μεταξύ Σμύρνης – Θεσσαλονίκης, η ταχεία σιδηροδρομική σύνδεση Κωνσταντινούπολης – Σμύρνης και η δημιουργία γέφυρας στις συνοριακές πύλες Ιψάλων – Κήπων.


Σε άρθρο γνώμης της Ariana Ferentinou για την εφημερίδα Hürriyet Daily News (σελ. 5) με τίτλο «Greeks await Erdoğan’s visit with fingers crossed» αναφέρεται ότι η ανακοίνωση και η επιβεβαίωση της επίσκεψης ήταν καθυστερημένη και σύντομη αν και όλοι γνώριζαν για αυτή από τον περασμένο Μάιο όταν ο ΠτΔ της Ελλάδος, Προκόπης Παυλόπουλος, παρευρέθηκε στην 25η επέτειο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Μαύρης Θάλασσας, στον οποίο τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία είναι ιδρυτικά μέλη.

Υπενθυμίζεται ότι παρά την ακύρωση της προγραμματισμένης συνάντησης μεταξύ των δύο Προέδρων, κατάφεραν τελικά να κάνουν μία χειραψία ενώ ο κ. Παυλόπουλος προσκάλεσε τον κ. Erdoğan στην Αθήνα.

Ωστόσο, όπως η ίδια η αρθρογράφος επισημαίνει χρειάστηκαν περισσότεροι από επτά μήνες προετοιμασίας κατά τη διάρκεια των οποίων ο πρωθυπουργός της Τουρκίας επισκέφθηκε την Ελλάδα τον περασμένο Ιούνιο, συνοδεία σημαντικών υπουργών, ενώ στη συνέχεια ο Πρόεδρος Erdoğan υποδέχθηκε τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος, κ. Νίκο Κοτζιά, στο πλαίσιο μίας σύντομης επίσκεψης που πραγματοποίησε ο κ. Κοτζιάς στην Άγκυρα τον Οκτώβριο για να ακολουθήσει η επίσκεψη του Αντιπροέδρου της Τουρκίας, Hakan Cavuşoğlu, στην Αθήνα στις αρχές του Νοεμβρίου.

Η Ferentinou αναφέρει επίσης ότι κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών προετοιμασίας δόθηκαν πολύ λίγες ‘πληροφορίες εκ των έσω’ από τα ΜΜΕ και των δύο χωρών με την εξαίρεση μίας τυποποιημένης αφήγησης αναφορικά με την ιστορική σημασία της επίσκεψης αυτής.

Υπογραμμίζει ακόμη ότι ο κ. Κοτζιάς γυρνώντας στην Ελλάδα από την Άγκυρα ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος Erdoğan αποδέχθηκε την πρόσκληση καθώς και ότι υπήρχαν κάποιες ΄λίγες λεπτομέρειες’ που θα έπρεπε να διευθετηθούν πριν την επιβεβαίωση της ημερομηνίας από την Άγκυρα, η οποία πάντως, σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Κοτζιά θα λάμβανε χώρα «τέλος Νοέμβρη, αρχές Δεκέμβρη».

Ωστόσο, επισημαίνει ότι σύμφωνα με τα ελληνικά ΜΜΕ η επίσημη πρόσκληση του κ. Παυλόπουλου παραδόθηκε στη Πρεσβεία της Άγκυρας στην Αθήνα μόλις το περασμένο Σάββατο, συνεπώς η αρθρογράφος διερωτάται ποιες ήταν εκείνες οι λεπτομέρειες που καθυστέρησαν την επίσημη επιβεβαίωση.

Βασιζόμενη σε προσωπικές της εκτιμήσεις, η Ferentinou αναφέρει ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα βαδίζει σε ‘τεντωμένο σκοινί’ ενώ η οικονομική κρίση έχει προκαλέσει δραστικές αλλαγές στο τοπίο των ΜΜΕ με αποτέλεσμα πολλοί παραδοσιακοί μιντιακοί όμιλοι να έχουν εξαγορασθεί από νέα ισχυρά ‘αφεντικά’, αρκετά εκ των οποίων επιτίθονται σκληρά στην κυβέρνηση για χάρη της αντιπολίτευσης.

Ειδικότερα, υπογραμμίζει ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών ο κ. Τσίπρας και ο εταίρος του στην κυβέρνηση, κ. Καμμένος, έχουν βρεθεί στο επίκεντρο συντονισμένων επιθέσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τα ‘αντιπολιτευόμενα’ ΜΜΕ για το ζήτημα ενός αποτυχημένου συμβολαίου πώλησης πυρομαχικών μεταξύ Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας.

Υπογραμμίζει ακόμη ότι υπάρχει ένα νέο πολιτικό σκηνικό, το οποίο μπορεί να αποτελέσει μία σοβαρή απειλή για τη Συρία και συγκεκριμένα αναφέρεται στη δημιουργία του νέου σοσιαλιστικού-αριστερού συνασπισμού, με την ονομασία «Κίνημα Αλλαγής», το οποίο έχει ήδη καταλάβει την τρίτη θέση στις δημοσκοπήσεις ενώ η Νέα Δημοκρατία παραμένει πρώτη.

Εικάζει ότι η παρουσία του Erdoğan στην Αθήνα μπορεί να έχει κάποιο αντίκτυπο στην εσωτερική πολιτική. Όπως σημειώνει, το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε ο Έλληνας Π/Θ θα ήταν μία «μη αναμενόμενη» δήλωση του Erdoğan είτε στην Αθήνα είτε στη Θράκη, όπου είναι πλέον γνωστό ότι θα επισκεφθεί τη μουσουλμανική κοινότητα.

Συνεχίζοντας, υπογραμμίζει ότι μία τέτοια δήλωση θα θεωρηθεί ως μία αποτυχία της κυβέρνησης να οργανώσει κατάλληλα την επίσκεψη και ως εκ τούτου θα βλάψει τα εθνικά συμφέροντα.

Για παράδειγμα, διερωτάται, θα απευθυνθεί στους μουσουλμάνους της Δυτικής Θράκης ως «τουρκική κοινότητα» κάτι που είναι επισήμως μη αποδεκτό από την Αθήνα;

Ή μήπως θα σχολιάσει το προσφάτως εγκριθέν μέτρο που επιτρέπει στους μουσουλμάνους έλληνες πολίτες να μην επιλέγουν το νόμο της Σαρίας, ο οποίος είναι ακόμη σε ισχύ στη Θράκη, αλλά να αναζητούν την απονομή της δικαιοσύνης στα ελληνικά αστικά δικαστήρια; Επίσης, θα επαναλάβει το αίτημα της Άγκυρας για έκδοση των οκτώ αξιωματικών της FETÖ; Θα θίξει το θέμα της κατάστασης στο Αιγαίο;

Επιπλέον παρατίθεται ανακοίνωση του εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας στην οποία αναφέρεται ότι «Καλωσορίζουμε την επίσκεψη αυτή γιατί πρέπει πάντα να είναι ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών … Αλλά θα πρέπει να παράγει αποτελέσματα και όχι να είναι μία επίσκεψη ‘βελτίωσης της εικόνας’ της Τουρκίας ή μία πρακτική δημοσίων σχέσεων».

Η αρθρογράφος υποστηρίζει ότι το χειρότερο σενάριο για τους Έλληνες θα είναι εάν ο Erdoğan χρησιμοποιήσει την Ελλάδας ως όχημα για να εκφράσει μία δριμεία ρητορική εναντίον της Δύσης (στοχοποιώντας τόσο την Ευρώπη όσο και τις ΗΠΑ). Σημειώνει ακόμη ότι η εξέλιξη αυτή θα έκανε την κατάσταση ακόμη πιο άσχημη για τον κ. Τσίπρα, ο οποίος μπορεί να κατηγορηθεί για ερασιτεχνισμό στη διαχείριση μίας τέτοιας ιστορικής περίστασης.

Καταλήγοντας, τονίζει ότι το καλύτερο δυνατό σενάριο θα είναι εάν ο Erdoğan χρησιμοποιήσει την επίσκεψή του για να προωθήσει μία προσέγγιση συμφιλίωσης προς την Ευρώπη τη στιγμή που οι σχέσεις με τις ΗΠΑ χειροτερεύουν εξαιτίας της δίκης του Zarrab, αλλά και του ακανθώδους ζητήματος των Κούρδων του PYD στη Συρία.

Η υπόθεση Reza Zarrab θα οδηγήσει σε πρόωρες κάλπες;

Σε άρθρο γνώμης του Serkan Demirtaş για την εφημερίδα Hürrıyet Daily News (σελ.4) με τίτλο «The Zarrab case could bring e lections forward» αναφέρεται ότι η υπόθεση του Reza Zarrab στις ΗΠΑ καθώς και τα έγγραφα που έχει στην κατοχη του ο αρχηγός του CHP, Kemal Kılıçdaroğlu, βάσει των οποίων ισχυρίζεται ότι μέλη της οικογενείας του Προέδρου Erdoğan μετέφεραν εκατομμύρια δολάρια σε off-shore εταιρεία στον φορολογικό παράδεισο της Νήσου Man συνιστούν δύο διαφορετικές καταστάσεις οι οποίες έχουν εντείνει την πίεση που ασκείται προς το ΑΚΡ.

Αναφορικά με την εξελισσόμενη υπόθεση του Reza Zarrab ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι ο επιχειρηματίας προχώρησε στην αποκάλυψη λεπτομερειών για το σχήμα που επέτρεπε στον ίδιο και τους συνεργάτες του να παρακάμπτουν τις κυρώσεις που είχαν επιβάλει οι ΗΠΑ στο Ιράν.

Τονίζεται επίσης ότι οι καταθέσεις του Zarrab αναφέρονται σε ισχυρισμούς ότι ο ίδιος είχε δωροδοκήσει πρώην Υπουργούς του ΑΚΡ το διάστημα 2011-2013 φέρνοντας στη μνήμη και τις έρευνες περί διαφθοράς που είχαν διεξαχθεί το Δεκέμβριο του 2013 οι οποίες ενέπλεκαν τέσσερεις Υπουργούς: τον πρώην Υπουργό Οικονομίας, Zafer Çağlayan, τον πρώην Υπουργό αρμόδιο για θέματα ΕΕ, Egemen Bağış, τον πρώην Υπουργό Εσωτερικών, Muammer Güler, καθώς και τον πρώην Υπουργό Αστικού Σχεδιασμού, Erdoğan Bayraktar. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο του 2015, το τουρκικό κοινοβούλιο αποφάσισε οι Υπουργοί αυτοί να μην πάνε σε δίκη χάρη στις ψήφους του ΑΚΡ, που πλειοψήφισαν.

Αναφορικά με την έτερη πηγή πίεσης προς το ΑΚΡ σημειώνεται ότι ο εκπρόσωπος του CHP, Bülent Tezcan, κοινοποίησε τα εν λόγω έγγραφα στα ΜΜΕ την 1η Δεκεμβρίου, δεσμευόμενος επίσης να τα παραδώσει στους εισαγγελείς.

Τονίζεται ότι η κίνηση αυτή ακολούθησε της έρευνας που ξεκίνησε εισαγγελέας στην Άγκυρα για τα έγγραφα που ο Kılıçdaroğlu κράδαινε στην κοινοβουλευτική συνάντηση του κόμματός του την 28η Νοεμβρίου υπονοώντας ότι έχει στην κατοχή του και άλλα έγγραφα που αποδεικνύουν τις μυστικές συναλλαγές και οικονομικές δραστηριότητες μελών της οικογένειας του Erdoğan.

Πέρα αυτών, επισημαίνεται ότι η κατάθεση του Zarrab έχει εντείνει την ανησυχία ότι οι τράπεζες και τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα που εμπλέκονται στο σχήμα του επιχειρηματία μπορεί να βρεθούν αντιμέτωπα με σοβαρές χρηματικές κυρώσεις για παράβαση των νόμων των ΗΠΑ.

Όπως υπογραμμίζει ο αρθρογράφος, δεδομένης της πενιχρής ισοτιμίας της λίρας έναντι του δολαρίου και του ευρώ, ιδιαίτερα κατά τους τελευταίους μήνες, σε συνδυασμό με την επιδείνωση των σχέσεων της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και τη Δύση εν γένει, οι οικονομικές επιπτώσεις της δίκης του Zarrab μπορεί να αποδειχθούν πιο επιβλαβείς από ότι αρχικά αναμενόταν.

Στο μεταξύ, αναφέρεται, ότι το ΑΚΡ και ο βασικότερος σύμμαχός του το MHP φαίνεται ότι επιταχύνουν τις προσπάθειες εισαγωγής νέων νόμων, μεταξύ των οποίων και ο εκλογικός και αυτός για τα πολιτικά κόμματα...


real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: