7.12.17

Τσίπρας: Να χτίσουμε μεταξύ μας γέφυρες...

Τσίπρας σε Ερντογάν: Ως μηχανικός λέω ότι οι γέφυρες χρειάζονται σταθερά θεμέλια
... σε γερά θεμέλια.
Ο διάλογος μπροστά στις καμερες (ΒΙΝΤΕΟ)...
«Ως μηχανικός που είμαι ξέρω ότι οι γέφυρες χρειάζονται σταθερά θεμέλια, όπως ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο, διεθνείς συνθήκες και στην εδαφική ακεραιότητα των δύο χωρών»

Επιδιώκουμε να...
χτίσουμε γέφυρες μεταξύ μας και θέλω να πιστεύω ότι αυτός είναι και ο δικός σας σκοπός, είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον Τούρκο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου.
Πρέπει όμως για να χτίσουμε σταθερές γέφυρες να τις χτίσουμε σε γερά θεμέλια, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. «Ως μηχανικός που είμαι ξέρω ότι οι γέφυρες χρειάζονται σταθερά θεμέλια, όπως ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο, διεθνείς συνθήκες και στην εδαφική ακεραιότητα των δύο χωρών» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Αυτό που έχει σημασία είναι πέρα από τις διαφορές να ψάχνουμε να βρούμε συγκλίσεις, αλλά και τις διαφωνίες μας να τις διατυπώνουμε με εποικοδομητικό τρόπο, χωρίς προκλήσεις, με σεβασμό στην άλλη άποψη» σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας και συμπλήρωσε:

«Αν σήμερα το καταφέρουμε αυτό τότε η επίσκεψη δεν θα είναι μόνο ιστορική αλλά θα μπορούσε να ανοίξει κι ένα νέο ουσιαστικό κεφάλαιο στις σχέσεις των δύο χωρών και των δύο λαών μας».

«Τουρκία και η Ελλάδα πρέπει να πιστέψουν ότι πρέπει να εστιάσουν στο γεμάτο μέρος του ποτηριού και να παραμερίσουν το κενό του ποτηριού και χρειάζεται να οικοδομήσουμε τις συνομιλίες μας σε αυτή την αντίληψη» ανέφερε από την πλευρά του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Οι λαοί μας έχουν πάρα πολλά κοινά σημεία αρκεί να παραμερίσουμε κάποιους που έχουν ιδεολογικές εμμονές. Εμείς ως τουρκική δημοκρατία ποτέ δεν εποφθαλμιούμε τα εδάφη μιας άλλης χώρας» ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος και συμπλήρωσε:

«Έχετε και εσείς ομογενείς στην Τουρκία όπως έχουμε και εμείς εδώ. Μακάρι να μην είχαν διαπραχθεί τα λάθη που έγιναν και οδήγησαν στην αποχώρηση πολιτών και να μην είμαστε στην κατάσταση που είμαστε σήμερα. Αλλά θεωρώ ότι αυτό είναι κομμάτι της ιστορίας. Πιστεύω ότι πρέπει να οικοδομήσουμε πάνω σε γερά θεμέλια. Αν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε με βάση ορισμένες αρχές κοινής λογικής, κοινού λόγου θα μπορέσουμε να επιλύσουμε πολλά προβλήματα. Εκπροσωπώ τον τουρκικό λαό που είναι ευγνώμων σε σας προσωπικά».

Δεν υπάρχουν σχόλια: