12.12.17

Οι «ομάδες» που πιέζουν το Μαξίμου...

στον δρόμο για την ολοκλήρωση της γ΄ αξιολόγησης...

Ακριβώς μια εβδομάδα πριν από την ψήφιση του προϋπολογισμού η κυβέρνηση μετρά αντίστροφα για το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου. Το Μαξίμου αναμένει το...
«πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης, που  θα κρίνει εξ’ ολοκλήρου τα βήματα πάνω στα οποία θα πατήσει το επόμενο διάστημα. Η ψήφιση πολλών προαπαιτούμενων δεν είναι μια εύκολη υπόθεση για την πλειοψηφία, όπως έχει αποδειχτεί από τις αντιδράσεις που ήδη υπάρχουν μέσα στο κόμμα.

Ο «οδικός χάρτης» που θα ακολουθηθεί από εδώ και πέρα έχει χαραχτεί από τους επιτελείς της Ηρώδου Αττικού, όμως δεν λείπουν και οι «φωνές» από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ που μέσα από τη  δική τους οπτική, αλλά και τα μηνύματα που λαμβάνουν από την κοινωνία, διεκδικούν να πετύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για μια σειρά από ανοιχτά ζητήματα. Μικρές «ομάδες» έχουν δημιουργηθεί, που μπορεί να μην παραπέμπουν στον ΣΥΡΙΖΑ των συνιστωσών,  ωστόσο όλο το τελευταίο διάστημα προβάλουν και περιγράφουν τα αιτήματά τους πιέζοντας ακόμα περισσότερο το Μαξίμου.

«Καπέλο» στις ενδοκυβερνητικές αντιδράσεις  έρχεται και μπαίνει η εσωκομματική αντιπολίτευση των «53+», που με την πανελλαδική σύσκεψη του Σαββατοκύριακου οριοθέτησε τον τρόπο με τον οποίο θα ασκήσει την κριτική της το επόμενο διάστημα. Ο τρόπος εξόδου από τα μνημόνια με πολιτικές που θα βγάλουν τη χώρα από τη λιτότητα, αλλά και η μη οικειοποίηση του προγράμματος αποτελούν δυο βασικές γραμμές πάνω στις οποίες συντάσσεται ήδη ένα κείμενο που θα έρθει να «τραβήξει το στενό πρωθυπουργικό περιβάλλον από το αριστερό μανίκι».

Ξεχωριστή  «ομάδα»  αποτελούν όσοι εμμένουν στην άποψη πως οι πλειστηριασμοί  α΄ κατοικίας μπορούν να προστατευτούν μόνο μέσω νομοθετικής ρύθμισης. Το δρόμο έχει δείξει ο Νίκος Φίλης με πολλούς βουλευτές και στελέχη, πέρα από τους «53+»,  να τον ακολουθούν και να προτείνουν λύσεις, προκειμένου η κυβέρνηση να βγει από το αδιέξοδο. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν πως οι πλειστηριασμοί είναι αυτή τη στιγμή το ζήτημα που προκαλεί τη μεγαλύτερη φθορά στον κυβερνητικό συνασπισμό και το πεδίο που εκμεταλλεύεται περισσότερο η αντιπολίτευση και από τα δεξιά, αλλά κυρίως από τα αριστερά. Η κινητοποίηση που υπάρχει τις τελευταίες ώρες για νομοθετική ρύθμιση σύμφωνα με την οποία θα πραγματοποιούνται πλειστηριασμοί μόνο μέσω ηλεκτρονικού συστήματος μαρτυρά τη σημασία που δίνει το Μαξίμου στην αλλαγή του κλίματος.

Οι διαφορετικές τοποθετήσεις που παρατηρούνται τις τελευταίες εβδομάδες στην κυβέρνηση έχουν και γεωγραφικό χαρακτήρα. Οι βουλευτές Κοζάνης και Φλώρινας του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τοπικά στελέχη προκαλούν «ηλεκτροσόκ» στο Μαξίμου με τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις κατά της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Αν και αποδέχονται το γεγονός ότι δεν είναι μέρος του προγράμματος προσαρμογής, αλλά ευρωπαϊκή οδηγία και δεν απειλούν με καταψήφιση, ωστόσο προτροπές  του τύπου «ο κόσμος πρέπει να βγει στους δρόμους και να αφήσει τους καναπέδες», έχουν ήδη προκαλέσει αμηχανία σε πολλούς κυβερνητικούς.

Στο Αιγαίο  πέρα από το μείζον ζήτημα του προσφυγικού, η κατάργηση του 30% της έκπτωσης του ΦΠΑ σε 32 νησιά έχει συγκροτήσει  μια άλλη ομάδα βουλευτών που χθες το πρωί πέρασε το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου, προκειμένου να εξηγήσει στον πρωθυπουργό τις συνέπειες μιας τέτοιας κίνησης. Τα νησιά απειλούνται με ανατιμήσεις σε πολλά αγαθά και υπηρεσίες, ενώ ήδη φορείς και επιχειρηματίες του τουρισμού βρίσκονται «στα κάγκελα». Ο κοινωνικός αντίκτυπος μια τέτοιας κίνησης θα είναι δυσβάσταχτος  για την κυβέρνηση από τη στιγμή που σε νησιά, όπως η Λέσβος που μαστίζεται από τις ροές των προσφύγων ή η Κως που μετρά ακόμα τις πληγές της από τον σεισμό, η πολιτεία δείχνει να γυρνά την πλάτη της. Και σε αυτή την περίπτωση όμως, όπως και στους πλειστηριασμούς, η κυβέρνηση έχει περιορισμένα περιθώρια κινήσεων, καθώς τον τελικό λόγο έχουν οι Θεσμοί.

Από τη στιγμή που ο σχεδιασμός του πρωθυπουργού και των στενών συνεργατών του τοποθετεί τις εκλογές στο τέλος της τετραετίας η ομάδα εκείνων των στελεχών που προκρίνουν ακόμα και πρόωρη προσφυγή στις κάλπες αποτελεί μια «παραφωνία» στα κυβερνητικά σχέδια. Υπουργοί, αλλά και μέλη των οργάνων του κόμματος ανησυχούν για το ενδεχόμενο οι «ουρές» που θα αφήσει πίσω της η ολοκλήρωση του προγράμματος επιτροπείας να είναι σημαντικές και το Μαξίμου να μην μπορεί να υπερασπιστεί την «καθαρή έξοδο από τα μνημόνια»...


newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: