2.12.17

Οι λεπτομέρειες του ταξιδιού του Ερντογάν...

σε Αθήνα – Κομοτηνή... Ποιοι θα τον συνοδεύουν και τι θα συζητηθεί...

Μετά από πολυήμερες διαβουλεύσεις των διπλωματικών γραφείων Ελλάδας – Τουρκίας «κλείδωσε» η...
επίσκεψη του Τούρκου πρόεδρου στην Ελλάδα για τις 7-8 Δεκεμβρίου με την πρόσκληση του Προκόπη Παυλόπουλου να φτάνει στην Άγκυρα. Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός της αστυνομίας για τα μέτρα ασφαλείας που θα ακολουθηθούν, μελετώνται προσεκτικά εδώ και ημέρες και θα θυμίζουν πολύ την επίσκεψη του Μπάρακ Ομπάμα και του Εμμανουέλ Μακρόν στη χώρα μας. Σε συνεχή συνεργασία είναι οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες με τις τουρκικές.

Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου

Αν και το πρόγραμμα του δεν έχει γίνει ακόμα επισήμως γνωστό, ο κ.Ερντογάν αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα την ερχόμενη Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου στις 11 το πρωί. Θα κατευθυνθεί στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη για την καθιερωμένη κατάθεση στεφάνου και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί η επίσημη υποδοχή του στο Προεδρικό Μέγαρο. Μετά τις συζητήσεις που θα έχει με τον Προκόπη Παυλόπουλο, θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου για τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα. Εκτός απροόπτου μετά το τετ α τετ των δυο ηγετών θα ακολουθήσουν και διευρυμένες συζητήσεις των αντιπροσωπειών, αλλά και δηλώσεις στον τύπο.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα έχει ήδη διοργανωθεί από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων δείπνο στις 6 το απόγευμα στο Ζάππειο με τη συμμετοχή 15 Τούρκων και 15 Ελλήνων δημοσιογράφων.

Η πρώτη ημέρα της επίσκεψής του στην Ελλάδα θα ολοκληρωθεί με το επίσημο δείπνο που θα παρατεθεί προς τιμήν του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.


Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου

Το βλέμμα της ελληνικής πλευράς ήταν στραμμένο όλες τις τελευταίες ημέρες στην επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στη Θράκη. Θα βρεθεί για λίγες ώρες την Κομοτηνή και τις λεπτομέρειες του ταξιδιού του έχει ήδη συζητήσει μαζί του ο Νίκος Κοτζιάς. Ο υπουργός των Εξωτερικών μιλώντας χθες στο ραδιόφωνο του ALPHA 9,89, πριν γίνουν οι ανακοινώσεις, δήλωσε πως «εάν πάει και εφόσον συμφωνηθεί να πάει, να πάει με τρόπο, του εξήγησα του ίδιου, να μη βλάπτει τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, γιατί πρέπει να γίνει ένα ταξίδι που να ωφελήσει αυτές τις σχέσεις».

Οι όροι και οι προϋποθέσεις που φέρεται να έχουν μπει για την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Θράκη, προκειμένου να μην πραγματοποιηθεί στο κλίμα της παρουσίας του αντιπροέδρου Χακάν Τσαβούσογλου, είναι να μην διοργανωθούν ανοιχτές συγκεντρώσεις και να μην αναρτηθούν τουρκικές σημαίες. Αυτό που αναμένεται με ενδιαφέρον και αγωνία από την ελληνική πλευρά είναι οι δηλώσεις που θα γίνουν από τον Τούρκο πρόεδρο.

Η θετική οπτική της επίσκεψης του Τούρκου Αντιπροέδρου στην Κομοτηνή στις αρχές Νοεμβρίου, με τον ίδιο να δηλώνει πως «η τουρκική μειονότητα δίνει αγώνα επιβίωσης, εμείς, ως μητέρα πατρίδα, ως Τουρκία, δεν θα σας αφήσουμε μόνους», είναι πως ενδεχομένως να αποτέλεσε την κορύφωση μιας περιόδου προκλητικότητας από την Άγκυρα με τον Ταγίπ Ερντογάν να έρχεται στην Αθήνα με διαθέσεις «πυροσβεστικές».


Η ατζέντα των συνομιλιών

Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά έχει ήδη θέσει στο τραπέζι πέντε βασικά ζητήματα:
- Μεταναστευτικό
- Ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή
- Οικονομική συνεργασία, με έμφαση στα μεγάλα projects που έχουν ήδη γίνει γνωστά. Η σιδηροδρομική σύνδεση της Κωνσταντινούπολης με την Ηγουμενίτσα, αλλά και η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σμύρνης με τη Θεσσαλονίκη, θα αποτελέσουν βασικό αντικείμενο των συζητήσεων στο Ανώτατο Κυβερνητικό Συμβούλιο Συνεργασίας που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη τον Φεβρουάριο.
- Σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας
- Περιφερειακές εξελίξεις

Η ημερήσια διάταξη αναμένεται να καθοριστεί μέσα στην εβδομάδα που έρχεται, καθώς οι πληροφορίες από την Άγκυρα αναφέρουν πως οι Τούρκοι έχουν συμπεριλάβει στην ατζέντα τους το άσυλο που ζητούν περίπου 900 Τούρκοι στη Ελλάδα (ανάμεσά τους και οι 8 αξιωματικοί από την απόπειρα πραξικοπήματος), αλλά και το Κυπριακό.

Οι υπουργοί που θα συνοδεύουν τον Ταγίπ Ερντογάν «μαρτυρούν» και το αντικείμενο των διευρυμένων συνομιλιών που θα πραγματοποιηθούν στο Μέγαρο Μαξίμου. Μαζί του θα είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Χακάν Τσαβούσογλου, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ, ο υπουργός Οικονομικών Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί, ο υπουργός Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ (ο οποίος είναι ο γαμπρός του Ταγίπ Ερντογάν) και ο υπουργός Συγκοινωνιών Αχμέτ Αρσλάν.

Από την Άγκυρα προκύπτει πως θα τον συνοδεύουν 11 διευθυντές μέσων ενημέρωσης και 46 διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι.
Το «περιβάλλον» της επίσκεψης

Οι κακές σχέσεις με τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και την Ουάσινγκτον έχουν φέρει τον Τούρκο πρόεδρο σε μια προσωρινή «απομόνωση» με τη Δύση, την οποία αρκετοί εκτιμούν πως θέλει να ξεπεράσει. Δεν είναι λίγοι αυτοί που βλέπουν το γεωπολιτικό πεδίο στην περιοχή να αλλάζει εκτιμώντας πως στην περίπτωση που οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Άγκυρα δεν αποκατασταθούν, η στρατηγική της Ελλάδας θα πρέπει να προσαρμοστεί πάνω στα νέα δεδομένα, καθώς θα αποτελεί τον βασικό κρίκο της δυτικής στρατηγικής συμμαχίας που θέλει να οικοδομήσει ο Ντόναλντ Τραμπ. Είναι σαφές πως τον Λευκό Οίκο έχουν προβληματίσει μια σειρά από επιλογές του Ταγίπ Ερντογάν, σε σχέση με το Συριακό, την προσέγγιση με το Ιράν, αλλά και τις συμφωνίες με τη Ρωσία για οπλικά συστήματα.

Από τη στιγμή που οι διαβουλεύσεις για τη βάση της Σούδας είναι ακόμα ανοιχτές, οι ανησυχίες του Ερντογάν είναι έκδηλες βλέποντας πως προωθείται και η αξιοποίηση νέων ελληνικών περιοχών που θα χρησιμοποιούν οι Αμερικάνοι για ενίσχυση της επιρροής τους στην περιοχή.

Σε αυτή τη διελκυστίνδα μεταξύ ΗΠΑ - Τουρκίας είναι σαφές πως δεν θέλει να έχει καμία ανάμειξη το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο δεν επιθυμεί η Ελλάδα να είναι το «τρίτο πρόσωπο» στις εντάσεις που προκαλεί η Άγκυρα. Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει συνεχώς στη γραμμή της ευρωπαϊκής προοπτικής της γειτονικής χώρας. Υπενθυμίζεται πως στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες οι Ευρωπαίοι ηγέτες ζήτησαν να εξεταστεί το ενδεχόμενο να γίνουν περικοπές στα κεφάλαια που χορηγούνται στην Τουρκία στο πλαίσιο της ενταξιακής της διαδικασίας.

Αυτό που τονίζεται από την ελληνική πλευρά είναι πως η συζήτηση ανάμεσα στις δυο πλευρές πρέπει να αντιμετωπίσει τα κρίσιμα ζητήματα, ειδικά εκείνα τα οποία οδηγούν κατά καιρούς σε ένταση ανάμεσα στις δυο χώρες...


newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: