Ετος με μεγάλο πολιτικό ενδιαφέρον και σημαντικά πολιτικά γεγονότα ήταν το 2017, παρά το ότι τη χρονιά που αποχαιρετάμε δεν...
διεξήχθησαν ούτε εκλογές ούτε δημοψήφισμα ● Μεταξύ των στιγμών που ξεχωρίζουν ήταν η επίσκεψη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο και η συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο ερχομός του Εμανουέλ Μακρόν και του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, ο φάκελος-βόμβα κατά του Λουκά Παπαδήμου, η συμφωνία για τα μέτρα και τα αντίμετρα με τους δανειστές στο πλαίσιο της β΄ αξιολόγησης, η διανομή κοινωνικού μερίσματος σε τέσσερα εκατ. πολίτες, η offshore της Μαρέβας Μητσοτάκη, η εκλογή της Φώφης Γεννηματά στην ηγεσία της Κεντροαριστεράς, η σκανδαλώδης υπόθεση πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία και η πολιτική αντιπαράθεση για τους πλειστηριασμούς
Μπορεί τη χρονιά που φεύγει στο πολιτικό ημερολόγιο να μην περιλαμβάνονταν ούτε εκλογές ούτε δημοψήφισμα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το 2017 δεν ήταν ένα έτος με μεγάλο πολιτικό ενδιαφέρον και σημαντικά πολιτικά γεγονότα.
Και φέτος την πολιτική ζωή της χώρας απασχόλησαν μαραθώνιοι διαβουλεύσεων με τους δανειστές, σκληρές αντιπαραθέσεις της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση εντός και εκτός Βουλής, μικρά και μεγαλύτερα σκάνδαλα, αποκαλύψεις, επισκέψεις ηγετών, συνέδρια κομμάτων και εκλογές για την ανάδειξη των επικεφαλής τους. Η «Εφ.Συν.» έψαξε στο αρχείο του 2017 και σας παρουσιάζει τις πιο αξιοσημείωτες στιγμές του πολιτικού έτους που αποχαιρετάμε…
Ιανουάριος
■ Η χρονιά ξεκίνησε με ένα σκάνδαλο μεγατόνων. Αφορούσε τον πολυεθνικό κολοσσό στον χώρο του φαρμάκου Novartis, για τη δράση της οποίας στη χώρα μας ο οικονομικός εισαγγελέας διέταξε νέα έρευνα, ζητώντας να ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί ανώτερων στελεχών της εταιρείας σε βάθος δεκαετίας, ώστε να διαπιστωθεί αν έχουν τελεστεί τα οικονομικά εγκλήματα της φοροδιαφυγής ή του ξεπλύματος.
■ Με αφορμή τη συμπλήρωση δύο ετών διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ κι ενώ η συζήτηση με τους δανειστές βρισκόταν σε εξέλιξη, ο πρωθυπουργός με αποκλειστική του συνέντευξη στην «Εφ.Συν.» δήλωνε ότι δεν πρόκειται να δεχτεί ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα.
■ Κόλαφος για την οικογένεια Μητσοτάκη και ειδικά για τον αρχηγό της Ν.Δ. αποδεικνύεται το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ. Σύμφωνα με αυτό, η οικογένεια Μητσοτάκη είχε λάβει από την Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα Κρήτης προκλητικές δανειοδοτήσεις ύψους πάνω από 2,5 εκατομμύρια ευρώ που αφορούσαν την εφημερίδα «Κήρυκας Χανίων», χωρίς επί 11 χρόνια να έχει αποδοθεί ούτε ένα ευρώ.
Φεβρουάριος
■ Πανελλήνιο σοκ προκάλεσε η συνταρακτική αποκάλυψη της «Εφ.Συν.» από συναυλία που διοργάνωσε η Χρυσή Αυγή τον Ιανουάριο του 2005, η οποία δεν ήταν παρά ένα τελετουργικό εξύμνησης της ναζιστικής Γερμανίας. Περιλάμβανε, ανάμεσα σε άλλα, την κατοχική σημαία της Βέρμαχτ με τη σβάστικα, σημαίες των SS, χιτλερικά συνθήματα, συνθήματα εξόντωσης των Εβραίων και τον ύμνο της Γερμανίας του Χίτλερ «Deutschland über alles» («Η Γερμανία υπεράνω όλων»). Στη χρυσαυγίτικη φιέστα εξύμνησης των Γερμανών κατακτητών μετείχε σύσσωμος ο ηγετικός πυρήνας της οργάνωσης, με προεξάρχοντες τους Μιχαλολιάκο, Κασιδιάρη, Παναγιώταρο, Γερμενή, Ματθαιόπουλο, Μάστορα και άλλα στελέχη.
■ Μια πρόταση του Νίκου Φίλη για άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στον χώρο του Κέντρου, και ειδικότερα στο ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, τάραξε τα νερά στο πολιτικό σκηνικό. Με συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.» ο βουλευτής και τέως υπουργός Παιδείας υπογράμμισε με νόημα: «Δεν μπορεί να πασχίζει ο Τσίπρας να δώσει σάρκα και οστά σε αυτή τη συνεργασία στο ευρωπαϊκό επίπεδο και στην Ελλάδα να μην κάνουμε τίποτα». Κλειστή κράτησε την πόρτα το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη.
Μάρτιος
■ Εσωκομματικούς τριγμούς επιφέρουν στη Ν.Δ. οι δηλώσεις του Βαγγέλη Μεϊμαράκη ότι «αν δεν ψηφίσεις νέα μέτρα εκ του ασφαλούς, είσαι τζάμπα μάγκας». Η αιχμή απευθυνόταν σαφέστατα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και αναδείκνυε τις προβληματικές –εκείνη την περίοδο– σχέσεις της ηγεσίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την καραμανλική πτέρυγα.
■ Τέλος στην πολύκροτη υπόθεση των ανταλλαγών μεταξύ της Μονής Βατοπεδίου και του ελληνικού Δημοσίου έδωσε το δικαστήριο για το θέμα που είχε γίνει ευρέως γνωστό ως σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Η απόφαση χαρακτηρίστηκε σολομώντεια, καθώς ναι μεν απάλλαξε του κατηγορουμένους, στην ουσία όμως δέχτηκε ότι η κυριότητα της λίμνης Βιστονίδας και των παράκτιων περιοχών ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο. Δικαιωμένοι δήλωσαν οι Κ. Καραμανλής, Θ. Ρουσόπουλος και Γ. Βουλγαράκης, πυρά εξαπέλυσαν το ΠΑΣΟΚ, το ΚΙΔΗΣΟ και το Ποτάμι, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε αρχικώς τη σιωπή.
Απρίλιος
■ Ελλάδα και δανειστές, έπειτα από εξαντλητικές διαβουλεύσεις, κατέληξαν –στο Γιούρογκρουπ της Μάλτας– σε συμφωνία στα βασικά σημεία της δεύτερης αξιολόγησης και μεταξύ άλλων στα πλέον ακανθώδη ζητήματα που σχετίζονται με τα εργασιακά και τις συντάξεις. Η συμφωνία κινήθηκε στη λογική των μέτρων και αντίμετρων που σημαίνει ότι για κάθε επιβαρυντικό μέτρο για το 2019 (μείωση συντάξεων) και 2020 (μείωση του αφορολόγητου) θα ετίθετο σε εφαρμογή και ένα ανακουφιστικό που θα εξισορροπούσε την κατάσταση.
■ «Κεφάλια» πήρε η Φώφη Γεννηματά, η οποία σε μια επίδειξη εσωκομματικής πυγμής λόγω αμφισβήτησης που δέχτηκε από την αντιπολίτευση στο ΠΑΣΟΚ, ανακοίνωσε τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου του κόμματος, την κατάργηση όλων των οργάνων και το ξήλωμα του γραμματέα Στ. Ξεκαλάκη. Για αντιδημοκρατικές αποφάσεις την κατηγόρησε το δίδυμο Ανδρουλάκη - Ξεκαλάκη.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο της efsyn
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.