25.12.17

Η Γουατεμάλα ακολουθεί τον Τραμπ στην Ιερουσαλήμ...

Πεσαβάρ (Πακιστάν), 22 Δεκεμβρίου 2017: Διαδηλωτές κατά της απόφασης Τραμπ να μεταφέρει στην Ιερουσαλήμ την πρωτεύουσα του ΙσραήλΟ Τζίμι Μοράλες ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή για μεταφορά της πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ και η Γουατεμάλα έγινε η πρώτη...
χώρα που ακολούθησε το παράδειγμα του Αμερικανού προέδρου.

Καμία άλλη χώρα δεν έχει ανακοινώσει ανάλογη απόφαση, αν και η Τσεχία έχει δηλώσει ότι εξετάζει μια τέτοια κίνηση.

Η Γουατεμάλα ήταν μεταξύ των εννέα χωρών που -μαζί με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ- τάχθηκαν κατά της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που προτρέπει τον Ντόναλντ Τραμπ να πάρει πίσω την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως ισραηλινής πρωτεύουσας. Η ψηφοφορία έγινε την Πέμπτη και 128 χώρες αψήφησαν τον Τραμπ και τάχθηκαν κατά της απόφασής του.

Οι ΗΠΑ χορηγούν μεγάλα ποσά ως οικονομική βοήθεια στη Γουατεμάλα  και ο Τραμπ είχε απειλήσει με διακοπή της χρηματοδότησης στις χώρες που θα ψήφιζαν υπέρ τής απόφασης της Γ.Σ. του ΟΗΕ.

Η ανακοίνωση του Μοράλες έγινε μέσω faceebook την παραμονή των Χριστουγέννων, όπου ο ίδιος εξηγεί ότι προηγήθηκε συνομιλία του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπένιαμιν Νετανιάχου. Ούτε ο Τραμπ ούτε ο Μοράλες έθεσαν χρονοδιάγραμμα για μετακίνηση των πρεσβειών από το Τελ Αβίβ.

Θυμίζουμε ότι στις 6 Δεκεμβρίου ο Τραμπ αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ ανατρέποντας την αμερικανική πολιτική δεκαετιών και προκαλώντας κύμα αγανάκτησης στον αραβικό κόσμο και όχι μόνο.

Το τελικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ είναι ένα από τα πιο ακανθώδη εμπόδια στη σύναψη συμφωνίας ειρήνης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστίνιων, που θέλουν η Ανατολική Ιερουσαλήμ να γίνει η πρωτεύουσα του μελλοντικού ανεξάρτητου κράτους τους.

Η διεθνής κοινότητα δεν αναγνώρισε ποτέ την προσάρτηση της Ιερουσαλήμ στο Ισραήλ, που είχε καταληφθεί ολόκληρη στον πόλεμο του 1967.

Νωρίτερα φέτος ο Τζίμι Μοράλες ενεπλάκη σε σφοδρή σύγκρουση με τα Ηνωμένα Έθνη, όταν μια οργάνωση που δρα κατά της διαφθοράς στη Γουατεμάλα και υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ ανέλαβε πρωτοβουλία για την παραπομπή του σε δίκη και την παύση του από το αξίωμα.

Μολονότι ο Μοράλες μπόρεσε να αποφύγει τελικά την καθαίρεση, απέτυχε να εκδιώξει από τη χώρα τον επικεφαλής της οργάνωσης αυτής, της Διεθνούς Επιτροπής εναντίον της Ατιμωρησίας στη Γουατεμάλα, εν μέσω επικρίσεων από τον ΟΗΕ, τις ΗΠΑ και την Ε.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: