...υπάρχουν «πιστοί» που εναποθέτουν τις ελπίδες τους σε καταπιστεύματα από τα οποία δεν μπορούν να αντλήσουν ούτε ευρώ, ούτε δολάριο"...
Το «πίστευε και μη ερεύνα» είναι ως γνωστόν πολύτιμο σε πάσης φύσεως πιστούς, αποδεικνύεται ωστόσο καταστροφικό στην...
περίπτωση πολλών εκ των οπαδών της «Ελλήνων Συνέλευσις», του Αρτέμη Σώρρα.
Την περίοδο της «παντοδυναμίας» του και προτού αρχίσει να κρύβεται, εκζητούμενος από τις ελληνικές αρχές, ο Σώρρας τους είχε δώσει ελπίδα για οριστική διαγραφή των χρεών τους προς τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, εφορίες. Και οι άνθρωποι αυτοί, πες-πες, τυφλωμένοι από την αφέλεια και ενδεχομένως την απελπισία τους, είχαν πιστέψει ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι πιθανό, εύκολα και γρήγορα, δια της ταχυδακτυλουργικής οδού. Με εξώδικα προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ζητούσαν να εξοφληθούν τα μικρά ή μεγάλα χρέη τους, είτε από τα 600 δις δολάρια του «Αρχηγού» τους, «υπέρ της κυρίαρχης ελληνικής Δημοκρατίας», είτε από ελληνικά καταπιστεύματα ύψους 115 τρις ευρώ, όπως αυτά απορρέουν από τη Συμφωνία του Μπρέτον Γουντς του 1944, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Αυτό είναι το «πριν», γιατί το «μετά», για την ακρίβεια το σήμερα, είναι ακόμη πιο τρομακτικό: οι οφειλέτες κινδυνεύουν να χάσουν σπίτια, ακίνητα, περιουσίες, αφού οι τράπεζες ευλόγως απέρριψαν τα εξώδικα, και επέμειναν στην εξόφληση των ποσών, καλώντας σε διακανονισμό, χωρίς να βρίσκουν πάντα ανταπόκριση. Ηλθαν τόκοι, ήλθαν προσαυξήσεις, έγιναν ασήκωτα τα βάρη, βρέθηκαν στον αέρα ακίνητα…
Η εφημερίδα «Ταχυδρόμος» της Μαγνησίας δημοσίευσε είδηση, σύμφωνα με την οποία τουλάχιστον 400 κάτοικοι του Βόλου είχαν κοινοποιήσει εξώδικες δηλώσεις· κάποιοι επείσθησαν και εισήλθαν σε διακανονισμό, κάποιοι άλλοι, πλήρως αδαείς, θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου, την επώδυνη διαδικασία του πλειστηριασμού. Αν αληθεύουν οι πληροφορίες, ορισμένα ακίνητα έχουν ήδη βγει στο σφυρί, απλώς οι ιδιοκτήτες την έχουν γλιτώσει λόγω της ματαίωσης των πλειστηριασμών από κινήματα και οργανώσεις.
Είναι πρωτάκουστο, ανήκουστο, καινοφανές. Στην εποχή του ψηφιακού bitcoin (σσ: το πρώτο κατάστημα bitcoin είναι μάλιστα πραγματικότητα, εδώ στην Ελλάδα), σε μία περίοδο όπου εκδικάζονται υποθέσεις ξεπλύματος δισεκατομμυρίων δολαρίων όπως αυτή του 38χρονου ρώσου Αλεξάντερ Βίνικ, με κρυπτονομίσματα, υπάρχουν «πιστοί» που εναποθέτουν τις ελπίδες τους σε καταπιστεύματα από τα οποία δεν μπορούν να αντλήσουν ούτε ευρώ, ούτε δολάριο, μεμονωμένοι πολίτες. Μόνον κυβερνήσεις μπορούν να διεκδικήσουν ποσά από τον «κληρονομικό πλούτο των προγόνων μας, που βρίσκεται ανενεργός» – κατά δήλωση του ίδιου του Σώρρα –, κι αυτά από τα θησαυροφυλάκια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, θεσμών που δημιουργήθηκαν στο όνομα της Συμφωνίας του Μπρέτον Γουντς.
Τρίζουν τα κόκαλα του Κέινς και του Γουάϊτ, του Τσόρτσιλ και του Ρούσβελτ. Και προκαλεί απέραντη θλίψη η άγνοια, η ευπιστία, η χαμηλή νοημοσύνη, σε τέτοια κλίμακα. Τα τέρατα που γεννά η εποχή, οι νεφελίμ και οι ελοχίμ, οι ψεκασμένοι και οι θεωρίες συνωμοσίας, δίνουν τροφή για ευφυολογήματα και γελάκια στις παρέες, η υπόθεση όμως παίρνει πλέον απρόσμενη τροπή. Γιατί, πολύ απλά, ήλθε η ώρα που η άγνοια, η ευπιστία, η χαμηλή νοημοσύνη κοστίζουν.
πηγη protagon.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου