4.12.17

Οι 23 του Αδωνη!...

Αντα Ψαρρά

Η εξεταστική επιτροπή της Βουλής εξετάζει αυτό το διάστημα τη δικογραφία που περιέχει και το όνομα του πρώην υπουργού Αδωνη Γεωργιάδη, με...

αφορμή και τις 23 προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ κατά το διάστημα της υπουργίας του αλλά και κάποια διαφημιστικά πακέτα σε πρώην συνεταίρους του.

Ενα συγκεκριμένο έγγραφο (λίστα) που περιέχεται στη δικογραφία αναφέρει -πέρα από τα 23 ονόματα- τους «μεσάζοντες» που προωθούσαν τις προσλήψεις.

Το ηχητικό ντοκουμέντο με τη συνομιλία του πρώην διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ φαίνεται να επιβεβαιώνει ακόμα και τον αριθμό -23- των προσλήψεων.

Η εξεταστική των μεγάλων σκανδάλων στην Υγεία, μέσα σε μιντιακή σιωπή, εξετάζει τις ενδεχόμενες ευθύνες υπουργών για τα χαμένα εκατομμύρια.

Ειδικά στο ΚΕΕΛΠΝΟ, όπως προκύπτει από έγγραφα και καταθέσεις αλλά και από τα πορίσματα των ελεγκτικών αρχών, η αδιαφάνεια, ο νεποτισμός, η σπατάλη και η διαφθορά κυριαρχούσαν.

Δυστυχώς, μεγάλος αριθμός εγγράφων και καταγραφών μοιάζει να έχουν... εξαφανιστεί από τα κατασχεθέντα (αν φυσικά υπήρξαν), ενώ υπάρχουν και καταγγελίες πως έγινε και παραποίηση ορισμένων εγγράφων.

Οσο για τους ήδη ελεγχόμενους από τις Αρχές πρώην διοικητές και τα στελέχη των διοικήσεων του φορέα που προσέρχονται ως μάρτυρες στην εξεταστική, μάλλον έχουν προσβληθεί από συλλογική αμνησία ή έχουν κάνει κάποιο παράξενο «όρκο σιωπής»!

Συνολικά 250.000 σελίδες ανακριτικού υλικού έχουν συγκεντρωθεί ήδη από τη Γενική Επιθεώρηση και τα πρώτα πορίσματα αναμένονται στις αρχές του νέου χρόνου.

Οπως τόνισε η γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου, όσο κι αν με παρελκυστικές καταμηνύσεις γίνεται προσπάθεια εκφοβισμού των ελεγκτών της ανεξάρτητης αρχής, αυτό δεν θα κάμψει την απόφαση να αποκαλυφθεί το πώς και το πού διοχετεύτηκαν τα χρήματα του ελληνικού λαού.

Το ίδιο δεσμεύτηκαν να κάνουν και τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής και το ίδιο αναμένεται, προφανώς, και από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς που σχηματίζει τις τμηματικές δικογραφίες για το μεγάλο φαγοπότι.
Αριθμοί που ζαλίζουν στο ΚΕΕΛΠΝΟ

 223 εκατ. ευρώ δάνειο με εγγύηση του Δημοσίου για αγορά εμβολίων γρίπης. Διατέθηκαν για εμβόλια μόνον 50 εκατ. ευρώ.

 60 με 70 εκατ. τον χρόνο επιχορήγηση από το υπουργείο Υγείας.

 29 εκατ. ευρώ (δάνειο 17,5 εκατ.) για «φωτογραφική» αγορά κτιρίου αξίας 3 εκατ. ευρώ.

 220.000 ευρώ για την κάθε θερμική κάμερα, τη στιγμή που η ακριβότερη στοίχιζε 10.000 ευρώ.

 5,8 εκατ. ευρώ για διαφημιστική δαπάνη μόνον το 2014.

 8.000 μέχρι 19.000 ευρώ για συμβούλους επικοινωνίας που έγραφαν άρθρα υγείας σε εφημερίδες.

 1,5-2 εκατ. ευρώ πληρωμή στη γνωστή εταιρεία που προωθούσε τη διαφημιστική καμπάνια. Οταν ρωτήθηκαν οι μάρτυρες για ποιο λόγο τόσο μεγάλα ποσά δεν τα έδιναν απευθείας στα ΜΜΕ, χωρίς «μεσάζοντες», δεν πήραν απάντηση. Στις ερωτήσεις για το πώς μοιραζόταν τόσο άνισα η διαφημιστική πίτα στα ΜΜΕ, η απάντηση του πρώην διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ ήταν ότι στα κριτήρια εφαρμοζόταν ένας συγκεκριμένος… αλγόριθμος τον οποίο, ωστόσο, ο ίδιος δεν θυμόταν.

 130.000-150.000 τον χρόνο για leasing τριών αυτοκινήτων και μιας μηχανής μεγάλου κυβισμού με οδηγούς (Crysler Commander, Grand Cherokee κ.λπ.) για τις δύσβατες περιοχές. Ο νεαρός οδηγός της μηχανής σκοτώθηκε μεταφέροντας κάποιο μέλος της διοίκησης, αλλά όπως είπε ο πρώην διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ σκοτώθηκε… εκτός υπηρεσίας.

 1.651.000 δαπανήθηκαν για τη φύλαξη των 2-3 κτιρίων το 2010 και 700.000 ευρώ το 2011.

 159.000 ευρώ κόστισε ο δικτυακός ιστότοπος. Οπως παρατήρησε ο πρόεδρος της επιτροπής, ούτε ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας δεν διαθέτει τέτοιας αξίας portal.

 800.000 μέχρι 1 εκατ. ευρώ πήρε συγκεκριμένη μητρόπολη της οποίας ο μητροπολίτης ήταν επί χρόνια μέλος στη διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Τέλος, ενδεικτικά: το 1997 ο φορέας είχε 138 υπαλλήλους, το 2004 270 υπαλλήλους, το 2008 425, το 2009 758 υπαλλήλους.

Επί θητείας Αδ. Γεωργιάδη έγιναν περίπου 70 προσλήψεις, σύμφωνα με μέλη της εξεταστικής. Οσο για τον τρόπο πρόσληψης, η απάντηση δόθηκε από τη μάρτυρα Πολύζου: «Υπήρχε πρόσκληση ενδιαφέροντος, κατάθεση βιογραφικών, αξιολόγηση και πρόσληψη».

Ολα αυτά εκτός ΑΣΕΠ και με υπουργικές αποφάσεις ακόμα και μεταχρονολογημένες. Οσο για τις πολλές συνεπωνυμίες, αυτές ήταν… απλή σύμπτωση!


Οι 23 συν 2 «εξωτερικοί συνεργάτες»

Οι 23 (μη) προσλήψεις και οι... χορηγοί τους 
Ο ίδιος ο πρώην υπουργός μπορεί να επικαλείται συνεχώς στο ΣΚΑΪ και στα υπόλοιπα ΜΜΕ ότι «ενόρκως η μάρτυρας Α. Θεοφυλάτου κατέθεσε ότι εκβιάστηκε από συνεργάτη τού Π. Πολάκη προκειμένου να βεβαιώσει ότι οι 23 δεν ήταν εξωτερικοί συνεργάτες, αλλά υπάλληλοι», όμως τα στοιχεία βοούν από μόνα τους.

Η ίδια μάρτυρας είναι διευθύντρια του τμήματος Διοικητικού Συντονισμού του ΚΕΕΛΠΝΟ και αδελφή της γραμματέως του κ. Γεωργιάδη στο υπουργείο.

Η εταιρεία του συζύγου της μιας αδελφής το 2013 υπογράφει σύμβαση με το ΚΕΕΛΠΝΟ για συντήρηση δομής οροθετικών και αποκαταστάσεις βλαβών στο κτίριο του φορέα, με τίμημα 134.000 ευρώ και 11.241 ευρώ (μηνιαίως) αντίστοιχα.

Η παραπάνω σύμβαση υπογράφεται από την επιτροπή προμηθειών στην οποία συμμετέχει ο σύζυγος της άλλης αδελφής.

Το ίδιο επαναλήφθηκε και το 2014 με δεύτερη εταιρεία του ενός συζύγου που ανέλαβε και τη σίτιση 50 οροθετικών με 14,2 ευρώ το άτομο!

Σε τι άραγε θα ωφελούσε η οποιαδήποτε πίεση μετά τα παραπάνω δεδομένα;

Στη δικογραφία υπάρχει η επιστολή της Εισαγγελίας Εφετών (προηγήθηκε η κατάθεση Πολάκη), η οποία περιλαμβάνει τα συγκεκριμένα ονόματα, προς τον νυν υπουργό Υγείας με το ερώτημα πότε ακριβώς προσελήφθησαν, τη χρονική διάρκεια της σύμβασής τους, την ακριβή θέση που κατείχαν και τη θέση για την οποία αρχικά έγινε η πρόσληψη, την ιδιότητά τους και την αμοιβή τους.

Τα ονόματα και οι παραγγελιοδόχοι των προσλήψεων έχουν διαρρεύσει στον Τύπο εδώ και καιρό, ενώ ο πρώην υπουργός αμφισβητεί τη γνησιότητα της συγκεκριμένης λίστας.

Σύμφωνα και με το απόσπασμα από τη συνομιλία του πρώην προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ Θ. Παπαδημητρίου, το οποίο ο ίδιος καταγγέλλει ως παραποιημένο, ακούγεται να αναφέρει τα 50 μηνύματα που έλαβε (από τα συμφραζόμενα προκύπτει) από τον Αδ. Γεωργιάδη και σημειώνει τις δύσκολες ώρες που τον περιμένουν προκειμένου να πείσει για τις προσλήψεις τον Π.

«Τους έκοψε όλους. Τους έκοψε όλους είχε μία λίστα και ο Γεωργιάδης και δικαιούται νομίζω και κοίταγε και του έβαλε (σ.σ.: πρόσθεσε) δύο! […] πήρε και μου λέει να υπογράψω εγώ και του λέω καλά τρελός παπάς σε βάφτισε […] είναι αμετακίνητοι οι δικοί μου 23 για πάρτη του […]. και λέει μα μιλάμε για Δ.Ε. [δημοτική εκπαίδευση] εκεί δεν έχεις δικαιολογία να πεις κάνουμε καταχωρίσεις σε ένα κομπιούτερ σιγά τα πράγματα, τι προσόντα πρέπει να έχουνε κατάλαβες; Μα εκεί είναι το ψωμί στους Δ.Ε., κατάλαβες να βάλεις κανένα, σε εκλογές πάμε […]».
Οι προσλήψεις δεν είναι προσλήψεις

Οι περισσότεροι ξεκίνησαν να εργάζονται στο ΚΕΕΛΠΝΟ το καλοκαίρι του 2013, με την απασχόλησή τους να λήγει τον Μάιο του 2014 (όσο περίπου κράτησε η θητεία του πρώην υπουργού).

Οι 20 από αυτούς είναι διοικητικοί υπάλληλοι χωρίς πτυχίο (Δ.Ε.) σε έναν οργανισμό όπου ήδη οι μισοί είναι επίσης διοικητικοί υπάλληλοι. Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό, το μισθολογικό κόστος των προσλήψεων αυτών έφτασε τα 170.755 ευρώ.

Στο σημείο αυτό έχει ενδιαφέρον ότι ενώ οι μάρτυρες και οι βουλευτές της Ν.Δ. επιμένουν ότι οι 23 πληρώθηκαν από χορηγίες, εντούτοις η βεβαίωση των αποδοχών τους είναι η τυπική μισθολογική καρτέλα του εργαζόμενου για το κάθε φορολογικό έτος με τις ανάλογες κρατήσεις κ.λπ.

Μια από τις 23 καρτέλες «εξωτερικού» συνεργάτη 
Ανάμεσα στις καρτέλες υπάρχουν και εκείνες που είδαν το φως της δημοσιότητας λόγω και των «προσόντων» που διέθεταν οι εργαζόμενοι.

Η πρώην «Μις Βόρεια Ελλάδα» προσελήφθη στο ΚΕΕΛΠΝΟ το 2013, ενώ στις αρχές του 2014 στελέχωσε το γραφείο Τύπου του Αδ. Γεωργιάδη.

Μία άλλη κυρία, δημοσιογράφος, προσελήφθη ως συντονίστρια του έργου προβολής δελτίων Τύπου (!), άλλη κυρία, ερευνήτρια ναυτικής ιστορίας, σύζυγος του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Αδ. Γεωργιάδη μπήκε (μαζί με τον σύζυγό της) στο ΚΕΕΛΠΝΟ.

Δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ (ο μόνος με σύμβαση ορισμένου χρόνου), με προσόντα Δ.Ε., προσελήφθη ως συνεργάτης στο τμήμα «παρεμβάσεων στην κοινότητα» και με τη σύμβαση να αναφέρει ότι ο ίδιος θα πληρώνεται από τον προϋπολογισμό του εργοδότη, δηλαδή του ΚΕΕΛΠΝΟ. Ο ίδιος ήταν πριν επικεφαλής του γραφείου Τύπου του Αδ. Γεωργιάδη.

Ο Αδ. Γεωργιάδης απαντώντας στη Βουλή είπε ότι αφενός η λίστα που γράφει με εντολές ποιων έγιναν οι προσλήψεις θα μπορούσε κάλλιστα να έχει κατασκευαστεί, υποστήριξε ότι μπορεί οι συγκεκριμένοι να πληρώνονταν από ιδιωτικές εταιρείες και χορηγίες, ενώ για τον δημοσιογράφο τόνισε ότι «το ίδιο γινότανε διαρκώς με άλλους δημοσιογράφους και το ΚΕΕΛΠΝΟ»! Στο σημείο αυτό ο κ. Γεωργιάδης δεν έχει άδικο.

Τέλος δήλωσε ότι δεν είχε (πλέον) σχέση με τον ιδιοκτήτη του μικρού τηλεοπτικού σταθμού και πρώην συνέταιρό του σε άλλη Α.Ε.

Ωστόσο επί υπουργίας του ο πρώην συνέταιρος έλαβε από το ΚΕΕΛΠΝΟ πάνω από 100.000 ευρώ για να μεταδώσει κοινωνικά μηνύματα, ενώ τον Απρίλιο του 2014 συνάπτει σύμβαση συνεργασίας με το ΚΕΕΛΠΝΟ, με δύο δικά του site, αξίας 15.000.

Οικονομικές «ενέσεις» του ΚΕΕΛΠΝΟ στα ΜΜΕ 
Επίσης άλλος συγγενής πρώην συνεταίρου του Αδ. Γεωργιάδη διορίστηκε με τους 23.

Σε εταιρεία της οποίας είναι μέχρι τώρα μέτοχος ο Αδ. Γεωργιάδης συμμετέχει πρόσωπο συγγενής του οποίου επίσης διορίστηκε ανάμεσα στους 23.

Η μεγάλη επιμονή στο να αποδειχτεί ακόμα και με συμπληρωματικές (;) εγγραφές ότι η πληρωμή των 23 έγινε από χορηγίες μπορεί συμβολικά να βαραίνει λιγότερο την ατμόσφαιρα γύρω από τη σπατάλη δημοσίου χρήματος, αλλά μπορεί επίσης να αποσκοπεί στο να καλύψει και το γεγονός ότι δεν υπήρχαν ούτε συμβάσεις έργου ούτε μπλοκάκια, και απλά οι άνθρωποι αυτοί διορίστηκαν και μπήκαν στο μισθολόγιο του φορέα.

Οι συχνές υπογραφές για άδειες και υπερωρίες πιστοποιούν με τη σειρά τους την κανονική υπαλληλική σχέση.

Κάποιοι, μάλιστα, εμφανίζονται και σε λίστες υπερωριών που υπέγραψε ο επόμενος υπουργός, Μάκης Βορίδης.

Τέλος, σύμφωνα και με τους «λιγομίλητους» μάρτυρες, οι χορηγίες έμπαιναν ούτως ή άλλως κι αυτές όπως και οι κρατικές επιχορηγήσεις στους λογαριασμούς του ΚΕΕΛΠΝΟ οι οποίοι ερευνώνται.

Η υπεύθυνη του Τμήματος Οικονομικής Διαχείρισης, Α. Πολύζου, εργαζόμενη από το 2002 μέχρι σήμερα στην υπηρεσία αυτή, ανάμεσα στα συνεχόμενα «δεν απαντώ» είπε ότι οι 23 προσλήψεις επί Γεωργιάδη δεν πληρώθηκαν τελικά από τη χορηγία της Estee Lauder αλλά από χορηγίες του ΟΠΑΠ το 2007 και το 2008, ενώ δήλωσε ότι μάλλον δεν υπάρχουν υπογεγραμμένες συμβάσεις.

Η χορηγία 300.000 ευρώ της Estee Lauder δεν έφτανε ούτε για τον ξενώνα! 
Στα εύλογα ερωτήματα, για το πώς μέρος των χορηγιών του ΟΠΑΠ (που τότε ανήκε στο Δημόσιο), ενώ δόθηκαν για τον κοινωνικό εθελοντισμό και για εκστρατεία κατά του καρκίνου και της κατάθλιψης αντίστοιχα, κρατήθηκαν στο ταμείο πέντε χρόνια για να πληρωθούν το 2013-2014 «εξωτερικοί» συνεργάτες, δεν απάντησε κανένας.

Και τι να απαντήσει όταν τα υπέρογκα δάνεια και τα χρέη (φτάνουν σήμερα συνολικά τα 185 εκατ. ευρώ και μόνο το 2014 τα 35 εκατ. ευρώ) ήταν τόσο μεγάλα;

Το μόνο που επιβεβαίωσαν οι μάρτυρες είναι ότι οι 23 όντως πληρώθηκαν.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρώην υπουργός Αδωνης Γεωργιάδης, ενώ δήλωσε ευθαρσώς ότι δέχεται να ανοίξουν όλοι οι λογαριασμοί του, διότι «καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται», δήλωσε συμπληρωματικά ότι σε όποιον ψηφίσει «ναι» στο άνοιγμα θα κάνει αμέσως αγωγή!

Εξεταστική επιτροπή: Ενας «χαριτωμένος» διάλογος

Εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας 
● Ερ.: Βάσει προσόντων προσλήφθηκαν;

Θ. Παπαδημητρίου: Ο έλεγχος γινόταν από το υπουργείο για τους 23, εκεί δούλευαν!

● Ερ.: Ηταν δηλαδή το ΚΕΕΛΠΝΟ, όπως είπε η Τζ. Κρεμαστινού, «το μακρύ χέρι του υπουργείου»; Αυτό έγινε και με τους 23;

Θ.Π.: Εχει μουδιάσει το πόδι μου και φοβάμαι… Μη μου μιλάτε για προσλήψεις, αυτές δεν είναι προσλήψεις. Εγινε εκδήλωση ενδιαφέροντος.

● Ερ.: Δηλαδή ήρθαν κι οι 23 έκαναν αίτηση;

Θ.Π.: Δεν θυμάμαι.

Απαντήσεις ασφαλώς αναμένονται και από τον ίδιο τον πρώην υπουργό μόλις τελειώσει τις έρευνές του στη Σαουδική Αραβία!...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: