6.11.17

Όσα πρέπει να γνωρίζεις για τα Paradise Papers...

Αποτέλεσμα εικόνας για Paradise Papers: Μεγάλη διαρροή εγγράφων για τους παραδείσους της φοροδιαφυγής
...και το πώς πάμπλουτοι γλιτώνουν φόρους στην πλάτη σου.
Τo Facebook, ο Trump, η Βασίλισσα Ελισάβετ Β' και ο Bono των U2...
Ενάμιση χρόνο μετά τη δημοσίευση των Panama Papers, μία νέα ομάδα 13,4 εκατομμυρίων εγγράφων με το όνομα Paradise Papers δημοσιεύθηκε από τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ), αποκαλύπτοντας...
offshore τραπεζικές συναλλαγές περισσότερων από 120 πολιτικών και άλλων πλούσιων διάσημων σε όλο τον κόσμο. Ανάμεσα στα έγγραφα υπάρχουν στοιχεία που εμπλέκουν τον Αμερικανό Υπουργό Εμπορίου και δισεκατομμυριούχο, Wilbur Ross, με μία εφοπλιστική εταιρεία που συνεργάζεται με τον γαμπρό του Ρώσου προέδρου, Vladimir Putin. Στα έγγραφα εμπλέκονται και η Βασίλισσα της Αγγλίας, καθώς και ο frontman των U2, Bono.



Τα Paradise Papers είναι η τελευταία διαρροή εγγράφων που αποκαλύπτουν τραπεζικές συναλλαγές offshore εταιρειών, οι οποίες επιτρέπουν σε δισεκατομμυριούχους να αποκρύψουν επιχειρηματικές δραστηριότητες, για να αποφύγουν την πληρωμή φόρων. Αυτός ο τεράστιος αριθμός αρχείων, που προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από τη δικηγορική εταιρεία Appleby με έδρα τις Βερμούδες, αποκαλύπτει σχέσεις offshore εταιρειών με μέλη, συμβούλους και υποστηρικτές της κυβέρνησης Trump. Ακόμη, αποκαλύππτει διασυνδέσεις μεταξύ ενός μεγάλου επενδυτή του Twitter και του Facebook με ρωσικές εταιρείες που ελέγχονται από την κυβέρνηση Putin. Όπως συνέβη με τα Panama Papers, τα Paradise Papers πρόκειται προκαλέσουν μία σειρά δικαστικών ερευνών που μπορεί να κρατήσουν πολλούς μήνες. Ακολουθούν τα βασικότερα σημεία της έρευνας:

Συνεργασία με τον γαμπρό του Putin

Ο Αμερικανός Υπουργός Εμπορίου, Wilbur Ross, που για πολλά χρόνια υπήρξε στενός συνεργάτης του προέδρου Trump σε επιχειρηματικό επίπεδο, φέρεται να διατηρεί μέχρι σήμερα επενδύσεις σε μία εφοπλιστική εταιρεία που έχει σημαντικές σχέσεις με τον γαμπρό του Ρώσου προέδρου, Vladimir Putin, έναν πολύ ισχυρό Ρώσο ολιγάρχη που έχει χαρακτηριστεί από την Guardian ως «φιλαράκι του Putin».

Ο Ross εκχώρησε πολλές από τις επενδύσεις του όταν μπήκε στην κυβέρνηση Trump, υποστηρίζοντας με πάθος την ατζέντα του προέδρου που έλεγε «Πρώτα η Αμερική» (America First). Όμως τώρα τα έγγραφα αποκαλύπτουν ότι ο Ross διατήρησε μία επένδυση πολλών εκατομμυρίων στη Navigator Holdings, μία εφοπλιστική εταιρεία που κάθε χρόνο κερδίζει εκατομμύρια μεταφέροντας αέριο για λογαριασμό της ρωσικής εταιρείας παραγωγής ενέργειας Sibur. Ανάμεσα στους ιδιοκτήτες της Sibur είναι και ο γαμπρός του Putin, Kirill Shamalov, καθώς και και ο Gennady Timchenko, ένας από τους καλύτερους φίλους του Ρώσου προέδρου.


Πριν μπει στην αμερικανική κυβέρνηση, η περιουσία του Ross υπολογιζόταν σε εκατομμύρια δολάρια. Η εμπλοκή του στα Paradise Papers είναι άλλο ένα παράδειγμα των σύνθετων μεθόδων που χρησιμοποιούν πολλοί πάμπλουτοι για να γλιτώσουν φόρους και ουσιαστικά αναιρεί τη λαϊκιστική υπόσχεση του Trump, που προεκλογικά είπε ότι δεν θα επτρέψει στην οικονομική ελίτ να εκμεταλλεύεται τους Αμερικανούς εργαζόμενους.

Ένας εκπρόσωπος του Ross είπε στους New York Times ότι ο Υπουργός Εμπορίου «απεκδύθηκε από οποιαδήποτε δραστηριότητα που αφορά σε υπερπόντια πλοία και έχει υποστηρίξει τις κυρώσεις της (αμερικανικής) κυβέρνησης που επιβλήθηκαν στη Ρωσία και τη Βενεζουέλα».

Το σκάνδαλο με το Facebook και το Twitter

Τα Paradise Papers συνδέουν τη ρωσική κυβέρνηση και με επενδύσεις στο Facebook και το Twitter, μέσω του Αμερικανορώσου δισεκατομμυριούχου και επιχειρηματία της Silicon Valley, Yuri Milner.

Τα αρχεία δείχνουν ότι δύο ελεγχόμενες από το Κρεμλίνο επιχειρήσεις -η Τράπεζα VTB και η πολυεθνική Gazprom- συνεργάστηκαν με το επενδυτικό fund του Yuri Milner, DST Global, με σκοπό να αποκτήσει σημαντικό μερίδιο στο Facebook και το Twitter. Το 2011, η Τράπεζα VTB πλήρωσε 191 εκατ. δολάρια για να αποκτήσει μερίδιο στο Twitter και μία θυγατρική της Gazprom χρηματοδότησε μία εταιρεία που συνεργάστηκε με την DST Global για ένα επιχειρηματικό deal με σκοπό την απόκτηση μεριδίου στο Facebook. Σύμφωνα με τους New York Times, τα fund του Milner ήλεγχαν πάνω από το 8% του Facebook και 5% του Twitter πριν πωλήσουν στη συνέχεια τα μερίδιά τους. Αν και φαίνεται ότι η ρωσική κυβέρνηση δεν χρησιμοποίησε το μερίδιό της στο Facebook και το Twitter για να επηρεάσει την πολιτική αποφάσεων αυτών των social media, οι αποκαλύψεις έρχονται εν μέσω της έρευνας των αμερικανικών αρχών για το αν, πώς και κατά πόσο η Ρωσία χρησιμοποίησε τα social media για να επηρεάσει τις προεδρικές εκλογές του 2016, που έφεραν τον Trump στο οβάλ γραφείο.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο του Θοδωρη Χονδρογιαννου, ΕΔΩ...


Δεν υπάρχουν σχόλια: