19.11.17

MEGAλοι χαμένοι 28 χρόνια μετά...


Ηταν 20 Νοεμβρίου του 1989 όταν στις μικρές μας οθόνες εμφανιζόταν το χαρακτηριστικό σήμα του πρώτου ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού που εξέπεμπε στη χώρα. Και...
ήταν βέβαια το Mega (Τηλέτυπος) που μετέδιδε πρόγραμμα με προσωρινή άδεια «δοκιμής τοπικού ραδιοτηλεοπτικού σταθμού» που δόθηκε από τη συγκυβέρνηση Τζαννή Τζαννετάκη.

Μεθαύριο, 20/11/2017, 28 χρόνια ύστερα από εκείνη την πρώτη μετάδοση, αναμένεται να δημοσιευθεί από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης η νέα προκήρυξη για την αδειοδότηση επτά καναλιών εθνικής εμβέλειας.

Ο χρόνος θα αρχίσει να μετρά αντίστροφα, αλλά το κανάλι της Μεσογείων κινδυνεύει να μείνει εκτός διαγωνισμού καθώς οι τράπεζες (Alpha, Πειραιώς και Εθνική) που έχουν δανείσει το Mega και οι μεγαλομέτοχoι του καναλιού (Βαρδινογιάννης, Μαρινάκης και Σαββίδης που λέγεται ότι μεταβίβασε το ποσοστό σε άλλη εταιρεία κυπριακών συμφερόντων) δεν έχουν συμφωνήσει σε όλα.

Οι τράπεζες περιμένουν τους μετόχους του καναλιού να κάνουν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 15 εκατ. ευρώ και μετά θα προχωρήσουν σε ρύθμιση. Το κανάλι μεταδίδει πάνω από 1,5 χρόνο μόνο επαναλήψεις, οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι 14 μήνες και όμηροι 20 μήνες. Στην προηγούμενη αδειοδότηση, που ακυρώθηκε από το ΣτΕ, το Mega είχε καταθέσει φάκελο αλλά απορρίφθηκε εξαρχής για τυπικούς λόγους. Αυτή τη φορά είναι πιθανό να μην υπάρξει ούτε αυτό...

Κανάλι-μοντέλο

Κι όμως σχεδόν δυόμισι δεκαετίες το κανάλι της Μεσογείων ήταν από τους κυρίαρχους του παιχνιδιού τόσο από πλευράς περιεχομένου, τηλεθέασης, εσόδων από διαφήμιση και πολιτικοοικονομικής επιρροής με τα δελτία ειδήσεων, τις ενημερωτικές και πολιτικές εκπομπές του...

Το πρώτο κεντρικό δελτίο ειδήσεων («Ματιές στα γεγονότα») παρουσίασε η σημερινή βουλευτίνα του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη που με τη χαρακτηριστική φωνή της ακούστηκε να λέει: «Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας. Παρακολουθείτε το πρώτο δελτίο ειδήσεων, της πρώτης ημέρας λειτουργίας του πρώτου μη κρατικού σταθμού τηλεοράσεως, δηλαδή του Mega Channel...»

Η Τηλέτυπος ιδρύθηκε τέλη Απριλίου του 1989 με βασικούς μετόχους τους πέντε μεγαλοεκδότες της περιόδου: Βαρδής Βαρδινογιάννης («Μεσημβρινή»), Κίτσος Τεγόπουλος («Ελευθεροτυπία»), Χρήστος Λαμπράκης («Νέα», «Βήμα»), Γιώργος Μπόμπολας («Εθνος») και Αριστείδης Αλαφούζος («Καθημερινή»), ο οποίος όμως αποχώρησε σύντομα καθώς μετέπειτα έφτιαξε τον παλιό ΣΚΑΪ (Σεπτέμβριος 1993).

Το 1993 δόθηκαν ανανεώσεις και νέες άδειες λειτουργίας σε επτά κανάλια και από τότε δίνονταν αλλεπάλληλες παρατάσεις τις οποίες το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει κρίνει παράνομες και αντισυνταγματικές.

Η πρώτη διαγωνιστική διαδικασία αδειοδότησης γίνεται το 1997 με την προκήρυξη 117 αδειών τηλεοπτικών σταθμών: 6 εθνικής εμβέλειας, 53 περιφερειακής και 58 τοπικής, ενώ λίγο μετά, οι περιφερειακής γίνονται 51 και οι τοπικής 57.

Θα κατατεθούν 160 φάκελοι και θα απαιτηθεί ειδικός χώρος για να... στοιβαχτούν οι περισσότερες από 150.000 σελίδες με τα στοιχεία των φακέλων.

Ο τότε υπουργός Τύπου Δημήτρης Ρέππας (κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ) δηλώνει ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σύντομα! Πέντε χρόνια μετά, ο τότε υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαπας (κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ) κηρύσσει τον διαγωνισμό άγονο, χαρακτηρίζοντας τους φακέλους ατελείς...

Το 2003, με το ΕΣΡ πλέον ανεξάρτητη Αρχή, ξεκινά νέα διαγωνιστική διαδικασία, με τον Χρ. Πρωτόπαπα να υποστηρίζει ότι δεν πρόκειται να γίνει τρίτος διαγωνισμός. Ο νέος (τότε) πρόεδρος του ΕΣΡ Ιωάννης Λασκαρίδης επιμένει ότι οι άδειες και για τις τρεις κατηγορίες καναλιών θα δοθούν σύντομα.

Οι υποψηφιότητες κατατίθενται, αρχίζουν τα «πανηγύρια» με τους 15 φακέλους για τα εθνικής εμβέλειας και εντοπίζονται εκ νέου προβλήματα με τα στοιχεία των καναλιών. Ερχονται εκλογές, η νέα κυβέρνηση της Ν.Δ. στέλνει τα δικά της «χαμπέρια» για καινούργια νομοθεσία και ο διαγωνισμός με συνοπτικές διαδικασίες πάει... περίπατο.

Ο τότε υπουργός Επικρατείας Θόδωρος Ρουσόπουλος υπόσχεται εκ νέου τακτοποίηση του τοπίου, καθώς δηλώνει ότι το υφιστάμενο καθεστώς «παράγει τέρατα, δημιουργεί στρεβλώσεις και διαιωνίζει σχέσεις αδιαφάνειας». Αντ’ αυτού φέρνει με συναρμόδιους υπουργούς νέο νόμο για τον «βασικό μέτοχο» που τινάζει την «μπάνκα» στον αέρα, με αποτέλεσμα να μην ισχύει ουσιαστικά κανένας περιορισμός.

Ολοι πλέον είναι... βασικά αμέτοχοι. Καταθέτει και νόμο για τη «συγκέντρωση των ΜΜΕ, την αδειοδότηση των ηλεκτρονικών μέσων και τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή», κάνοντας ουσιαστικά και άλλα «δωράκια» στους ήδη ισχυρούς καναλάρχες.

Θα χρειαστεί να φτάσουμε στο 2016 με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. και υπουργό Επικρατείας (τότε) τον Νίκο Παππά, για να ξαναγίνει διαγωνισμός. Είναι ο πρώτος που ολοκληρώνεται, με δημοπρασία σε ένα τριήμερο με τους ενδιαφερόμενους... έγκλειστους στη γενική γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Δίνονται τέσσερις άδειες εθνικής εμβέλειας στους: Γιάννη Αλαφούζο (ΣΚΑΪ, 43,6 εκατ. ευρώ), Ιωάννη-Βλαδίμηρο Καλογρίτσα με 52,6 εκατ. (αποσύρθηκε τελικά λόγω της ιστορίας με τα... βοσκοτόπια και τη θέση του πήρε ο πρώτος επιλαχών Ιβάν Σαββίδης, Dimera Media, 60,5 εκατ. ευρώ), Θοδωρή Κυριακού (ΑΝΤ1, 75,9 εκατ. ευρώ) και Βαγγέλη Μαρινάκη (Alter Ego, 73,9 εκατ. ευρώ).

Συγκεντρώθηκαν δηλαδή πάνω από 250 εκατ. ευρώ, δόθηκαν οι πρώτες δόσεις, οι οποίες όμως επιστράφηκαν, διότι η διαδικασία ακυρώθηκε καθώς το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική διάταξη του λεγόμενου νόμου Παππά (Ν. 4339/2015) με την οποία μεταφέρονταν αρμοδιότητες του ΕΣΡ στον υπουργό.

Οι αλλαγές που χρειάζονταν έγιναν. Με τη σύμφωνη γνώμη της ανεξάρτητης Αρχής αποφασίστηκε να δοθούν επτά άδειες εθνικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου ενημερωτικού χαρακτήρα, με ελάχιστο τίμημα τα 35 εκατ. ευρώ και αυτή τη Δευτέρα (20/11) αναμένεται το ΕΣΡ να δημοσιεύσει τη νέα προκήρυξη. Το Mega, όμως, και δυστυχώς και οι εργαζόμενοί του, είναι πλήρως στον «αέρα».

Οι εργαζόμενοι παραμένουν όμηροι, βρίσκονται υπό την απειλή της ανεργίας, χωρίς δεδουλευμένα, δίχως αποζημιώσεις, ενώ το κανάλι κινδυνεύει να βρεθεί εκτός αδειοδότησης...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: