7.11.17

Τρομοκρατία με λανθασμένα στοιχεία...

Στην τριμηνιαία έκθεσή του που έδωσε χθες στη δημοσιότητα, το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής χτυπάει «καμπανάκι», επισημαίνοντας ότι...
η ομαλή εφαρμογή του μνημονίου ώς τον Αύγουστο του 2018 αποτελεί την προϋπόθεση για τη διευθέτηση του χρέους ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο. Ως εδώ καλά.

Την προϋπόθεση αυτή τη γνωρίζουμε. Μας την έχουν επισημάνει οι δανειστές - ανεξαρτήτως αν θα κρατήσουν την υπόσχεσή τους να ρυθμίσουν το ελληνικό χρέος.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού, όμως, πάει λίγο μακρύτερα στην ανάλυσή του. Θεωρεί την ελάφρυνση αναγκαία (ποιος διαφωνεί άλλωστε;) γιατί η πληρωμή τόκων για το χρέος μετά το 2021 θα εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα ύψη, με αποτέλεσμα για την εξαετία 2021-2026 οι πληρωμές των τόκων να φτάσουν τα 84,3 δισ. ευρώ.

Οντως το ποσό είναι τεράστιο. Και αν ανταποκρίνεται στην αλήθεια έχει δίκιο η έκθεση που επισημαίνει: «Χωρίς σοβαρή ελάφρυνση, η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει».

Ανταποκρίνεται, όμως, στην αλήθεια; Ας πάρουμε δύο ενδεικτικά στοιχεία της έκθεσης. Το Γραφείο Προϋπολογισμού -που αποτελείται από διακεκριμένους πανεπιστημιακούς- ισχυρίζεται ότι το 2020 η χώρα μας θα πληρώσει για τόκους 6,5 δισ. ευρώ.

Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα -που είναι ψηφισμένο από τη Βουλή και εγκεκριμένο από τους δανειστές- κάνει λόγο για 5,8 δισ. ευρώ.

Για το 2021 το Γραφείο υπολογίζει τους τόκους στα 11 δισ. και το μεσοπρόθεσμο στα 6 δισ. Μεγάλες αποκλίσεις. Ιδιαίτερα του 2021.

Ειλικρινά δεν γνωρίζουμε από πού άντλησαν τα στοιχεία τους οι διακεκριμένοι οικονομολόγοι του Γραφείου, αλλά σε αυτό το ερώτημα δεν μπόρεσαν να δώσουν ακριβή απάντηση ούτε κυβερνητικοί αξιωματούχοι στους οποίους απευθύνθηκαν οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας μας.

Αναμφίβολα πρόκειται για λάθος, και μάλιστα σοβαρό, για το οποίο πρέπει να δοθούν ολοκληρωμένες και σαφείς απαντήσεις.

«Ποιο είναι το πρόβλημα;» θα ρωτήσει ο καλόπιστος αναγνώστης. «Είτε έτσι είτε αλλιώς, η χώρα βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση και, αν δεν ελαφρυνθεί ουσιαστικά το χρέος, θα χρεοκοπήσει και τυπικά». Ορθή εκτίμηση.

Αλλά εκείνο που δεν χρειαζόμαστε σήμερα είναι να επιβαρύνουμε ακόμη περισσότερο την ήδη άσχημη κατάσταση με λανθασμένα στοιχεία που φέρουν μάλιστα επιστημονική σφραγίδα.

Αρκετά μας έχουν τρομοκρατήσει οι αριθμοί μέχρι τώρα. Δεν χρειάζεται περισσότερο...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: