15.11.17

«Μετανιώνω που δεν έγινε το δημοψήφισμα»...

O Γιώργος Παπανδρέου στις «Ιστορίες»...

Για τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά καθώς και τους λόγους που τελικά δεν προχώρησε στο...
δημοψήφισμα του 2011 τοποθετήθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Μιλώντας στις Ιστορίες του ΣΚΑΪ και τον Παύλο Τσίμα, ο πρώην Πρωθυπουργός σχολίασε την μεγάλη απήχηση που υπήρξε κατά τον πρώτο γύρο των εκλογών στην Κεντροαριστερά, αναγνωρίζοντας «το ό,τι υπήρξε τόση μεγάλη συμμετοχή που λίγοι πρόβλεψαν, νομίζω δείχνει δυο πράγματα. Πρώτα- πρώτα, ότι ο κόσμος θέλει την ανασυγκρότηση αυτού του χώρου. Δεύτερο, ότι η συμμετοχή είναι μία απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημοκρατία, για την λειτουργία της χώρας μας» ενώ συμπλήρωσε ότι η συμμετοχή είναι ακριβώς ένα δείγμα ότι ο κόσμος θέλει και πιστεύει ότι μπορεί να έχει λόγο.

Ερωτηθείς σε ποιον δίνει ψήφο εμπιστοσύνης, ο πρώην Πρωθυπουργός απάντησε ότι «Πρώτα απ’ όλα ο ίδιος είμαι μέρος και ήμουν μέρος αυτής της προσπάθειας. Συζητήσαμε με τα στελέχη του Κινήματος, με πολλούς φίλους, πήρα μια απόφαση, να στηρίξω τη διαδικασία, χωρίς να εμπλακώ κι εγώ ο ίδιος. Θεωρώ ότι έτσι μπορώ να παίξω έναν πολύ πιο ουσιαστικό ρόλο».

Όσο για το αν θα επιλέξει έναν από τους υποψηφίους ο ίδιος υποστήριξε ότι θέλει να κρατήσει μια στάση απόστασης.


Για Αλέξη Τσίπρα

Κληθείς να απαντήσει για τον αν η κεντροαριστερά έχει ηγέτη στην τον Αλέξης Τσίπρας ο κ. Παπανδρέου σχολίασε χαρακτηριστικά: «Μακάρι ο κ. Τσίπρας να είχε δείξει ότι είναι αριστερός», επιρρίπτοντας στη συνέχεια ευθύνες στον Πρωθυπουργό. «Έφερε την πρώτη χρονιά σχεδόν την καταστροφή της χώρας, ακόμα ζούμε τα capital controls. Μας χρέωσε άλλα 80 δισ., τον ελληνικό λαό, όταν εμείς είχαμε κάνει το κούρεμα 100 δισ. Δηλαδή μας πήγε πολύ πίσω, μετά εφάρμοσε ένα μνημόνιο πάρα πολύ σκληρό, θα μπορούσε να ήταν ένα διαφορετικό μείγμα, και από εκεί και πέρα δεν έκανε κάτι άλλο προοδευτικό, δεν είδα κάτι προοδευτικό. Δηλαδή, δυστυχώς και η ΝΔ και ο Σύριζα δεν εντοπίζουν τον πυρήνα του ελληνικού προβλήματος».

Αναφερόμενος στα ποσοστά που έλαβε το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές και στην απογοήτευση των ψηφοφόρων του κόμματος ο ίδιος ανέφερε ότι «Αυτό που ίσως δεν καταφέραμε είναι να πείσουμε ένα πολύ μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού ότι αυτός είναι ο δρόμος, ότι εάν όντως όλοι συμφωνήσουν και συμβάλλουν, πολύ πιο γρήγορα θα φύγουμε από την κρίση, όπως έγινε και με τις άλλες χώρες, Κύπρο, Ιρλανδία, Πορτογαλία, που διαμόρφωσε μια συναίνεση. Φτάσαμε στο σημείο να προτείνω εγώ δημοψήφισμα, ακριβώς για να υπάρχει ο λόγος του ελληνικού λαού, και όχι ευκαιριακά όπως έγινε επί Τσίπρα.»


Το δημοψήφισμα του 2011

Μεταξύ άλλων ο κ. Παπανδρέου παραδέχθηκε ότι θα ήταν καλύτερα να είχε γίνει το δημοψήφισμα που είχε εξαγγείλει το 2011 παρότι όπως σημείωσε υπήρχαν πολλοί λόγοι που δεν το έκανε. «Υπήρχε από παντού αντίδραση, και βεβαίως και μέσα στο κόμμα μου επίσης, άρα μπορεί να μην περνούσε καν στη Βουλή, που θα σήμαινε ότι θα πηγαίναμε σε εκλογές με ένα αρνητικό αποτέλεσμα, όταν εκείνη τη στιγμή είχαμε πάρει το PSI, είχαμε πάρει τη μείωση του χρέους μας κατά 100 δισ. και ένα νέο πρόγραμμα το οποίο θα μπορούσε να εκτελεστεί σχετικά πιο ήπια από ότι έγινε και πολύ πιο γρήγορα. Εάν είχαμε πάρει μάλιστα την εντολή, μέσω δημοψηφίσματος, και πιστεύω θα είχαμε αποφύγει την μεγάλη ταλαιπωρία των 6 αυτών ετών και πόσων ακόμα, ουσιαστικά».


Grexit

Σημείωσε ότι η πρώτη σχετική δήλωση περί Grexit έγινε το 2010  από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «Και ήταν πολύ αρνητική δήλωση αυτή, διότι ήταν πριν ζητήσουμε το πρόγραμμα, αλλά είχαμε ξεκινήσει εμείς τις προσαρμογές. Δηλαδή ήταν εποχή που πάρει τις πρώτες, μεγάλες αποφάσεις και περιμέναμε τη δυναμική στήριξη της Γερμανίας στις αγορές, για να μπορούμε να προχωρήσουμε σε μία πιο ήπια αναπροσαρμογή στην Ελλάδα. Βγαίνει λοιπόν ο Σόιμπλε και λέει, “Πρέπει να νομοθετήσουμε τη δυνατότητα στην Ευρωζώνη εξόδου μιας χώρας από το ευρώ”. Βεβαίως, η μόνη χώρα που εκείνη τη στιγμή ήταν στο στόχαστρο ήταν η Ελλάδα. Δεν υπήρχαν οι άλλες χώρες. Από τη στιγμή λοιπόν που ο Σόιμπλε βγαίνει και λέει αυτό το πράγμα, δημιουργεί κλίμα στις αγορές ότι δεν υπάρχει στήριξη».
ΔΝΤ

Σε ερώτηση για τον αν η Ελλάδα επιθυμούσε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρώτο μνημόνιο, τόνισε ότι «η θέση μας ήταν καθαρή, και είχαμε πει όχι στο ΔΝΤ, δεν θέλαμε το ΔΝΤ, θέλαμε ένα ευρωπαϊκό ταμείο». Ο πρώην Πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι  μιλήσει με σχεδόν όλους τους ηγέτες, λέγοντας ότι η χώρα δεν θέλει το ΔΝΤ, όμως πάρα πολλές κυβερνήσεις απαντούσαν “να πάτε στο ΔΝΤ”, χωρίς να θέλουν καν ευρωπαϊκό μηχανισμό. Η Μέρκελ ήθελε το ΔΝΤ για άλλους λόγους. Πρώτα απ’ όλα δεν εμπιστευόταν, και ίσως καλώς, τον κ. Μπαρόζο και την Επιτροπή που δεν είχε ελέγξει τα στοιχεία, ήθελε να υπάρχει συμμετοχή του ΔΝΤ λόγω και των χρημάτων, αλλά και μιας εμπειρίας που δεν υπήρχε στην Ε.Ε.», συνέχισε.


Συνεργασία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Στο ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Γιώργος Παπανδρέου υποστήριξε ότι ενόσω υπήρξε ο ίδιος υπουργός Εξωτερικών αλλά και Πρωθυπουργός προσπάθησε να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση μεταξύ των κομμάτων, ωστόσο σχολιάζει ότι υπάρχουν κάποια «αυτονόητα» τα οποία πρέπει να γίνουν στη χώρα, και τα οποία «δεν βλέπω ούτε η ΝΔ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ να τα προωθούν.» «Ο κ. Μητσοτάκης, στη θητεία ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ήταν αυτός που ουσιαστικά προσπάθησε να καταργήσει τη Διαύγεια. Το ίδιο και ο ΣΥΡΙΖΑ.» και αναρωτήθηκε πού είναι λοιπόν η μεγάλη αλλαγή που θα φέρουν αυτά τα κόμματα;


Οικονομία

Σχολιάζοντας την πρόσφατη δήλωση του απερχόμενου Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκαν Σόιμπλε ότι η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τον εφιάλτη, ο κ. Παπανδρέου συμφώνησε συμπληρώνοντας ωστόσο ότι αυτό «δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε ακόμα έναν δύσκολο δρόμο».

Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε ως χαριστική βολή την προσπάθεια της χώρας να βγει στις αγορές, νομίζοντας ότι όλα έχουν τελειώσει, και επισήμανε ότι χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή για την περίοδο της εξόδου. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι  «υπάρχουν διάφορες λύσεις γύρω από αυτήν την υπόθεση. Αλλά ουσιαστικά αυτό που χρειάζεται είναι να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις, εγώ θα έλεγα όμως μεταρρυθμίσεις όχι αυτές που, νεοφιλελεύθερες που μας προτείνει το ΔΝΤ, αλλά πια να δούμε εμείς ως Έλληνες ποια είναι εκείνα τα πραγματικά προβλήματα στη λειτουργία της δημοκρατίας μας, των θεσμών μας, του πελατειακού αυτού κράτους»...


newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: