...στον αγροτικό κλάδο των ΗΠΑ...
Η προσπάθεια της κυβέρνησης Τραμπ να περιορίσει την παράτυπη μετανάστευση έχει...
προκαλέσει αναταραχή στον αγροτικό τομέα και οδηγεί ολοένα και περισσότερους Αμερικανούς αγρότες στην αγορά ρομπότ και γενικότερα μηχανικών συστημάτων για τη συγκομιδή της αγροτικής παραγωγής ή για το άρμεγμα των αγελάδων. Επτά στους δέκα εργάτες στον αγροτικό τομέα είναι παράτυποι μετανάστες και η αύξηση των συλλήψεων κατά 43% μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία σε πολλούς Αμερικανούς αγρότες και κτηνοτρόφους. Επιπλέον, νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα απαιτεί από τους εργοδότες να ελέγχουν κατά πόσον οι εργάτες τους βρίσκονται νομότυπα στις ΗΠΑ. Ομως το αποτέλεσμα δεν είναι η αύξηση της απασχόλησης για Αμερικανούς, όπως είχε υποσχεθεί ο Ντόναλντ Τραμπ. «Το δόγμα που κυριαρχεί αυτήν τη στιγμή στη γεωργία είναι να αυτοματοποιήσεις ό,τι μπορείς και να πληρώσεις καλά για τους απολύτως απαραίτητους εργάτες», λέει στο Reuters ο Πολ Πίτμαν, διευθύνων σύμβουλος της Farmland Partners, ταμείου που επενδύει σε αγροτική γη στη Βόρεια Αμερική. Η νέα σκληρή στάση της αμερικανικής κυβέρνησης «έχει προκαλέσει αρκετό άγχος», λέει ο Τομ Βίλτσακ, διευθύνων σύμβουλος του αμερικανικού συμβουλίου εξαγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων και πρώην υπουργός Γεωργίας των ΗΠΑ επί κυβερνήσεων Ομπάμα. Η στροφή των Αμερικανών γεωργών και κτηνοτρόφων προς τα αυτοματοποιημένα συστήματα συμβαίνει σε μια εποχή κατά την οποία αντιμετώπιζαν προβλήματα εξαιτίας της μείωσης του εργατικού δυναμικού που προκαλείται από τη γενικότερη γήρανση του πληθυσμού.
Ο συνδυασμός των δύο παραγόντων αυξάνει την πίεση για στροφή ολόκληρου του τομέα προς την τεχνολογική καινοτομία. Αγρότες και εταιρείες παραγωγής αγροτικών προϊόντων κινούνται ολοένα και περισσότερο προς την αυτοματοποίηση μονάδων παραγωγής γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων, πουλερικών, αλλά και στη χρήση ρομπότ για την παραγωγή και συγκομιδή καλλιεργειών. Γίνονται προσπάθειες ακόμη και για τη μηχανική συγκομιδή ευαίσθητων προϊόντων, όπως είναι οι φράουλες και τα ροδάκινα. Ο Ουίλιαμ Λόβετ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Pilgrim Pride, δηλαδή του δεύτερου μεγαλύτερου παραγωγού κρέατος από κοτόπουλο στις ΗΠΑ, λέει ότι η έλλειψη μεταναστών αποτέλεσε κομβικό παράγοντα, ώστε η εταιρεία να επενδύσει σημαντικό ποσό σε ρομπότ και σε τεχνολογία ακτίνων Χ που χρησιμοποιεί στα σφαγεία της. «Εχουμε επενδύσει μεγάλο ποσό στην αυτοματοποίηση της διαδικασίας παραγωγής, περιορίζοντας τις θέσεις εργασίας και καθιστώντας τη δουλειά ευκολότερη», λέει ο Λόβετ. Στο Γκίλροϊ της Καλιφόρνιας και η εταιρεία Christopher Ranch στρέφεται σε νέο εξοπλισμό.
Ο Κεν Κρίστοφερ, αντιπρόεδρος της εταιρείας που έχει τη μεγαλύτερη παραγωγή φρέσκων σκόρδων στη Βόρεια Αμερική, θα επενδύσει το 2017 περίπου ένα εκατομμύριο δολάρια για ένα νέο, ισπανικής παραγωγής, ρομπότ που έχει την ικανότητα να τοποθετεί τα σκόρδα σε δίχτυα για να πωληθούν σε σούπερ μάρκετ. Παράλληλα, η εταιρεία θα αυξήσει κατά 50% την αμοιβή των εργατών της μεταξύ 2016 και 2018, ώστε να καταφέρει να έχει ικανό και αφοσιωμένο στην εταιρεία προσωπικό, αναφέρει ο Κεν Κρίστοφερ...
kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου