...η πρόταση για το «Δουβλίνο»...
Η εισηγήτρια του Ευρωκοινοβουλίου για την αναθεώρηση των διατάξεων του Κανονισμού του Δουβλίνου, σχετικά με την παροχή ασύλου, ευρωβουλευτής, Σεσίλια Βίκστρομ, παρουσίασε την Παρασκευή τις...
προτάσεις ενώπιον θεσμικών εκπροσώπων και φορέων, στην Αθήνα.
Ο λόγος για εκδηλώσεις διαλόγου με την ονομασία «Stakeholders’ dialogue» που αφορούν σε μια σειρά νομοθετικών προτάσεων του Ευρωκοινοβουλίου, με στόχο την ευρύτερη δυνατή διαβούλευση, πριν από την τελική έγκριση μιας πρότασης νομοθετικού περιεχομένου.
Το «παρών» στη συζήτηση, που διεξήχθη την Παρασκευή στα γραφεία του Ευρωκοινοβουλίου στην Αθήνα, έδωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος τοποθετήθηκε για τη νομοθετική πρόταση.
Ακόμα, παρόντες ήταν, μεταξύ άλλων, η επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Αννέτα Καββαδία, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αντώνης Συρίγος, η διευθύντρια της Υπηρεσίας Ασύλου, Μαρία Σταυροπούλου, ο αντιδήμαρχος Μεταναστευτικής Πολιτικής του Δήμου Αθηναίων, Λευτέρης Παπαγιαννάκης, εκπρόσωποι του υπουργείου Εξωτερικών και της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών και ΜΚΟ.
Η πρόταση του Ευρωκοινοβουλίου για την αναθεώρηση του Δουβλίνου, περιλαμβάνει την αυτόματη μετεγκατάσταση όλων των αιτούντων άσυλο, σύμφωνα με ένα σταθερά προκαθορισμένο ποσοστό καταμερισμού.
Γ. Μουζάλας: Το κείμενο φτωχότερο από τις προσδοκίες μας
Από την πλευρά του, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, τόνισε πως ο τελικό κείμενο της νομοθετικής πρότασης του Ευρωκοινοβουλίου «είναι φτωχότερο από τις προσδοκίες μας και φτωχότερο από το κείμενο που η ίδια η κ. Βίκστρομ επεξεργαζόταν».
Συνέχισε λέγοντας: «Είναι ένα κείμενο που μπορεί να μπει στο τραπέζι, αλλά το ζητούμενο για εμάς είναι να μπορεί να εφαρμοστεί και σε περιόδους κρίσεων. Το να καταπέσει σε περίοδο κρίσης δεν συμφέρει την Ευρώπη».
Ο κ. Μουζάλας ανέδειξε ως θετικό σημείο της νομοθετικής πρότασης το γεγονός ότι «αλλάζει μια κάκιστη πρόβλεψη του Κανονισμού που επεξεργάζονται η Κομισιόν και το Συμβούλιο των υπουργών, για ενεργοποίηση του μηχανισμού ανακατανομής σε περίπτωση κρίσεων και αφού πρώτα συγκληθεί το Συμβούλιο και πλέον κάνει αυτόματο και υποχρεωτικό τον μηχανισμό ανακατανομής».
Ακόμα είπε πως «παύει να είναι υπεύθυνη εσαεί η χώρα πρώτης υποδοχής και γίνεται προσπάθεια ελάφρυνσής της από τις υποχρεώσεις που το παλιό Δουβλίνο και οι σκέψεις της Κομισιόν της είχαν φορτώσει».
Ωστόσο, η βασική αντίρρηση της ελληνικής κυβέρνησης, είναι «το γεγονός ότι όλοι οι παράνομοι μετανάστες μένουν στη χώρα πρώτης υποδοχής», όπως είπε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και πρόσθεσε: «Αυτό δεν μπορούμε να το αντέξουμε. Δεν υπάρχει καμία χώρα που να μπορεί να το αντέξει. Η υπόλοιπη Ευρώπη κρατάει τους πρόσφυγες και η χώρα πρώτης υποδοχής κρατάει τους παράνομους μετανάστες».
Ο κ. Μουζάλας ζήτησε να υπάρχει ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός επιστροφών, «γιατί η Ελλάδα είναι αδύνατον να κάνει επιστροφές σε χώρες, όπως το Μαρόκο ή το Πακιστάν».
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου