...δηλώνει ο Αναστασιάδης...
Eίναι αδιανόητο ως ελληνοκυπριακή πλευρά να δεχθούμε τις παράλογες θέσεις της Τουρκίας, η οποία αξιώνει να συνεχίσει να ελέγχει και να κηδεμονεύει το κράτος μας, εμμένοντας στη...
διατήρηση των επεμβατικών δικαιωμάτων, στρατιωτικής βάσης, αλλά και στην εσαεί παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
Επανέλαβε, παράλληλα, την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς για άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, με ενδελεχή προετοιμασία όσον αφορά τη Διεθνή Διάσκεψη. Επίσης, διαβεβαίωσε ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για ανεύρεση της τύχης των αγνοουμένων.
Εκφωνώντας στην Κυπερούντα τον επιμνημόσυνο λόγο για τους πεσόντες της κοινότητας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε λόγο για αξιώσεις «οι οποίες καταφανώς υπερβαίνουν τα όρια της εθνικής μας αξιοπρέπειας και οι οποίες σε καμία των περιπτώσεων δεν είναι δυνατόν να γίνουν αποδεκτές, αλλά ούτε και να παρουσιαστούν ως πρόταση λύσης στον κυπριακό λαό από μέρους μας».
Είπε επίσης ότι όπως ακριβώς η ελληνοκυπριακή πλευρά λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων, το ίδιο θα πρέπει να πράξει και η δική τους πλευρά, χωρίς να παραγνωρίζει τις δικές μας προσδοκίες και ευαισθησίες.
Ανέφερε εξάλλου ότι εκείνο το οποίο πρέπει να γίνει αντιληπτό εντός και εκτός των συνόρων της χώρας μας, είναι η απαράδεκτα αδιάλλακτη και αρνητική στάση της Τουρκίας, «η οποία ευθύνεται για το ναυάγιο στο οποίο οδηγηθήκαμε κατά τον τελευταίο κύκλο συνομιλιών στο Κραν Μοντάνα».
Πρόσθεσε ότι «τόσο στις 4 όσο και στις 30 Ιουνίου ο ΓΓ του ΟΗΕ υιοθέτησε τη δική μας θέση πως το αναχρονιστικό σύστημα εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων θα έπρεπε οριστικά να τερματιστεί και να αντικατασταθεί με ένα νέο σύστημα ασφάλειας που θα συνάδει με την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους μέλους του ΟΗΕ αλλά και της ΕΕ», και το οποίο δεν θα διασφαλίζει τους μεν και θα αποτελεί απειλή για τους δε.
«Αυτό πετύχαμε να γίνει κατανοητό και κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης», συμπλήρωσε.
Είπε ακόμη ότι έχει καταστήσει σαφές, τόσο προς τον ΟΗΕ όσο και προς τους ξένους ομολόγους, την πρόθεση αλλά και ετοιμότητα της δικής μας πλευράς για άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, «μια επανέναρξη για την οποία όμως απαιτείται ενδελεχής και επαρκής προετοιμασία όσον αφορά τουλάχιστον την πτυχή της Διεθνούς Διάσκεψης».
Υπογράμμισε εξάλλου ότι απαιτείται «αποφασιστικότητα και πολιτική βούληση από όλους και όχι μόνο από τη δική μας πλευρά». Μόνο έτσι, είπε, μπορεί να υπάρξει ένας αξιοπρεπής συμβιβασμός και μια λύση που να δημιουργεί ένα λειτουργικό και βιώσιμο κράτος, είπε.
Αναφερόμενος στο θέμα των αγνοουμένων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι θεωρεί χρέος του να διαβεβαιώσει τις οικογένειές τους πως «ως Κυβέρνηση θέτουμε την επίλυση του ανθρωπιστικού αυτού προβλήματος, μίας από τις πιο οδυνηρές συνέπειες της εισβολής στην Κύπρο, στην ύψιστη βαθμίδα των προτεραιοτήτων μας».
«Προσηλωμένοι στη διακαή επιθυμία της εξακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς τον τερματισμό της απαράδεκτης στάσης που επιδεικνύει η Τουρκία στο θέμα αυτό, η οποία συνιστά πρόκληση απέναντι στην πολιτισμένη ανθρωπότητα», πρόσθεσε.
Σημείωσε ακόμη ότι για τον σκοπό αυτό θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και γενικότερα τη διεθνή κοινότητα, να ασκήσουν την απαραίτητη πίεση, και να υποδείξουν στην Τουρκία τη νομική και ηθική ευθύνη που φέρει, να συνεργαστεί στην προσπάθεια αποκατάστασης των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των αγνοουμένων και των οικογενειών τους στην Κύπρο, έτσι όπως διαλαμβάνεται και στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Παράλληλα, ο Πρόεδρος είπε ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε και να ενισχύουμε πρακτικά το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων, αλλά και όλες εκείνες τις προσπάθειες που συνδράμουν προς το σκοπό αυτό.
Αναφερόμενος στους πεσόντες και αγνοούμενους της κοινότητας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι η Κυπερούντα αξιώθηκε να γαλουχήσει άξια τέκνα, τα οποία τάχθηκαν να υπηρετούν την πατρίδα και την ελευθερία, δηλώνοντας παρόντα στο όποιο κάλεσμα για την προάσπιση της.
Είπε ότι με τη θυσία τους στον Απελευθερωτικό Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955–1959, οι ήρωες Χριστόδουλος Καννάουρος, Γεώργιος Χαραλάμπους, Κυριάκος Ν. Χαραλάμπους και Σάββας Αυγουστή, διατράνωσαν την προσήλωσή τους στην απόκτηση της ελευθερίας.
Ανάλογη, πρόσθεσε, ήταν και η φιλοπατρία που επέδειξαν αντιστεκόμενοι στις ορδές του Αττίλα το 1974, οι ήρωες Χαράλαμπος Ελευθερίου, Νεόφυτος Ευθυμίου Κουππή, Στυλιανός Ανδρέα Αντωνίου και Σωτήρης Νικόλα Προκοπίου, αλλά και οι Γεώργιος Στυλιανού Αλλαγιώτης, Δημήτρης Νικηφόρου Κωνσταντίνου, Σάββας Δημήτρη Διάκου, Έλλη Ευγενίου, Ευγένιος Σοφοκλέους και Ανδρέας Σοφοκλέους, οι οποίοι αγωνίστηκαν και πέρασαν στο μακρύ κατάλογο των αγνοουμένων που δημιούργησε η τουρκική εισβολή.
Με αισθήματα υπερηφάνειας, συνείδηση εθνικής ευθύνης και ιστορικού χρέους, αποτίουμε σήμερα τον οφειλόμενο φόρο τιμής, κατέληξε ο Πρόεδρος.
Πηγή: philenews/KYΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου