...και τις αλλαγές στον φόρο τηλεοπτικής διαφήμισης
Διευκρινήσεις σχετικά με την διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ και τις αλλαγές στον φόρο τηλεοπτικής διαφήμισης έδωσε...
σήμερα το πρωί το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής.
Επιπλέον κύκλοι του Υπουργείου διαβεβαιώνουν πως ανάλογες κινήσεις σαν αυτές που έγιναν με την μείωση φόρου τηλεοπτικής διαφήμισης θα ακολουθήσουν και για τον Τύπο στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα οπότε και θα ξεκινήσει ένας νέος κύκλος διαβούλευσης με τα υπόλοιπα media.
Αναλυτικά σε ό,τι αφορά τον ΕΔΟΕΑΠ και την τηλεοπτική διαφήμιση αναφέρονται τα εξής:
«Η στήριξη του ΕΔΟΕΑΠ και η αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών πρέπει να συνοδεύεται από μέτρα στήριξης του Τύπου και διατήρησης της απασχόλησης στις επιχειρήσεις των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Η κυβέρνηση εδώ και καιρό έχει μπει στη συζήτηση με όλους τους ενδιαφερόμενους για να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση. Στη συζήτηση αυτή οι ιδιοκτησίες των τηλεοπτικών σταθμών κατέθεσαν μία σειρά από αιτήματα. Μεταξύ των άλλων ζήτησαν τα εξής.1. Να αποσυρθεί η ΕΡΤ από τις διαφημίσεις. 2. Να χρεώνονται δορυφορικές πλατφόρμα και ΕΡΤ με 3 € ανά συνδρομητή το μήνα (δηλαδή γύρω στα 36 εκατομμύρια € το χρόνο), τα οποία θα πιστώνονται οι τηλεοπτικοί σταθμοί. 3. Να καταργηθεί η εισφορά 1,5% υπέρ του κινηματογράφου. 4. Να μειωθεί ο κατώτατος αριθμός εργαζομένων ανά κανάλι από 400 στους 300. 5. Να υπολογίζονται στον αριθμό των εργαζομένων και όσοι εργάζονται σε εταιρείες υπεργολάβους των καναλιών. 6. Να αρθεί κάθε περιορισμός σε σχέση με την προέλευση κεφαλαίων. 7. Να μηδενιστεί ο φόρος διαφήμισης Προφανώς αυτά τα αιτήματα δεν έγιναν δεκτά. Η κυβέρνηση από το φόρο διαφήμισης έχει εισπράξει 90 με 100 εκατομμύρια. «Αναγνωρίζουμε ότι το βάρος του φόρου είναι σημαντικό, αποτέλεσε δε ένα αντιστάθμισμα στο γεγονός ότι από την εκλογή αυτής της κυβέρνησης και μετά μας ήταν αδύνατο, για τους γνωστούς συνταγματικούς και πολιτικούς λόγους, να χρεώσουμε τίμημα για τις άδειες.
Η ρύθμιση της μείωσης του φόρου θα ισχύει από 1η Απριλίου και θα αφορά προφανώς στους σταθμούς που θα έχουν αδειοδοτηθεί και θα λειτουργούν μετά το διαγωνισμό του εθνικού συμβουλίου ραδιοτηλεόρασης. Εάν καθυστερήσει η αδειοδότηση, καθυστερεί και η μείωση του φόρου.
Στόχος της παρέμβασης μας είναι να στηριχτεί βεβαίως ο ΕΔΟΕΑΠ, να μην υπάρξει θέμα με τη βιωσιμότητα των καναλιών και το επίπεδο της απασχόλησης, το οποίο είναι δεσμευτικό από το νόμο στα 400 άτομα τουλάχιστον. Το Δημόσιο θα ωφεληθεί από τα χρήματα που θα καταβληθούν για τις άδειες, καθώς και από τις επιπλέον εισφορές που θα εισπράξει και τους φόρους από την αύξηση της απασχόλησης στα πανελλαδικά κανάλια (όπου αυτή τη στιγμή εργάζονται περίπου 1.800 άτομα και θα αυξηθούν στα 2.800 μετά την αδειοδότηση). Το ισοζύγιο αναμένεται να είναι θετικό. Τέλος, ανάλογα μέτρα θα ληφθούν για την στήριξη των μέσων ενημέρωσης και στο διαδίκτυο και στο ραδιόφωνο αλλά και στον έντυπο Τύπο. Αρχίζει ένας εντατικός, συμπαγής και σύντομος διάλογος με τους ενδιαφερόμενους και θα καταλήξουμε πολύ σύντομα»...
protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου