7.11.17

Τα τρία σενάρια για την στάση του ΔΝΤ...

Πολλές ερμηνείες δίνονται για τη μέχρι τώρα στάση του Ταμείου, η οποία είχε αρχίσει να φαίνεται από την Ουάσιγκτον, όταν δηλώθηκε με κάθε επίσημο τρόπο ότι το Ταμείο δεν πρόκειται να...
αξιώσει από την Αθήνα να επιβάλει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα προκειμένου να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 αντί για 2,2% που είναι η επίσημη πρόβλεψη του Ταμείου.

1 Η πρώτη ερμηνεία είναι ότι το ΔΝΤ κρατάει την... ενέργειά του για τον Φεβρουάριο του 2018 και τη δική του αξιολόγηση.
Υπενθυμίζεται ότι, μετά την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου τον περασμένο Ιούλιο, για το ΔΝΤ η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα ξεχωριστό πρόγραμμα, το οποίο προβλέπει δύο αξιολογήσεις: μία τον Φεβρουάριο του 2018 και μία τον Αύγουστο με την ολοκλήρωση του προγράμματος. Επιτυχής ολοκλήρωση αυτού του προγράμματος οδηγεί σε αποδέσμευση ποσού της τάξεως των 1,6 δισ. ευρώ για την Ελλάδα.

Μόνο που, για να είναι επιτυχής η ολοκλήρωση, δεν απαιτείται μόνο η εκπλήρωση των προαπαιτούμενων από την ελληνική πλευρά (σ.σ.: πάνω κάτω είναι τα ίδια με το ευρωπαϊκό μνημόνιο) αλλά και το ξεκαθάρισμα της στάσης των Ευρωπαίων όσον αφορά τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Αυτό δεν αναμένεται να γίνει πριν από την άνοιξη του 2018, με αποτέλεσμα πολλοί να εκτιμούν ότι το Ταμείο... κρατάει την όρεξή του για αργότερα.

2 Η δεύτερη ερμηνεία είναι ότι το ΔΝΤ έχει πάρει σε αυτή τη φάση αυτό που θέλει από την Ελλάδα: τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης αλλά και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσα από τη γενναία μείωση του αφορολογήτου.
Έτσι δεν διεκδικεί περισσότερα μέτρα γνωρίζοντας ότι στον ορίζοντα υπάρχει ένα πακέτο μέτρων 4,5 δισ. ευρώ, το οποίο μάλιστα μπορεί να εφαρμοστεί στο σύνολό του από την 1.1.2019, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο προκειμένου να διασφαλιστεί η παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% για την περίοδο 2019-2022.

3 Η τρίτη ερμηνεία λέει ότι και η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, στην προσπάθεια να επιταχύνει τις διαδικασίες για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, δεν εγείρει σοβαρές αντιρρήσεις, πόσο μάλλον όταν η ατζέντα με τα 95 προαπαιτούμενα δεν περιλαμβάνει εξαιρετικά δύσκολα θέματα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το θέμα του πολιτικού κόστους.

 Το θέμα της αύξησης των τιμολογίων της ΔΕΗ για να καλυφθεί η τρύπα από το κόστος των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας επιδιώκεται να κλείσει μέσα από το έκτακτο μέρισμα του 2017.
 Οι αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο δεν είναι τόσο επώδυνες ώστε να προκληθούν κοινωνικές αντιδράσεις.
 Το θέμα των αποκρατικοποιήσεων και της μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ ενδιαφέρει περισσότερο το εσωτερικό του κόμματος.
 Το κρίσιμο θέμα των κοινωνικών επιδομάτων (το οποίο είναι πολύ πιθανό να φέρει απώλεια εισοδήματος ειδικά για τους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους) ακόμη δεν έχει κλείσει...

topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: