13.11.17

Οι «πονοκέφαλοι» της κυβέρνησης...

Ξεκίνησε ο «επικοινωνιακός πόλεμος» του Μαξίμου με τη ΝΔ...

Η επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα, το στενό μαρκάρισμα από την αξιωματική αντιπολίτευση  και...
το πεδίο της οικονομίας αποτελούν τους τρεις βασικούς «πονοκεφάλους» του Αλέξη Τσίπρα για το υπόλοιπό του μήνα. Μπορεί μέχρι αυτή την ώρα η πορεία της αξιολόγησης να μην παρουσιάζει προβλήματα, αν και τα μεγάλα «αγκάθια»  των ιδιωτικοποιήσεων δεν έχουν μπει ακόμα στο τραπέζι, ωστόσο οι «παράπλευρες απώλειες της επικαιρότητας» είναι αυτές που προβληματίζουν το Μαξίμου που προσπαθεί με «νύχια και με δόντια» να κερδίσει επικοινωνιακά το παιχνίδι.

Άγνωστη η ημερομηνία άφιξης του Τ. Ερντογάν

Ο Νίκος Κοτζιάς έχει μεταφέρει στον Τούρκο πρόεδρο την πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας να έρθει στη χώρα μας, όμως η ημερομηνία δεν φαίνεται να έχει «κλειδώσει» ακόμα. Όπως είχε δημοσιεύσει το Newpost.gr, η επίσκεψή του στην Αθήνα ενδεχομένως να γίνει στις αρχές του επόμενου μήνα, ωστόσο η πιθανή μετάβαση του Ταγίπ Ερντογάν και στη Θράκη φαίνεται πως είναι  ο λόγος που το τοπίο εξακολουθεί να είναι ακόμα θολό.

Δεν είναι μυστικό πως αυτό το γεγονός έχει προβληματίσει τους αρμόδιους παράγοντες, καθώς η πρόσφατη παρουσία του Χακάν Τσαβούσογλου στην περιοχή δεν πέρασε απαρατήρητη. Πληροφορίες αναφέρουν πως προκάλεσε ακόμα και την απόφαση του πρωθυπουργού να μην τον συναντήσει και να τον παραπέμψει, παρά το αρχικό ραντεβού, στον ομόλογό του Γιάννη Δραγασάκη.


Το οικονομικό κλίμα και το μέρισμα

Όσον αφορά την οικονομία η αυριανή παρουσία του πρωθυπουργού στην Κομοτηνή και στο 6ο Περιφερειακό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα έρθει να σηματοδοτήσει για άλλη μια φορά τη στροφή στην καθημερινότητα που επιθυμεί να κάνει η  κυβέρνηση. Από το Μαξίμου προβάλουν το γεγονός πως τα τελευταία δυόμιση χρόνια έχουν δημιουργηθεί 350.000 περισσότερες  θέσεις εργασίας, ενώ για πρώτη φορά από το 2011 οι άνεργοι έχουν πέσει κάτω από το 1 εκατομμύριο. Με αυτά τα στοιχεία σε συνδυασμό με το κοινωνικό μέρισμα, για το οποίο οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο, γίνεται μια προσπάθεια να αντισταθμίσουν τα νέα μεγάλα βάρη που έρχονται και έχουν να κάνουν με τον βαρύ χειμώνα και τις περικοπές στο  επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης, τον περαιτέρω περιορισμό των δικαιούχων του ΕΚΑΣ, αλλά και τον επαναυπολογισμό των συντάξεων με βάση το νόμο Κατρούγκαλου.

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο διαμηνύεται συνεχώς πως το φετινό υπερπλεόνασμα θα κατευθυνθεί στις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες σύμφωνα με καθαρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.  Η στόχευση του Μαξίμου με το μέρισμα είναι πολλαπλή:
 

Θα επιδείξει αξιοπιστία όσον αφορά τις υποσχέσεις του, αφού για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά θα ενισχύσει συγκεκριμένα κοινωνικά στρώματα που έχουν πληγεί από την κρίση.
Θα βοηθήσει σημαντικά στην ενίσχυση της κατανάλωσης μέσα στις γιορτές στηρίζοντας και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Θα δώσει το πρώτο σήμα εξόδου από τα μνημόνια και εφαρμογής μιας νέας πολιτικής που θα περιλαμβάνει και  κομμάτια του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.
Θα φέρει σε δύσκολη θέση τη ΝΔ, η οποία θα κληθεί στη Βουλή να τοποθετηθεί επί του θέματος.

Αν και δεν έχει αποφασιστεί τίποτα ακόμα δεν αποκλείεται και οι φετινές ανακοινώσεις να γίνουν στα πρότυπα των περσινών με τον πρωθυπουργό να τοποθετείται από το Μέγαρο Μαξίμου.

Μετά την «κίτρινη κάρτα» που δέχτηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο τελευταίο Eurogroup για το θέμα των πλειστηριασμών, τόσο στο οικονομικό επιτελείο όσο και στο Μαξίμου είναι αποφασισμένοι να μη χαθεί άλλο έδαφος. Για αυτό το υπουργείο Δικαιοσύνης προχώρησε άμεσα στην ανακοίνωση των προθέσεων του για αυτεπάγγελτη δίωξη όσων παρεμποδίζουν τους πλειστηριασμούς.

Το κλίμα για την κυβέρνηση επιβαρύνθηκε πολύ την προηγούμενη εβδομάδα από τα νέα «καμπανάκια» που χτύπησαν κυρίως για την επένδυση στο Ελληνικό, που αποτελεί την «κορυφή της πυραμίδας» όλων των έργων που έχει βάλει μπροστά το Μαξίμου.


Ξεκίνησε ο «πόλεμος» με τη ΝΔ

Το κλίμα πόλωσης με τη ΝΔ εντείνεται μέρα με τη μέρα με το σκηνικό να θυμίζει όλο και πιο πολύ προεκλογική περίοδο. Το ζήτημα είναι ποιος θα αντέξει σε αυτή την κούρσα που έχει ξεκινήσει, με το Μαξίμου να θεωρεί πως έχει το πλεονέκτημα σε σχέση με τη γαλάζια παράταξη.  Στο κυβερνητικό επιτελείο, ωστόσο είδαν πως την προηγούμενη εβδομάδα επικοινωνιακά το ζήτημα των Paradise Papers και η εμπλοκή του ονόματος της Μαρέβα Γκραμπόφσκι έχασε έδαφος σε σχέση με τη διακρατική συμφωνία του Πενταγώνου με τη Σαουδική Αραβία για την υπόθεση των βλημάτων,  την 48ωρη άδεια του Δημήτρη Κουφοντίνα από τον Κορυδαλλό, αλλά και την επίθεση στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ.

Για αυτό το λόγο από το πρωθυπουργικό περιβάλλον είδαν με θετικό μάτι το «παράθυρο» που άφησε ανοιχτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης να καταθέσει πρόταση μομφής στη Βουλή κατά του Πάνου Καμμένου για την διακρατική συμφωνία με την Σαουδική Αραβία. Κυρίως γιατί θεωρούν πως ο πρόεδρος της ΝΔ θα αυτοδιαψευστεί και δεν θα επιλέξει να υποστεί άλλη μια «στρατηγική ήττα στη Βουλή», όπως δήλωνε χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος...


newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: