26.11.17

Βούτσης: Θα βγει η κοινωνία από τον «φόβο»...

Αποτέλεσμα εικόνας για Βουτσης
...της τελευταίας οκταετίας...
Στη μεταμνημονιακή Ελλάδα, θα πρέπει οι δημιουργικές δυνάμεις να μπουν επικεφαλής στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και...
να υπάρχει μια πνευματική, ηθική και κοινωνική ανάταση, σημειώνει ο πρόεδρος της Βουλής και κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό /Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο κ. Βούτσης περιγράφει, στη συνέντευξή του στο Πρακτορείο, την «επόμενη μέρα», τόσο σε επίπεδο οικονομίας -θα είναι πιο εύκολο να υπάρξει μια σταδιακή αναδιανομή υπέρ των πιο αδύναμων τάξεων, να αναπνεύσει ο κόσμος και να βρεθεί σε μια κανονικότητα- όσο και σε σχέση με το ηθικό, πολιτιστικό, κοινωνικό περιβάλλον για τη χώρα, «με την κοινωνία όρθια». «Θα πρέπει να είμαστε μια κοινωνία που θα έχει φύγει από τον περιρρέοντα 'φόβο' της οκταετίας», σημειώνει, τονίζοντας ότι όλη αυτή η συζήτηση αποτελεί βασικό πεδίο αντιπαράθεσης και των πολιτικών δυνάμεων.

   Ο πρόεδρος της Βουλής επισημαίνει ότι φαίνεται από όλες τις πλευρές πως η ολοκλήρωση της γ' αξιολόγησης είναι εφικτή εντός του έτους ή έστω στις πρώτες μέρες του Γενάρη, για να τονίσει παράλληλα ότι η έγκαιρη ολοκλήρωση της συζήτησης για τη διευθέτηση του χρέους, περνάει και από τις εξελίξεις στη γερμανική πολιτική σκηνή.

   «Είναι προκλητική και ακατανόητη δήλωση», σχολιάζει σε έντονο ύφος την ανακοίνωση που εξέδωσε η ΝΔ κατηγορώντας τον για «πρωτοφανή άρνηση» να επιτρέψει την πρόσβαση βουλευτών στα απόρρητα έγγραφα. Μιλά για αδικαιολόγητη αντιμετώπιση, καταλογίζοντας ουσιαστικά στη ΝΔ αλλαγή στάσης εικοσιτέσερις ώρες μετά τη Διάσκεψη των Προέδρων και δηλώνει «κατάπληκτος από τον τρόπο και την ελαφρότητα» ορισμένων παραγόντων του κόμματος απέναντι στο πρόσωπο του και προς τη Βουλή.

   Ενόψει της αυριανής συζήτησης στη Βουλή επί της επερώτησης της ΝΔ προς τον υπουργό Άμυνας για τα εξοπλιστικά, ο κ. Βούτσης εκ του θεσμικού ρόλου του αποφεύγει να σχολιάσει προθέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Περιορίζεται να απαντήσει μεταξύ άλλων πως «η αντιπολίτευση από την πλευρά της κάνει ό,τι νομίζει για να κάνει καλύτερα το έργο της. Το ίδιο κάνουν και, ευρύτερα, οι δημοσιογραφικοί κύκλοι και τα οικονομικά συμφέροντα τα οποία έχουν με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο λόγο για τα τεκταινόμενα».

   Ερωτηθείς από το ΑΠΕ/ΜΠΕ σχετικά με την πρόσφατη δήλωση του Νίκου Φίλη για το θέμα της συμφωνίας πώλησης πολεμικού υλικού προς τη Σαουδική Αραβία, ο κ. Βούτσης δεν συντάσσεται με αυτή την άποψη. «Κάθε βουλευτής έχει τη γνώμη του. Πόσο μάλλον όταν ανήκει και στην αρμόδια Επιτροπή, όπως ο Νίκος ο Φίλης, πλην όμως εγώ, σας επαναλαμβάνω ούτε σχολιάζω ούτε συντάσσομαι μ' αυτήν την άποψη», απαντά. Προσθέτει ότι «αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση απαντάει τη Δευτέρα, με έναν από τους κορυφαίους υπουργούς της, τον κ. Καμμένο. Και η κυβέρνηση εν συνόλω έχει πάρει την ευθύνη».

   Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση,στον Νίκο Λιονάκη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

   Ερ.: Κύριε Πρόεδρε να ξεκινήσουμε από τη βαριά επικαιρότητα, από την επικείμενη συζήτηση στη Βουλή, για την επερώτηση της ΝΔ προς τον υπουργό Άμυνας για τα εξοπλιστικά. Παρότι η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε ομόφωνα το χειρισμό σχετικά με τα απόρρητα έγγραφα -όπως δήλωσε άλλωστε και ο Νικήτας Κακλαμάνης ήταν ομόφωνη αυτή η απόφαση-, η ΝΔ την επομένη σας κατηγόρησε προσωπικά για «πρωτοφανή άρνηση» να επιτρέψετε την πρόσβαση βουλευτών σε αυτά τα έγγραφα. Πώς σχολιάζετε αυτές τις κινήσεις;

   Απ.: Το έχω σχολιάσει ήδη. Κατά τη γνώμη μου είναι προκλητική και ακατανόητη αυτή η δήλωση, αυτό το δελτίο Τύπου της ΝΔ. Αν θέλετε, το εκλαμβάνω και το εισπράττω και προσωπικά, με την έννοια πως είναι η τρίτη φορά από το καλοκαίρι και ύστερα, που η ΝΔ, με δελτία Τύπου ή με ανακοινώσεις, καταφέρεται εναντίον μου. Πλην όμως για το συγκεκριμένο ζήτημα δεν υπάρχει καμία δικαιολογητική βάση. Τουλάχιστον 40 ώρες μετά από το συμβάν και 24 ώρες μετά από τη Διάσκεψη των Προέδρων, να αλλάζει θέση η αξιωματική αντιπολίτευση και όπως λέγανε εφημερίδες του ευρύτερου χώρου της την ίδια μέρα, να στρέφεται εναντίον μου για κακή λειτουργία στο θέμα των απορρήτων των εγγράφων. Δεν έπρεπε να γίνει κάτι τέτοιο επισήμως από το κόμμα τη στιγμή που ξέρανε πάρα πολύ καλά το τι είχε συμβεί.

   Σας λέω είμαι κατάπληκτος από τον τρόπο και την ελαφρότητα που μερικές φορές ορισμένοι παράγοντες από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης φέρονται και προς το πρόσωπό μου και γενικότερα προς τη Βουλή. Δεν θέλω να επεκταθώ επ' αυτού του ζητήματος γιατί είναι πολλά τα θέματα που αφορούν και στη λειτουργία της Βουλής και σε άλλες αποφάσεις κτλ. Ίσως μας δοθεί κάποτε η ευκαιρία μέσα από τους θεσμικούς τρόπους, αυτό υπαινίχθηκα και χθες (σ.σ. την Πέμπτη) μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, να τα πούμε και να διευκρινίσουμε τα θέματα.

   Ερ.: Θεωρείτε ότι και μέσω αυτής της υπόθεσης τώρα με τα εξοπλιστικά, βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια αποσταθεροποίησης του κυβερνητικού συνασπισμού με τους ΑΝ.ΕΛΛ., μια επίθεση στην κυβέρνηση για να αποσταθεροποιηθεί;

   Απ.: Δεν θέλω να κάνω ερμηνεία προθέσεων ούτε είναι αυτός ο ρόλος μου. Η αντιπολίτευση από την πλευρά της κάνει ό,τι νομίζει για να κάνει καλύτερα το έργο της. Το ίδιο κάνουν και, ευρύτερα, οι δημοσιογραφικοί κύκλοι και τα οικονομικά συμφέροντα τα οποία έχουν με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο λόγο για τα τεκταινόμενα. Έτσι λειτουργεί η δημοκρατία, το θεωρώ φυσιολογικό. Αλλά από εκεί και πέρα το τι μέσα χρησιμοποιείς, το πόσο διχαστικά λειτουργείς, το ποιες προτεραιότητες έχεις μέσα σε αυτό το κρίσιμο περιβάλλον και τη συγκυρία για την κοινωνία, χαρακτηρίζει καθέναν μας και σαν πολιτική δύναμη και σαν πρόσωπο και σαν ιστορία. Επαναλαμβάνω όμως ότι όλα αυτά εντάσσονται έτσι κι αλλιώς στο πλαίσιο του δημοκρατικού παιχνιδιού.

   Ερ.: Συνεπώς θεωρείτε ότι πρέπει να διερευνώνται τέτοιες υποθέσεις, εφόσον υπάρχουν κατηγορίες, ώστε να μη μένουν «σκιές» στην πολιτική ζωή. Δηλαδή η αυριανή συζήτηση...

   Απ.: Σε κάθε περίπτωση όταν ένα κόμμα θεωρεί ότι πρέπει να διερευνηθεί μια υπόθεση που αφορά στο δημόσιο συμφέρον, την καλή εξυπηρέτησή του και την υπεράσπισή του από την εκτελεστική εξουσία, μπορεί και πρέπει, βεβαίως μέσω του κανονικού κοινοβουλευτικού δρόμου, να κάνει αυτόν τον έλεγχο. 

   Ερ.: Μια ερώτηση ως προς την ουσία της συμφωνίας για την πώληση του πολεμικού υλικού προς τη Σαουδική Αραβία. Υπήρξε μια δήλωση εκ μέρους του Νίκου Φίλη, ότι θα μπορούσε να επανεκτιμηθεί αυτή η συμφωνία, δεδομένου ότι είχε υπογραφεί όταν οι συνθήκες ήταν διαφορετικές. Σήμερα δηλαδή φαίνεται ότι υπάρχει μια εμπλοκή, σύμφωνα με διεθνείς παρατηρητές, και της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ στον εμφύλιο της Υεμένης. Θα μπορούσε να υπάρξει μια ακύρωση από την κυβέρνηση αυτής της συμφωνίας;

   Απ.: Δεν σχολιάζω δηλώσεις και απόψεις βουλευτών, πόσο μάλλον του κόμματος στο οποίο ανήκω και του οποίου είμαι στέλεχος. Αν ήθελα να κάνω αυτού του τύπου την κριτική για την ουσία της συμφωνίας ή για την ανάγκη για τα εξοπλιστικά προγράμματα, θα είχα βρει την ευκαιρία να την κάνω. Δεν είναι αυτό το θέμα. Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση απαντάει τη Δευτέρα, με έναν από τους κορυφαίους υπουργούς της, τον κ. Καμμένο. Και η κυβέρνηση εν συνόλω έχει πάρει την ευθύνη. Εμείς ως νομοθετική λειτουργία παρακολουθούμε, παίρνουμε μέρος, συζητάμε. Βεβαίως κάθε βουλευτής έχει τη γνώμη του. Πόσο μάλλον όταν ανήκει και στην αρμόδια Επιτροπή, όπως ο Νίκος ο Φίλης, πλην όμως εγώ, σας επαναλαμβάνω ούτε σχολιάζω ούτε συντάσσομαι μ' αυτήν την άποψη.

   Ερ.: Κατανοητό. Οι επικεφαλής των θεσμών επιστρέφουν οσονούπω. Μπαίνουμε στον Δεκέμβριο. Είναι εφικτός ο στόχος για ολοκλήρωση της γ' αξιολόγησης εντός του έτους;

   Απ.: Έτσι φαίνεται ή έστω, ας πούμε, μέσα στις πρώτες μέρες του πρώτου μήνα του 2018. Έτσι φαίνεται από όλες τις πλευρές. Η μόνη μου επιφύλαξη είναι για το επόμενο βήμα του οδικού χάρτη σε σχέση δηλαδή με τη συζήτηση για το χρέος έτσι ώστε να ακολουθήσουν και τα επόμενα βήματα που τα γνωρίζετε, για το στρες τεστ των τραπεζών ή την επόμενη αξιολόγηση ή εν πάση περιπτώσει την έξοδο στις αγορές με διάφορους τρόπους που ήδη γίνεται για δεύτερη φορά. Δηλαδή, για να υπάρξει όλη αυτή η οδική πορεία, μέρος της οποίας είναι η τρίτη αξιολόγηση, πρέπει να υπάρχει αυτό το δεύτερο βήμα το οποίο είναι η συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους. Η οποία, όπως αντιλαμβάνεστε, φοβάμαι ότι μπορεί να μην γίνει στην ώρα της εάν οι εξελίξεις στη γερμανική πολιτική σκηνή δεν ολοκληρωθούν εγκαίρως. Είναι ένας εξωτερικός παράγων που θα πρέπει με μεγάλη προσοχή να τον δούμε στο μεγάλο «κάδρο» των εξελίξεων, έτσι ώστε να είμαστε πιο αισιόδοξοι ως προς αυτό το βήμα που είναι πάρα πολύ σημαντικό. Και είναι σημαντικό όχι μόνο για την πραγματική ελάφρυνση της ελληνικής οικονομίας και άρα και των Ελλήνων πολιτών, αλλά και για το κλίμα, για το σήμα που θα δοθεί και σε επενδυτές και στις αγορές, ενόψει της εξόδου της χώρας τον Αύγουστο του 2018 από τις μνημονιακές δεσμεύσεις και την αυστηρή επιτήρηση.

   Ερ.: Περιγράψατε τη μεταμνημονιακή Ελλάδα σε πρόσφατη ομιλία σας. Μετά τον Αύγουστο του 2018 εφόσον έχουν έρθει έτσι τα πράγματα, έχουμε βγει ως χώρα από το τρίτο πρόγραμμα, θα είναι διαφορετική η ζωή του Έλληνα πολίτη; Με ποιον τρόπο δηλαδή φαντάζεστε αυτή τη μεταμνημονιακή Ελλάδα;

   Απ.: Υπάρχουν δύο στοιχεία. Το κύριο είναι στο επίπεδο της οικονομίας. Εφόσον έχουν υπάρξει όλες αυτές οι προϋποθέσεις για τις οποίες εργαζόμαστε μετά την έξοδο της χώρας, με την κοινωνία όρθια, όπως θεωρούμε ότι μέσω της εφαρμοζόμενης πολιτικής, του μίγματος πολιτικής αν θέλετε, αυτό θα γίνει κατορθωτό. Θα είναι πιο εύκολο να υπάρξει μια σταδιακή αναδιανομή του εισοδήματος υπέρ των πιο αδύναμων τάξεων. Θα είναι πιο εύκολο να γίνουν επενδύσεις και να απορροφηθεί με μεγαλύτερο ακόμα ρυθμό η ανεργία, που έτσι κι αλλιώς μειώνεται, αλλά πρέπει να δούμε και τη συγκεκριμένη ποιότητα των θέσεων εργασίας που κερδίζονται. Θα είναι πιο εύκολο γενικότερα να αναπνεύσει ο κόσμος και να βρεθεί σε μια κανονικότητα. Αυτό θα είναι το περιβάλλον το οικονομικό.

   Αλλά πέραν αυτού είναι και το περιβάλλον το ηθικό, το πολιτιστικό, το κοινωνικό για τη χώρα, που όπως καταλαβαίνετε κάθε πολιτική δύναμη έχει το διαφορετικό της αφήγημα. Θα πρέπει να είμαστε μια κοινωνία που θα έχει φύγει από τον περιρρέοντα φόβο της οκταετίας την οποία ζήσαμε και ζούμε ακόμα. Θα πρέπει οι δημιουργικές της δυνάμεις να μπουν επικεφαλής στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και να υπάρχει μια ανάταση πνευματική, ηθική και κοινωνική. Αυτό όμως είναι μια ολόκληρη συζήτηση και κατά τη γνώμη μου είναι βασικό πεδίο αντιπαράθεσης και των πολιτικών δυνάμεων.

   Ερ.: Με λιγότερη επιτροπεία θα είναι η επόμενη μέρα...

   Απ.: Αυτό είτε έτσι είτε αλλιώς.

   Ερ.: Κύριε Πρόεδρε μια τελευταία ερώτηση σε σχέση με την κεντροαριστερά. Την προηγούμενη Κυριακή υπήρξε εκλογή αρχηγού για τον υπό συγκρότηση φορέα της κεντροαριστεράς. Θα μπορούσαν να υπάρξουν συγκλίσεις του ΣΥΡΙΖΑ με αυτόν τον χώρο, με το βλέμμα στις επόμενες εθνικές εκλογές; Υπάρχει κάποια τέτοια πρόθεση;

   Απ.: Εδώ και πάρα πολύ καιρό όλοι αναγνωρίζουν ότι η ευθύνη για τις αποφάσεις σε σχέση με το σε ποιον χώρο θα κινηθεί αυτός ο νέος φορέας -όταν υπάρξει- της κεντροαριστεράς, ανήκει σε αυτόν τον χώρο. Και σε ευρωπαϊκή κλίμακα και στην Ελλάδα έχουν σχηματοποιηθεί οι γενικές παρατάξεις, τα αιτήματα, οι πολιτικές, τα διακυβεύματα, οι απαντήσεις που δίδονται για το μέλλον της Ευρώπης. Υπάρχει το προγραμματικό πλαίσιο για να αποφασίσει κανείς προς τα πού θα κινηθεί προοπτικά. Αυτό είναι σε γνώση προφανώς και των στελεχών αυτού του φορέα της κεντροαριστεράς με επικεφαλής την κυρία Γεννηματά. 'Άρα οι αποφάσεις που θα πάρουν και το προς τα πού θα κινηθούν θα είναι αποτέλεσμα ακριβώς της ίδιας βούλησης, μετά από σκέψη, μετά από κάποιο συνέδριο από ό,τι είδα που θα κάνουν προς το Πάσχα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: