7.11.17

«Αδειάζει» Λιαργκόβα ο Βούτσης...

Έκπληκτος δηλώνει ο Νίκος Βούτσης για τις εκτιμήσεις του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής σχετικά με...
το ύψος των τόκων που καλείται να πληρώσει η Ελλάδα και κάνει λόγο για χρήση μη έγκυρων στοιχείων και δημιουργία επικοινωνιακών εντυπώσεων.

«Η συνηγορία και η συνδρομή για την αναγκαία αναδιάρθρωση του χρέους, στην κρίσιμη μάλιστα περίοδο που η ελληνική κυβέρνηση έχει προχωρήσει στις σχετικές διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και αναμένονται θετικές εξελίξεις το προσεχές διάστημα, δεν είναι δυνατόν να γίνονται με διογκωμένα στοιχεία από πίνακες της χρήσης του έτους 2013 και με την κινδυνολογία περί χρεοκοπίας», αναφέρει ο πρόεδρος της Βουλής.

Το θέμα αναδεικνύει στο σημερινό της πρωτοσέλιδο η «Εφ.Συν.» αποκαλύπτοντας ότι το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής χρησιμοποιώντας στοιχεία του 2014 υπολόγισε λανθασμένα το ύψος των τόκων που καλείται να πληρώσει η Ελλάδα από το 2020 μέχρι και το 2026, δηλαδή υπολόγισε ότι μόνο σε τόκους (χωρίς τα χρεολύσια) πρέπει η χώρα να πληρώσει το δυσθεώρητο ποσό των 84,3 δισ. ευρώ, γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη για σοβαρή αναδιάρθρωση του χρέους διαφορετικά «η χώρα θα χρεοκοπήσει».

Μόνο για τις χρονιές 2020 και 2021, σύμφωνα με τους οικονομολόγους της Βουλής, οι υποχρεώσεις για τόκους της Ελληνικής Δημοκρατίας ανέρχονται σε 17,5 δισ. ευρώ συνολικά, όταν το ψηφισμένο από τη Βουλή και εγκεκριμένο από τους δανειστές Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Πολιτικής (2018-2021) προβλέπει δαπάνες 11,8 δισ. ευρώ για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους. Δηλαδή, για τη διετία 2020-21 η απόκλιση ανάμεσα στο Μεσοπόθεσμο και την έκθεση της Βουλής ανέρχεται σε 5,7 δισ. ευρώ. Ποσό που αντιστοιχεί στους τόκους μιας χρονιάς!

Στην έκθεσή του, το Γραφείο επικαλείται στοιχεία του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ). Ωστόσο, από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι τα στοιχεία αυτά δεν είναι επικαιροποιημένα, αλλά αυτά που απέστειλε ο Οργανισμός τον Μάρτιο του... 2014 στη Βουλή απαντώντας σε σχετική ερώτηση της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ Μαρίας Γιαννακάκη.

Τα στοιχεία αφορούσαν μελλοντική επιβάρυνση του ελληνικού Δημοσίου από τόκους και χρεολύσια, με τη διαφορά ότι είχαν υπολογιστεί με τα τότε κυμαινόμενα επιτόκια. Με δεδομένο ότι το 78% του χαρτοφυλακίου του χρέους βαρύνουν δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου προέκυπταν και οι ανάλογοι τόκοι.

Στο σημερινό φύλλο της «Εφ.Συν.» φιλοξενείται και δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, από τις Βρυξέλλες, ο οποίος επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για λάθος του Γραφείου Προϋπολογισμού...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: