Ας ξεκινήσουμε αντίστροφα από το σύνηθες, δηλαδή από το ειδικό. Και...
μετά θα περάσουμε στο γενικό.
Οι πολιτικοί έχουν επαγγελματικό ασυμβίβαστο (άρθρο 57 του Συντάγματος). Το οποίο είναι πολύ αυστηρό. Τόσο που έχει προκαλέσει σοβαρές ενστάσεις για τη χρησιμότητά του.
Οι σύζυγοί τους, όμως, δεν έχουν ασυμβίβαστο. Επομένως, μπορούν να έχουν και offshore, όπως αυτή που είχε η Μαρέβα Γκραμπόφκσι-Μητσοτάκη στα νησιά Κέιμαν. Χιλιάδες επιχειρηματίες σαν κι αυτήν έχουν, όπως και χιλιάδες άλλοι δεν έχουν. Επ’ αυτού το μόνο (νομικό) θέμα που υφίσταται είναι αν η επαγγελματική δραστηριότητα είναι νόμιμη. Το ότι οι offshore δημιουργούνται για να πληρώνονται λιγότεροι φόροι (ή και καθόλου) είναι φως φανάρι. Το ξέρουν από την βασίλισσα Ελισσάβετ μέχρι τον τραγουδιστή Μπόνο.
Ομως, υπάρχει και ένα λεπτό θέμα ηθικής τάξεως. Μπορούν οι σύζυγοι πολιτικών, οι οποίοι παίρνουν αποφάσεις για το πόσα θα πληρώσουν οι πολίτες στην Ελλάδα, να εμφανίζονται ότι επιδιώκουν να πληρώσουν λιγότερα στο εξωτερικό; Αυτός δεν είναι ο βασικός σκοπός των εξωχώριων εταιρειών; Ετσι επανερχόμαστε στο παλιό δίλημμα: το νόμιμον (ή) και το ηθικόν; Εχουν δοθεί και οι δυο απαντήσεις, ο καθένας διαλέγει και παίρνει.
Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο του Γιώργου Καρελια, ΕΔΩ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου