Άνευ προηγουμένου είναι το ξεκαθάρισμα λογαριασμών που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Σαουδική Αραβία. Η βασιλική οικογένεια πραγματοποιεί μία...
αμφιλεγόμενη επιχείρηση-σκούπα κατά της διαφθοράς με πρίγκιπες, αξιωματούχοι, υπουργοί, πρώην πρωθυπουργοί και δισεκατομμυριούχοι να έχουν ήδη συλληφθεί. Στο επίκεντρο ο πρίγκιπας Αλουαλίντ μπιν Ταλάν.
Ο άνθρωπος-βιτρίνα στη Δύση
Ο 62χρονος πρίγκιπας είναι ο πλέον προβεβλημένος Σαουδάραβας στα δυτικά μέσα και όχι μόνο και συγκαταλέγεται ανάμεσα στους μεγαλύτερους επενδυτές του κόσμου. Η σύλληψή του ενδέχεται να έχει επιπτώσεις σε επενδύσεις δισεκατομμυρίων ανά τον κόσμο.
Ο Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ με περιουσία η οποία εκτιμάται στα 17 δισ. δολάρια (ο ίδιος εκτιμά ότι «αξίζει» πολλά παραπάνω) είναι για τους δυτικούς το «πρόσωπο» της Σαουδικής Αραβίας εκτός Μέσης Ανατολής. Εμφανίζεται συχνά σε διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα και σε άρθρα με θέμα τις επενδύσεις, αλλά και τον τρόπο ζωής του.
Μεγάλος επενδυτής σε Apple, Twitter, Citygroup, Kingdom Holding και πολλές άλλες πολυεθνικές φέρεται, σύμφωνα με το Forbes, να έχει ένα μαρμάρινο ανάκτορο στο Ριάν με 420 δωμάτια, ιδιωτικό Boeing 747, αλλά και ένα θέρετρο με πέντε σπίτια, πέντε τεχνητές λίμνες και... ένα μίνι Γκραν Κάνιον.
Εκτός από την Citigroup, ο 62χρονος πρίγκιπας διαθέτει σημαντικά μερίδια στο Twitter, την διαδικτυακή εταιρεία ταξί Lyft και την Time Warner.
Η επενδυτική του εταιρεία, η Kingdom Holding, η μετοχή της οποίας κατέγραψε σήμερα πτώση 10% έπειτα από την είδηση της κράτησής του, αγόρασε πρόσφατα σχεδόν το μισό από το 31,1% μερίδιο της σαουδαραβικής τράπεζας Banque Saudi Fransi από την γαλλική Credit Agricole.
Οι επενδύσεις του, παρούσες και μελλοντικές, κινδυνεύουν τώρα να τεθούν υπό αμφισβήτηση μετά τη σύλληψή του χθες στο πλαίσιο έρευνας που διεξάγει μια νεοσυσταθείσα σαουδαραβική επιτροπή κατά της διαφθοράς.
«Θα υπάρξουν ερωτήματα για το τι σημαίνει όλο αυτό. Ο κόσμος θα αρχίσει να εξετάζει όλα τα μερίδια που διαθέτουν στο εξωτερικό οι συλληφθέντες, για να διαπιστώσει ποίες θα είναι οι επιπτώσεις», λέει υψηλόβαθμο στέλεχος ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού οργανισμού, ο οποίος τον περασμένο μήνα επισκέφθηκε το Ριάντ για να συμμετάσχει σε μεγάλη διεθνή διάσκεψη με στόχο την προώθηση της Σαουδικής Αραβίας ως προορισμού ιδανικού για επενδύσεις.
Εγγονός του πρώτου βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας και γιος πρώην υπουργού Οικονομικών της χώρας έχει ιδιαίτερη πορεία στον χώρο των επενδύσεων, αλλά και στο εσωτερικό παιχνίδι εξουσίας στην χώρα της Μέσης Ανατολής.
Ίδρυσε την Kingdom Holding το 1979, αρχικά επενδύοντας σε ακίνητα στο Ριάντ. Την δεκαετία του 90 ξεκίνησε η ενασχόλησή του με την Wall Street, με τεράστιες επενδύσεις στην Citigroup. Είχε στενή σχέση με τον πρώην πρόεδρο της Citigroup, τον Σάνφορντ "Σάντι" Βάιλ, αλλά και με άλλες ηγετικές φυσιογνωμίες της Wall Street, περιλαμβανομένου του διευθύνοντος συμβούλου της Goldman Sachs, του Λόιντ Μπλάνκφάιν.
Ο πρίγκιπας αύξησε το μερίδιό του στη Citigroup στο απόγειο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Ο Αλουαλίντ είναι γνωστός για τις ωμές πολιτικές του απόψεις και το 2015 είχε αποκαλέσει τον Ντόναλντ Τραμπ «όνειδος», ωστόσο, ως γνήσιος μπίζνεσμαν, μετά την εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ φρόντισε να τον συνεχάρη.
Θεωρείται, ακόμη, ένας από τους πρώτους υπέρμαχους του δικαιώματος των γυναικών στην εργασία, αλλά και της άρσης της απαγόρευσης να οδηγούν.
Επίδειξη ισχύος
Πέρα από τον λαμπερό Αλουαλίντ υπάρχουν πάρα πολλοί αξιωματούχοι, επιχειρηματίες, μέλη της βασιλικής οικογένειας που συνελήφθησαν από τις αρχές της χώρας, κάτι που, σύμφωνα με τους αναλυτές, σημαίνει πως ο μελλοντικός βασιλιάς προσπαθεί να εδραιώσει την κυριαρχία του στο εσωτερικό της Σαουδικής Αραβίας.
Ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν εκτιμάται ότι προσπαθεί να απομακρύνει από θέσεις εξουσίας άλλες ισχυρές προσωπικότητες που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως ανταγωνιστές του.
Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι τον Ιούνιο ο ίδιος ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, έπειτα από απόφαση του βασιλιά, αντικατέστησε τον ξάδερφό του Μοχάμεντ Μπιν Ναγιέφ τόσο ως διάδοχος του θρόνου όσο και στο υπουργείο Εσωτερικών.
Μπίζνες και μεταρρυθμίσεις
Οι εξελίξεις στη Σαουδική Αραβία, πάντως, έχουν προκαλέσει ανησυχία σε επενδυτές και οικονομολόγους, οι οποίοι εκτιμούν ότι η αστάθεια αυτή μπορεί να φέρει οικονομικό πλήγμα στις επενδύσεις και τις επιχειρήσεις.
Από την άλλη πλευρά, όμως, μπορεί να φέρει μεταρρυθμίσεις στη χώρα, την οποία κυβερνά μία απόλυτη μοναρχία με ισλαμικό σύστημα και χωρίς εκλεγμένο κοινοβούλιο.
Σημειώνεται ότι τον Σεπτέμβρη ο βασιλιάς Σαλμάν ήρε την απαγόρευση οδήγησης που ίσχυε στην χώρα για τις γυναίκες, ενώ ο πρίγκιπας Μοχάμεντ θέλει να προωθήσει μεταρρυθμίσεις που θα σπάσουν παραδόσεις δεκαετιών στη χώρα.
Ορισμένες από αυτές είναι η ενσωμάτωση των γυναικών στο εργατικό δυναμικό, η προώθηση μέσω δημόσιας διασκέδασης και η ανάπτυξη του τουρισμού.
Έχει ήδη περικόψει τα κρατικά έξοδα για συγκεκριμένους τομείς, ενώ σχεδιάζει την πώληση πολλών ακινήτων του βασιλείου.
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου