2.11.17

«Απεργία πείνας μέχρι να επανενωθούμε με τις οικογένειές μας»...

«Απεργία πείνας μέχρι να επανενωθούμε με τις οικογένειές μας», φωνάζουν πρόσφυγες στο Σύνταγμα
...φωνάζουν οι πρόσφυγες στο Σύνταγμα.
ΦΩΤΟ...
Ο Ντόμο Γιαζίντι από το Ιράκ αφηγείται ότι η γυναίκα του πέθανε πριν από ενάμιση χρόνο στη Γερμανία, χωρίς...
εκείνος να είναι δίπλα της, και σήμερα τα παιδιά τους ζουν μόνα τους εκεί, περιμένοντας τον πατέρα τους. Η Φιντάν βρίσκεται στην Ελλάδα σχεδόν δύο χρόνια, μόνη με τα τρία ανήλικα παιδιά της, και ενώ έχει λάβει έγκριση από τον περασμένο Μάρτιο να επανενωθεί με τον άντρα της στη Γερμανία, ακόμα περιμένει.


Δεκατέσσερις πρόσφυγες, ανάμεσά τους ο Ντόμο και η Φιντάν, έχουν εγκατασταθεί από χθες στην πλατεία Συντάγματος με τις σκηνές τους και πραγματοποιούν απεργία πείνας, ζητώντας να επανενωθούν με τις οικογένειές τους στη Γερμανία.

Όπως ανέφεραν κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου που έδωσαν, περίπου 4.500 πρόσφυγες περιμένουν στην Ελλάδα μέχρι και δύο χρόνια για να ενωθούν ξανά με τις οικογένειές τους στη Γερμανία. Ανάμεσά τους βρίσκονται ασυνόδευτα παιδιά, άρρωστοι, ηλικιωμένοι, άτομα με αναπηρίες και θύματα βασανιστηρίων. 


Επίσης, ο Φαουάζ από τη Συρία κατήγγειλε ότι οι ελληνικές Αρχές τούς ζητούν να πληρώσουν μόνοι τους τα χρήματα των εισιτηρίων για τη μεταφορά τους στη Γερμανία, που ανέρχονται σε 350 ευρώ ανά άτομο.

Οι πρόσφυγες ζητούν από τις ελληνικές και γερμανικές Αρχές να σεβαστούν το νομικό όριο των έξι μηνών για την ολοκλήρωση της οικογενειακής επανένωσης, να προγραμματίσουν πτήσεις για τη μεταφορά των προσφύγων που έχουν λάβει έγκριση του αιτήματός τους και να πληρώσουν οι ελληνικές Αρχές τα εισιτήρια μετάβασής τους στη Γερμανία.

Όπως σημείωσαν, εξάλλου, θα παραμείνουν σε απεργία πείνας για όσο χρειαστεί, μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Μία γυναίκα από τη Συρία, «η μητέρα του Ιμπραχήμ», όπως συστήθηκε, έχει τέσσερα χρόνια να δει τον γιο της, ο οποίος ζει στη Γερμανία. Λέει χαρακτηριστικά: «Έχω αποφασίσει να κάνω απεργία πείνας ως το τέλος, μέχρι να βρεθεί λύση. Αλλιώς, είμαστε πρόθυμοι να πεθάνουμε εδώ. Φύγαμε από τους βομβαρδισμούς στη Συρία και βάζουμε άλλη μία φορά τη ζωή μας σε κίνδυνο». «Η λύση είναι στα χέρια της κυβέρνησης και του υπουργείου και ό,τι γίνει από εδώ και εμπρός είναι δική τους ευθύνη» πρόσθεσε ο Σύρος Φαουάζ.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου που παρέθεσε στο υπουργείο, αρνήθηκε ότι ζητούνται χρήματα από τους πρόσφυγες για να ταξιδέψουν στη Γερμανία, ενώ σχετικά με τις κατηγορίες των προσφύγων για καθυστερήσεις της ελληνικής κυβέρνησης απάντησε: «Εμείς εφαρμόζουμε αυστηρά την ευρωπαϊκή νομοθεσία». «Αυτός είναι ένας χορός που χορεύεται από δύο, δηλαδή δεν αρκώ εγώ, θα πρέπει και εσύ που θα τους δεχτείς να κάνεις τις διαδικασίες σου γρήγορα» συμπλήρωσε. Επίσης, τόνισε ότι με επιστολή του, στις 16 Οκτωβρίου, ζήτησε από τη γερμανική κυβέρνηση να βάλει δύο πτήσεις τσάρτερ για να μεταφερθούν οι πρόσφυγες πιο γρήγορα στη χώρα, αλλά η Γερμανία αρνήθηκε.

Ωστόσο, έσπευσε να προσθέσει ότι φέτος έχει σημειωθεί αύξηση κατά 27% στις οικογενειακές επανενώσεις σε σχέση με πέρυσι, αλλά και ότι η Γερμανία «είναι η χώρα που έκανε τον μεγαλύτερο αριθμό οικογενειακών επανενώσεων, όταν άλλες χώρες δεν έκαναν καμία».
Επίσης, ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μπαλάφας, σε σημερινή συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real FM»ν επισήμανε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που έχει περάσει το όριο των έξι μηνών «δεν είναι μεγάλος», για να προσθέσει ότι «το προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι ζήτημα δικαιωμάτων των προσφύγων-μεταναστών, αλλά είναι και ένα μεγάλο ζήτημα εθνικό, ζήτημα ασφάλειας, διαπραγματεύσεων, εξωτερικής πολιτικής, το οποίο αντιμετωπίζουμε διατηρώντας τις ισορροπίες μεταξύ των αναγκών τόσο των προσφύγων, όσο και των Ελλήνων πολιτών».

Το Σάββατο 4 Νοεμβρίου οι πρόσφυγες διοργανώνουν γιορτή για τα παιδιά στο Σύνταγμα και καλούν όλους τους πολίτες να συμμετάσχουν.

















protothema.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια: