25.11.17

Αλεξη, εσύ τι ακριβώς είσαι;...





Το ΒΙΝΤΕΟ με ολόκληρη την ομιλία του πρωθυπουργού...
 O Aλέξης Τσίπρας έκλεισε την ομιλία του στο Συνέδριο για τις Ανισότητες που διοργανώνει το Ινστιτούτο «Ν. Πουλαντζάς» και το transform!europe, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αναφερόμενος στις τρεις τάσεις που επικρατούν σήμερα: Η τάση του...
φιλελευθερισμού που πιστεύει στη αύξηση των αγορών και ελαστικοποίηση της εργασίας.
Η τάση της λαϊκιστικής ακροδεξιάς.
Και η τάση -που βρίσκεται απέναντι στις δύο πρώτες τάσεις- της αριστερής και προοδευτικής ιδεολογίας. Είναι η εναλλακτική προοπτική για την οποία οφείλουμε να αγωνιστούμε και να την κάνουμε ρεαλιστική προοπτική.

"Με ρωτάνε πολλοί και στην Ευρώπη αλλά και εδώ, βλέποντάς με να εκπροσωπώ μια παράταξη της ριζοσπαστικής αριστεράς και ταυτόχρονα να συνομιλώ στη Ευρώπη με σοσιαλδημοκράτες και πράσινους, εσύ τι ακριβώς είσαι; Στο πεδίο των ιδεών, λοιπόν, σήμερα υπάρχουν τρεις κυρίως τάσεις, σε ευρωπαϊκό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο" είπε ο πρωθυπουργός.



Κι ανέφερε συγκεκριμενα, "την τάση που ακόμα και σήμερα πιστεύει ότι το μέλλον αυτού του κόσμου είναι στην ακόμα μεγαλύτερη απελευθέρωση των αγορών. Στην μετατροπή κάθε κοινωνικού δικαιώματος σε εμπόρευμα.

Στην ιδιωτικοποίηση των βασικότερων κοινωνικών αγαθών. Στην μείωση των κοινωνικών δαπανών. Στην ελαστικοποίηση της εργασίας.

Και βεβαίως στο ιερό δικαίωμα του κεφαλαίου να μην φορολογείται και να μεταναστεύει σε φορολογικούς παραδείσους.

Αυτή είναι η τάση του νεοφιλελευθερισμού.

Είτε δεξιού, κυρίως, είτε και κεντροαριστερού", τόνισε.

"Η δεύτερη τάση είναι η τάση της λαϊκιστικής ακροδεξιάς και του εθνικισμού- σοβινισμού, που καμιά φορά ακουμπά και τις παρυφές της αριστεράς. Η λαϊκιστική ακροδεξιά αντίληψη, για το έλλειμμα κοινωνικής δικαιοσύνης και ευημερίας θεωρεί υπεύθυνους τους πιο αδύναμους.Είτε αυτοί είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, είτε διαφόρων ειδών μειονότητες, είτε οι τεμπέληδες του Νότου.

Και υπόσχεται ευημερία και ασφάλεια, με επιστροφή στην εθνική περιχαράκωση, την μισαλλοδοξία και τον αυταρχισμό" σημείωσε.

Για να συμπληρώσει, "απέναντι σε αυτές τις τάσεις, βρίσκεται η αριστερή και προοδευτική ιδεολογία, που θέτει ως επιτακτική την ανάγκη να κάνουμε πιο ανθρώπινο αυτόν τον κόσμο. Στηρίζοντας τους αδύναμους. Εξασφαλίζοντας το δικαίωμα όλων στην δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη και την αξιοπρέπειας".

Ο πρωθυπουργός ζήτησε να αγωνιστούμε όλοι για αυτή την εναλλακτική προοπτική, "ώστε να την κάνουμε υπόθεση ολόκληρης της κοινωνίας και να την πραγματοποιήσουμε. Κλείνοντας οριστικά τον δρόμο στις ιδεολογίες του κυνισμού και της βαρβαρότητας" .

Ο Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στο χθεσινό έγκλημα στην Αίγυπτο: «Δεν υπάρχουν λόγια για να καταδικάσει κανείς μια τέτοια ενέργεια και η Ελλάδα εξέφρασε αλληλεγγύη της στον Αιγυπτιακό λαό".

«Έχουμε ωκεανούς φτώχειας σε ολόκληρο τον πλανήτη. Αποσταθεροποιήμενες τεράστιες περιοχές και ολόκληρα κομμάτια πληθυσμών ωθούνται στην κοινωνική αβεβαιότητα» τόνισε ο Πρωθυπουργός, μιλώντας για τα Προσφυγικά ρεύματα που αναμένεται να ενισχυθούν.

«Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν μπορούμε να ανατρέψουμε τους συσχετισμούς δύναμης για να φτάσουμε στον καλύτερο κόσμο που οραματίζεται η Αριστερά" , είπε, απαντώντας «Δεν ξέρω αν μπορούμε ή δεν μπορούμε αλλά ξέρω, ότι πρέπει» και πρόσθεσε ότι μια συζήτηση για τις ανισότητες στον κόσμο καλύπτει ένα τεράστιο πεδίο.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Ελλάδας και την ακραία λιτότητα που επιβλήθηκε και αυτό γιατί όπως πρόσφατα είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ  αυτό έγινε για να σωθούν οι τράπεζες. Δυστυχώς δεν είναι μόνο η Ελλάδα αλλά γενικότερα όπου επιβάλλεται ακραία λιτότητα και αυξάνονται οι κοινωνικές ανισότητες αυξάνονται και οι εθνικισμοί.

«Η κυβέρνηση της Αριστεράς έχει ως βασικό στόχο την έξοδο της χώρας από την επιτροπεία, να στηρίξει όμως παράλληλα ασθενέστερους» προσθέτοντας ότι  πρέπει «να περάσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τα αποτελέσματα της ανάπτυξης στην κοινωνία».


«Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να πιστέψουμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα» υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας. «Η θέληση των κοινωνιών για αλλαγή  είναι δεδομένη. Αυτό που λείπει είναι η εμπιστοσύνη ότι μπορεί να υπάρξει ρεαλιστικό εναλλακτικό σχέδιο" για την καταπολέμηση των ανισοτήτων.

Δειτε το ΒΙΝΤΕΟ με ολόκληρη την ομιλία του:



Δεν υπάρχουν σχόλια: