5.11.17

Aνιαρή εκστρατεία...

Θεοδωράκης και Καμίνης σκοτώνονται για τη δεύτερη θέση με τον Ανδρουλάκη σοβαρό αουτσάιντερ...

Δέκα μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για την ανάδειξη του νέου επικεφαλής του ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς, το ερώτημα όλων των εμπλεκομένων εστιάζει στη...
συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία.

Όπως φαίνεται έως τώρα, η πληθώρα υποψηφίων δεν έχει κατορθώσει να προκαλέσει το ενδιαφέρον της ελληνικής κοινωνίας, που κουρασμένη από την συνεχιζόμενη οικονομική στενότητα κοιτάζει από απόσταση το νέο εγχείρημα.

Την ίδια ώρα τρικυμία σε ποτήρι φαίνεται να προκαλεί η απόφαση Φώφης Γεννηματά - Σταύρου Θεοδωράκη να παραμείνουν ως έχουν οι δύο Κοινοβουλευτικές Ομάδες που υπάρχουν στην παρούσα Βουλή με την ψήφο του ελληνικού λαού σε δύο ξεχωριστά ψηφοδέλτια.

Το θέμα προέκυψε από την αναφορά του Θεοδωράκη σε συμφωνία με τη Γεννηματά, αλλά δεν ήταν καινούργιο, αφού είχε συμφωνηθεί και τον Σεπτέμβριο, όταν αποδέχτηκε ο επικεφαλής του Ποταμιού να μπει στη διαδικασία, αλλά και στον διάλογο θέσεων και αρχών που έγινε πέρσι.
Όμως, τόσο ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θ. Θεοχαρόπουλος, που επιχειρεί να κερδίσει ρόλο ο οποίος θα του προσφέρει την προσωπική πολιτική του επιβίωση, όσο και οι υποψήφιοι Γιώργος Καμίνης, Νίκος Ανδρουλάκης και Γιάννης Ραγκούσης αντέδρασαν πολύ έντονα, με καταγγελίες για κρυφές συνεννοήσεις μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού που τορπιλίζουν την ενότητα.

«Δώρο σε ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛΛ»

Οξύς ο Γιώργος Καμίνης έσπευσε να δηλώσει την Τρίτη:
«Χθες, με την ομολογία της κυρίας Γεννηματά και του κ. Θεοδωράκη περί συμφωνίας, αποκαλύφθηκε ότι για κάποιους στόχος δεν είναι η διεύρυνση της δημοκρατικής παράταξης αλλά η διατήρηση των μικρών ελεγχόμενων σχημάτων και μηχανισμών. Όμως η προσπάθεια ανασυγκρότησης της παράταξης δεν είναι πρόσχημα. Δεν μπορούν πια να κοροϊδεύουν τον κόσμο και να παίζουν με τα συναισθήματά του».

Στη Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνουν ότι όλα αυτά ήταν γνωστά και ότι ακόμη και η ενοποίηση της πολιτικής δράσης θέλει αρκετό χρόνο προκειμένου να επιτευχθεί.
Συμπληρώνουν μάλιστα ότι η συμφωνία αφορούσε όχι μόνο τον σεβασμό όσων ψήφισαν τον Σεπτέμβριο του 2015 και ανέδειξαν δύο Κοινοβουλευτικές Ομάδες, αλλά και τις δυνατότητες που παρέχει ο κανονισμός της Βουλής να έχουν διπλάσιο χρόνο και διπλή παρουσία προκειμένου να αναπτύσσονται οι θέσεις του χώρου, με προϋπόθεση τον σεβασμό στο ότι τον τόνο δίνει ο νικητής των εκλογών για την ηγεσία.

Ο Θεοδωράκης, από την πλευρά του, που συστηματικά στρέφει τα πυρά του στον Καμίνη, χαρακτήρισε τον δήμαρχο της Αθήνας αδιάβαστο:
«Φοβάμαι ότι η αντίδραση του Νίκου (Ανδρουλάκη) και του Γιώργου (Καμίνη) είναι το καλύτερο δώρο στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Γιατί αυτό που θέλει μια κυβέρνηση είναι λιγότερη αντιπολίτευση, λιγότερες φωνές, λιγότερο έλεγχο, λιγότερα στελέχη στις επιτροπές κι αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Θα είμαστε εκεί, όπως σας είπα, με μία φωνή επί δύο και νομίζω ότι αυτό θα είναι προς όφελος της παράταξης και τελικά της πατρίδας» είπε την Τρίτη απαντώντας σε δημοσιογράφους για το θέμα.

Μάλιστα ο επικεφαλής του Ποταμιού το προχώρησε παρακάτω:
«Αυτή η υπόθεση για το νέο κόμμα, όπως ξέρετε, δεν ξεκίνησε επειδή κάποιος σκέφθηκε να βάλει μία υποψηφιότητα. Υπάρχουν δύο κόμματα με εκλεγμένους βουλευτές που πήραν εκατοντάδες χιλιάδες ψήφους και βρέθηκαν στη Βουλή. Αυτοί οι άνθρωποι, λοιπόν, πήραν το θάρρος να πάρουν μία μεγάλη απόφαση και να πάμε σε αυτή τη διαδικασία.
Την απόφαση την πήρε η ηγεσία του Ποταμιού και η ηγεσία της ΔΗΣΥ. Με αντιθέσεις; Με αντιθέσεις. Με διαφωνίες; Προφανώς, αλλά εμείς κάναμε αυτή την κίνηση. Αλίμονο εάν κάποιος που έρχεται εκ του ασφαλούς να διεκδικήσει ένα στρωμένο προεκλογικό έδαφος μας κατηγορεί ότι δεν είχαμε το θάρρος να πάρουμε αυτήν την απόφαση».

Αρχηγοί και... μοναχικοί

Νωρίτερα ο Ανδρουλάκης είχε σχολιάσει δηκτικά ότι από την απάντηση για ενοποίηση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων πήρε το μήνυμα πως οι δύο αρχηγοί έχουν συμφωνήσει ότι οι δύο Κ.Ο. δεν ενοποιούνται, ερήμην των υπολοίπων υποψηφίων.
Πιο σκληρός από όλους, ο Ραγκούσης έσπευσε να δηλώσει πως «η κρυφή αυτή συμφωνία έγινε στην πλάτη των πολιτών που καλούνται να μετέχουν στην ίδρυση ενιαίας παράταξης. Βρίσκεται σε ευθεία αντίθεση με τις δεσμεύσεις όλων για τη γέννηση μιας ενιαίας προοδευτικής παράταξης στις 12 Νοεμβρίου. Όπως δήλωσα και χθες, δεν μπορώ να θεωρήσω ειλημμένη και δεσμευτική μια τέτοια απόφαση. Αυτή η κρυφή συμφωνία τραυματίζει με τον χειρότερο τρόπο την ενοποίηση του χώρου μας».

Το ζήτημα, όπως τίθεται, είναι η σύγκρουση μεταξύ δύο πολιτικών αρχηγών που έχουν πίσω τους υπαρκτά κόμματα και των υπολοίπων υποψηφίων που θέλουν να ηγηθούν ενός χώρου χωρίς ουσιαστικά να συμπράττουν – πλην Ανδρουλάκη, που ελέγχει ένα τμήμα του οργανωμένου ΠΑΣΟΚ – με δικές τους οργανωμένες δυνάμεις που να τους στηρίζουν.

Όσοι γνωρίζουν από διαδικασίες επισημαίνουν ότι το επιχείρημα του Θεοδωράκη για την αξιοποίηση στο έπακρο του Κανονισμού της Βουλής ισχύει διότι, αν ενοποιηθούν τεχνητά οι ομάδες, αυτομάτως θα συρρικνωθεί και η παρουσία του χώρου στα κοινοβουλευτικά πράγματα.
Πολλοί επισημαίνουν ότι οι ανθυποψήφιοι του Θεοδωράκη φοβούνται πως, ακόμη κι αν βγει νοκ-άουτ στον δεύτερο γύρο, θα μπορεί μέσα από την παρουσία του στη Βουλή να έχει ζωτικό χώρο για να κινηθεί και πολιτικό πεδίο για να πιέσει για να προωθηθεί εντός του νέου χώρου.
Επιπλέον κάποιοι από τους υποψηφίους εκτιμούν ότι, αν κατορθώσουν να ηγηθούν, οι δύο παραμένοντες κοινοβουλευτικοί αρχηγοί (Γεννηματά - Θεοδωράκης) θα μπορούν να τους υπονομεύουν και αυτό να τους στοιχίσει πολιτικά, ειδικά αν καθυστερήσουν οι εκλογές έως το καλοκαίρι του 2019.

Πτώση μιας μονάδας

Μπορεί λοιπόν όλοι στο ντιμπέιτ να προσπάθησαν να δείξουν ότι δεν επιδίδονται σε χτυπήματα κάτω από τη ζώνη και ότι πιστεύουν στην ενότητα για την επόμενη μέρα, κάτι που κατέστησε ιδιαίτερα χλιαρή τη διαδικασία, όμως τα αίματα άναψαν την επομένη.
Το πρώτο αυτό ντιμπέιτ της Δευτέρας δεν κατόρθωσε να συγκινήσει τους πολίτες, όπως διεφάνη. Αυτό που προκάλεσε αίσθηση είναι ότι, ενώ βρισκόμαστε μόλις δέκα μέρες από την πρώτη Κυριακή για την εκλογή, εντοπίστηκε μείωση μιας μονάδας από τον προηγούμενο μήνα για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη στη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον ΣΚΑΪ, η οποία μεταδόθηκε τη Δευτέρα το βράδυ λίγο πριν από την έναρξη της τηλεμαχίας των υποψηφίων αρχηγών.
Η είδηση μάλλον πάγωσε τους επιτελείς στη Χαριλάου Τρικούπη, αν η επίδοση αυτή αποτελεί ένα δείκτη ενδιαφέροντος για τη διαδικασία, με δεδομένο ότι η Γεννηματά και τα υπόλοιπα στελέχη βρίσκονται σε περιοδείες ανά την Ελλάδα σε μια προσπάθεια να συσπειρώσουν τους ενδιαφερόμενους πολίτες ώστε να προσέλθουν στις κάλπες...

topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: