6.10.17

Στέρεψαν τα νοσοκομεία...

Η έλλειψη αναλωσίμων σταματά μέχρι και νέες δωρεές...

Ούτε δωρεές δεν μπορεί να δεχθεί το σύστημα υγείας, εξαιτίας...

των δημοσιονομικών περιορισμών!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η καρδιολογική κλινική του Ευαγγελισμού, η οποία χρειάστηκε εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας για να προχωρήσει στην εφαρμογή μιας νέας ελάχιστα επεμβατικής μεθόδου αποκατάστασης καρδιολογικών προβλημάτων σε 150 ασθενείς που βρίσκονται σε λίστα αναμονής.

Η συγκεκριμένη κλινική διερεύνησε όλες τις πιθανές λύσεις για την αγορά του σχετικού εξοπλισμού, όμως δεν είδε "φως" πουθενά. Έτσι, επιχειρήθηκε η αναζήτηση δωρητή, ο οποίος και βρέθηκε.

Μόνο που και αυτό ήταν απαγορευτικό. Με απόφαση του διοικητή, η δωρεά δεν μπόρεσε να γίνει δεκτή τελικά, εξαιτίας των αναλωσίμων που θα χρειάζονταν οι ασθενείς κατά την επέμβαση, τα οποία όμως το νοσοκομείο, δεν είχε επαρκή προϋπολογισμό για να αγοράσει...

Μετά από αυτό, οι ασθενείς παραμένουν σε αναμονή, μέχρι να βρεθούν τα χρήματα για τα αναλώσιμα...

Το περιστατικό παρουσίασε ο πρόεδρος της Επιτροπής εταιριών Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού και Διαγνωστικών του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Θεόδωρος Λιακόπουλος κατά τη χθεσινή δεύτερη ημέρα του συνεδρίου Healthworld 2017.

To θέμα της καινοτομίας και τεχνολογίας, άνοιξε στο συνέδριο ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ) Παύλος Αρναούτης, επισημαίνοντας ότι η παγκόσμια εξασφάλιση καλής και ασφαλούς υγείας μπορεί να οδηγήσει στην οικονομική ανάπτυξη,  ενώ η έλλειψη καλής υγείας μπορεί να καταστρέψει την οικονομία.
"Η αύξηση των κονδυλίων από Δημόσιες και Ιδιωτικές πηγές είναι απαραίτητη για την εξασφάλιση ασφάλειας στην παρεχόμενη υγειονομική περίθαλψη, όπως είναι απαραίτητη και η σύνδεση της έρευνας και ανάπτυξης με το συνολικό σύστημα περίθαλψης", σημείωσε ο κ. Αρναούτης, επισημαίνοντας ότι η έρευνα στον κλάδο των ιατροτεχνολογικών προϊόντων, ουσιαστικά "εκτοπίζει" τους εξοπλισμούς με νεώτερους, ασφαλέστερους και αποτελεσματικότερους ανά διετία.

Με δεδομένο αυτό, το Παρατηρητήριο Τιμών που έχει καθιερωθεί στη χώρα μας, αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία, η οποία δεν εξυπηρετεί το σύστημα υγείας ή τους ασθενείς, αφού τελικά οι τιμές δεν είναι αντιπροσωπευτικές της σύγχρονης αγοράς. Επιπλέον, με το νέο σύστημα κεντρικοποίησης των προμηθειών που εισάγεται με την τελευταία νομοθεσία, δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την κάλυψη των ασθενών με σύγχρονα διαγνωστικά μέσα, προκαλώντας την ανάλογη αναστολή στην ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας.

Αντίθετη άποψη εξέφρασε ο καθηγητής του ΑΠΘ Δημήτρης Κούβελας, πρόεδρος της Επιτροπής Θετικής Λίστας (η οποία θα μετεξελιχθεί σε Επιτροπή Αξιολόγησης Τεχνολογίας μέχρι την συγκρότηση του σχετικού ανεξάρτητου Οργανισμού Αξιολόγησης).
Ο κ. Κούβελας, επεσήμανε ότι χρειάζεται επαναπροσδιορισμός στους όρους καινοτομία, τεχνολογία υγείας, ιατρική ανάγκη, προστιθέμενη θεραπευτική αξία, τεκμηρίωση κλπ.

Ως παράδειγμα έφερε τον Γαλιλαίο και την ανακάλυψη ότι η γη είναι στρογγυλή και γυρίζει γύρω από τον ήλιο - κάτι που θεωρείται καινοτομία της εποχής του, επισημαίνοντας ότι η πραγματική καινοτομία ήταν η μέτρηση της περιμέτρου της γης το 276 π.Χ. από τον Κυρηναίο. Με το παράδειγμα αυτό, υπογράμμισε ότι δεν χρειάζεται πάντα η τεχνολογία για να κάνουμε κάτι με τον καλύτερο τρόπο. Και ανέφερε ότι από σεμινάρια σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα, διαπιστώνεται ότι κανείς ρευματοπαθής στη χώρα, δεν έχει δεχθεί συστηματική ολική κλινική εξέταση για την πάθησή του. 


Οι γιατροί χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να θέσουν διάγνωση με αποτέλεσμα να έχει χαθεί πλέον η γνώση, η οποία αντικαθίσταται από την τεχνολογία, τη στιγμή που η τεχνολογία έρχεται να προστεθεί στην ιατρική πρακτική και όχι να την αντικαταστήσει.
Επεσήμανε ακόμη, ότι σε πολλές περιπτώσεις φάρμακα που θεωρούνται καινοτόμα δεν καλύπτουν ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες, ενώ σε ότι αφορά την τεκμηρίωση, παρατήρησε ότι υπάρχει ασυμφωνία και ανεπάρκεια των θεραπευτικών πρωτοκόλλων.
Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι την τελευταία τριετία, εγκρίθηκαν περίπου 2000 νέα φάρμακα, εκ των οποίων ουσιαστική καινοτομία, έφεραν μόλις τα τέσσερα από αυτά.

Στον αντίποδα του κ. Κούβελα, η διευθύντρια επιστημονικών και κυβερνητικών υποθέσεων του ΣΦΕΕ κ. Ζέφη Βοστιτσάνου, έφερε ως παράδειγμα την εξέλιξη του κάρου σε αυτοκίνητο, λέγοντας πως δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στο πρώτο, επειδή με τα αυτοκίνητα έχουν αυξηθεί τα ατυχήματα...
Στην ομιλία της επεσήμανε την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης εξαιτίας της χρήσης νέων φαρμάκων, με κορύφωση την πρόσφατη θεραπεία εκρίζωσης της ηπατίτιδας C, σημειώνοντας ότι τα νέα θεραπευτικά σχήματα, επιφέρουν ακόμη μείωση ή και αποφυγή της νοσηλείας, βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Την επόμενη 10ετία πολλά υποσχόμενες θεραπείες με επαναστατικούς μηχανισμούς δράσης, θα φέρουν σημαντικά αποτελέσματα σε σημερινές ανεκπλήρωτες θεραπευτικές ανάγκες. Ωστόσο, η πρόσβαση των ασθενών σε αυτές τις νέες καινοτόμες θεραπείες, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας, τα οποία οφείλουν να προετοιμαστούν και να αναπτύξουν ευέλικτες λύσεις και εναλλακτικές.
Εστίασε έτσι το ενδιαφέρον στην αναγνώριση της θεραπευτικής αξίας των νέων σχημάτων και στην τάση για σύναψη συμφωνιών αποζημίωσης βάσει θεραπευτικού αποτελέσματος, όπως συμβαίνει σε ορισμένες περιπτώσεις στη Σουηδία...


newpost.gr, healthmag.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: