19.10.17

Πώς η Ακρόπολη μπλοκάρει τους ουρανοξύστες...

στο Ελληνικό...

Σοβαρό ζήτημα με το θέμα του ύψους που θα έχουν οι έξι ουρανοξύστες που προβλέπει το επενδυτικό σχέδιο στο...
πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού έχει προκύψει το τελευταίο χρονικό διάστημα

Οι υπουργικές αποφάσεις που πρόκειται να εκδοθούν με βάση τη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου βρίσκονται στο γραφείο της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου, ωστόσο δεν έχουν ακόμη υπογραφεί γιατί δεν έχει βρεθεί λύση στο επίμαχο ζήτημα.

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ, πρέπει να επανεξεταστούν τα ύψη των κτιρίων ούτως ώστε κανένα να μην υπερβαίνει τα 140-150 μέτρα, όσο δηλαδή το ύψος της Ακρόπολης, όταν οι ουρανοξύστες που έχει σχεδιάσει ο επενδυτής φτάνουν τα 200 μέτρα, όπως γράφουν «Τα Νέα».

Στην πράξη η υπουργός αναζητά έναν «λεκτικό ακροβατισμό», προκειμένου η απόφαση που θα εκδώσει να παρακάμπτει το επίμαχο σημείο και να μη θέτει περιορισμούς στη δόμηση, όπως έχει δεσμευθεί ανεπίσημα η κυβέρνηση. Αναζητείται τρόπος ώστε η διατύπωση να μη μιλά για «επανεξέταση τυχόν μείωσης του ύψους», δίχως ωστόσο να έχει ακόμη βρεθεί η φόρμουλα, γι' αυτό και η απόφαση Κονιόρδου εκκρεμεί, παρότι έχουν περάσει δύο εβδομάδες από τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ.
Γιατί η Ακρόπολη εμπλέκεται

Ο βασικός λόγος που δεν κατασκευάζονται ουρανοξύστες στην Ελλάδα, και ειδικά στην Αθήνα, είναι για να μην υπάρξουν ανταγωνιστικές ως προς την Ακρόπολη κατασκευές

Η παρουσία του ιερού βράχου της Ακρόπολης σε ύψος 150μ από την επιφάνεια της θάλασσας τοποθετεί τα όρια.

Για τους αρχαιολόγους οποιοδήποτε κτίριο συγκρίσιμο θα κατέστρεφε τις αναλογίες του κλασικού Αττικού τοπίου και κυρίως την εμβληματική εικόνα του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης.
Οι ουρανοξύστες της Αθήνας

Αν προχωρήσει το σχέδιο του Ελληνικού η Αττική θα αποκτήσει κτίρια ύψους από 150 έως και 200 μέτρα. Μέχρι στιγμής το υψηλότερο κτήριο στο Λεκανοπέδιο φθάνει τα 103 μέτρα.

Ιστορικά, το πρώτο υψηλό κτήριο ήταν το Ξενοδοχείο Hilton Αθηνών που εγκαινιάστηκε το 1963 και είχε ύψος 65 μέτρα. Να σημειωθεί ότι η δυνατότητα για εισαγωγή υψηλών κτηρίων στην Αθήνα έγινε επί Χούντας και συγκεκριμένα με τον αναπτυξιακό νόμο 395 του 1968.

Βάσει αυτών των ρυθμίσεων κατασκευάστηκαν τα υψηλά κτήρια στην πρωτεύουσα μεταξύ των οποίων ο Πύργος των Αθηνών στη συμβολή Μεσογείων και Βασιλίσσης Σοφίας. Το συνολικό ύψος του υψηλότερου των δύο κτιρίων φθάνει τα 103 μέτρα και είναι το υψηλότερο κτήριο μέχρι στιγμής στο Λεκανοπέδιο...


newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: