19.10.17

Φαβορί και αουτσάιντερ...

Εννιά υποψήφιοι για την αρχηγία ενός κόμματος είναι πολλοί, πάρα πολλοί. (Ηταν δέκα, αλλά αποχώρησε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος γιατί είχε πρόβλημα υγείας.) Βεβαίως, δεν...
έχουν όλοι τις ίδιες πιθανότητες να κερδίσουν.

Υπάρχουν τα φαβορί, τα αουτσάιντερ και αυτοί που συμπληρώνουν το κάδρο και φιλοδοξούν να παίξουν κάποιον ρόλο την επόμενη μέρα. Για «λαγούς» δεν ξέρουμε. Θα φανεί στην πορεία.

Τα πλεονεκτήματα της Φώφης Γεννηματά είναι προφανή: βαρύ όνομα σαν ιστορία, που λέει και το τραγούδι, δεν έχει συνδέσει την παρουσία της στην πολιτική με κακόφημες υποθέσεις διαχείρισης, είναι το πρώτο βιολί στο ΠΑΣΟΚ και στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και εξ αυτού του λόγου έχει μεγάλη προβολή και τη δυνατότητα να κινητοποιήσει τον κομματικό μηχανισμό, ο οποίος δεν είναι αυτός που ήταν κάποτε, αλλά στη μικροκλίμακα όπου κινείται η παράταξη σήμερα είναι δυνατόν να επηρεάσει.

Ωστόσο, η επιλογή της να μην εμπλακεί σε πολλές συζητήσεις με τους συνυποψηφίους της μπορεί να της στοιχίσει.

Κάπως έτσι την πάτησε ο Ευάγγ. Μεϊμαράκης, ο οποίος ξεκίνησε ως φαβορί για την αρχηγία της Ν.Δ., πίστεψε ότι όσο λιγότερο εκτίθεται δημοσίως τόσο το καλύτερο γι' αυτόν, αλλά εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε ότι ήταν λανθασμένη η εκτίμησή του.

Ο Γιώργος Καμίνης δεν έχει κυβερνητικό βιογραφικό -άρα δεν χρειάζεται να απολογηθεί για πράξεις ή παραλείψεις-, διαθέτει προσβάσεις στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όμως η απόφασή του να μην παραιτηθεί από τη δημαρχία, ακόμη και αν κερδίσει, προσφέρει επιχειρήματα στους αντιπάλους του για να του ασκήσουν κριτική ότι πατάει σε δύο βάρκες.

Το «δίπορτο» είναι το αδύνατο σημείο και του Νίκου Ανδρουλάκη, αφού κρατάει την έδρα στην Ευρωβουλή.

Και για τους δύο υπάρχει ένα επιπλέον ερώτημα στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν: ποιον θα ορίσουν επικεφαλής στην κοινοβουλευτική ομάδα έως ότου εισέλθουν οι ίδιοι στη Βουλή;

Οι φήμες για μυστικές συμφωνίες δίνουν και παίρνουν. Η συντήρηση της ψιθυρολογίας δεν τους ευνοεί.

Ο κ. Ανδρουλάκης, πάντως, είναι ο μόνος που μπορεί να κοντράρει την κ. Γεννηματά στο επίπεδο του μηχανισμού. Ηταν γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και έχει ερείσματα στο κόμμα και στη Νεολαία του.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης φοβάται ότι αν η προσέλευση είναι μικρή, δεν θα έχει τύχη. Αγωνίστηκε με νύχια και με δόντια για να επιτραπεί η ψήφος εξ αποστάσεως. Δεν τα κατάφερε.

Πάντως, αν στις κάλπες πάει κόσμος και κοσμάκης, δικαιούται να ελπίζει. Οι δύο πρώην υπουργοί (Μανιάτης, Ραγκούσης) ανήκουν στην κατηγορία των αουτσάιντερ.

Η είσοδός τους στον δεύτερο γύρο θα είναι έκπληξη πρώτου μεγέθους. Για να δώσω ένα παράδειγμα: θα είναι έκπληξη σαν κι αυτή που σημειώθηκε το 2004 όταν η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου σήκωσε στη Λισαβόνα το Ευρωπαϊκό Κύπελλο.

Γίνονται θαύματα κάθε μέρα; Δύσκολο. Από τους άλλους τρεις (Τζιώτης, Πόντας, Γάτσιος) περιμένουμε να ακούσουμε κάποια ενδιαφέρουσα ιδέα στα «νόμιμα» ντιμπέιτ, γιατί μόνον έτσι θα σπάσουν τον κύκλο της ανωνυμίας και θα «τρουπώσουν» στη συζήτηση για το νέο εγχείρημα...

Τάσος Παππάς

Δεν υπάρχουν σχόλια: