Τη σμίκρυνση της ποσοτικής χαλάρωσης στο μισό από τις αρχές του 2018 εξετάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Σύμφωνα με...
δημοσιεύματα των ειδησεογραφικών πρακτορείων Reuters και Bloomberg (τα οποία επικαλούνται αξιωματούχους της ΕΚΤ), εξετάζεται η παράταση του εν λόγω προγράμματος στήριξης της οικονομίας για ακόμη 9 μήνες, αλλά παράλληλα και η μείωση μηνιαίων αγορών ομολόγων κατά 50%.
Το πρόγραμμα αγορών ομολόγων εκπνέει στο τέλος του έτους και η ΕΚΤ θα πρέπει να αποφασίσει αν θα το παρατείνει και το 2018, πιθανότατα στην επόμενη συνάντηση του Διοικητικού της Συμβουλίου στις 26 Οκτωβρίου.
Μεταξύ των αντίθετων θέσεων, που εκφράζονται στο τελευταίο, υπάρχουν και κάποια σημεία συναίνεσης όπως το ότι η απόσυρση της ποσοτικής χαλάρωσης θα πρέπει να γίνει σταδιακά.
«Η μείωση των μηνιαίων αγορών ομολόγων στα 30 δισ. ευρώ, από τα 60 δισ. ευρώ σήμερα» είναι μια εφικτή επιλογή, τόνισε χθες αξιωματούχος της ΕΚΤ στο Bloomberg.
Για άλλους, πάλι, το μείζον είναι αν θα οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία ολοκλήρωσης του προγράμματος. Μια τέτοια επιλογή θα στείλει συγκεκριμένο μήνυμα στις αγορές για τον τερματισμό του.
Σε αντίθετη περίπτωση, που το θέμα παραμείνει ανοιχτό, η ΕΚΤ θα έχει την ευελιξία για μια νέα παράταση του.
Από την πλευρά του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε χθες ότι αρκετοί βλέπουν την ποσοτική χαλάρωση «σαν μια συσκευή μηχανικής υποστήριξης».
Το ερώτημα όμως είναι τι θα γίνει όταν αυτή η συσκευή κλείσει. Ο Ελληνας υπουργός προέβλεψε αύξηση των επιτοκίων και των ανισοτήτων, καταλήγοντας ότι τελικά «είναι καλύτερο που αυτή υπάρχει».
Εν τω μεταξύ, διεθνείς αντιδράσεις προκαλεί η απάντηση του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, έπειτα από σχετικό ερώτημα του ευρωβουλευτή της ΛΑ.Ε. Νίκου Χουντή, την περασμένη Τρίτη, ότι τα κέρδη που είχε το σύστημα των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης από τις αγορές ελληνικών ομολόγων στην περίοδο 2012-2016 άγγιξαν τα 7,8 δισ. ευρώ.
Με ψήφισμα υπό τον τίτλο «Επιστρέψτε τα χρήματα στους Ελληνες», ο διευθυντής της εφημερίδας του γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, Humanité, Πατρίκ λε Γιαρίκ καυτηριάζει «τον πλουτισμό σε βάρος εταίρων που βρίσκονται σε δυσκολία» και καλεί τη Γαλλία και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να επιστρέψουν τα χρήματα στην Ελλάδα.
Το ψήφισμα -που βρίσκεται προς συλλογή υπογραφών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα διαμεσολάβησης change.org.- θα παραδοθεί από τον Πατρίκ Λε Γιαρίκ στον Εμανουέλ Μακρόν, τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ, την Ανγκελα Μέρκελ, τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου