16.10.17

Πιάνουν τόπο οι θυσίες..

Η Κριστίν Λαγκάρντ εμφανίστηκε εξαιρετικά θετική στη συνάντησή της με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο το Σάββατο στην Ουάσινγκτον. Η επικεφαλής του...
ΔΝΤ επισήμανε πως η τρίτη αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν, ώστε με τη νέα χρονιά να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τον μηχανισμό ελάφρυνσης του χρέους. Στόχος, μάλιστα, είναι οι διαβουλεύσεις αυτές να περατωθούν μέχρι τον Φεβρουάριο, αρκετούς μήνες πριν από τον αρχικό στόχο για το καλοκαίρι του 2018.

Νωρίτερα, ο «σκληρός» του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, διαμήνυε πως η Ελλάδα θα πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που θέτει το Ταμείο, πως δεν χρειάζονται πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα και επέμενε πως πρέπει να ξεκινήσουν γρήγορα οι καταληκτικές συζητήσεις για το ελληνικό χρέος. Το ερώτημα είναι γιατί το ΔΝΤ εμφανίζεται ξαφνικά τόσο θετικό έναντι της Ελλάδας.

Πρώτα πρώτα, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς συμφωνούν σε κάτι αντικειμενικό: πως οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα επιτυγχάνονται. Οι θυσίες της μεγάλης πλειονότητας του ελληνικού λαού έχουν φέρει αποτέλεσμα στο σκέλος των αριθμών.

Η ελληνική Βουλή έχει υιοθετήσει μέτρα δύσκολα, χωρίς να προκύψουν πολιτικοί τριγμοί και φαίνεται ότι αυξάνονται οι πιθανότητες να υπάρξουν κάλπες στο τέλος της τετραετίας. Δεν είναι υπερβολικό να εκτιμήσουμε πως από εδώ και πέρα οι δανειστές θα ανταγωνίζονται στο ποιος θα κρατήσει την πιο θετική στάση έναντι της ελληνικής κυβέρνησης.

Η θετική στάση του ΔΝΤ στην πραγματικότητα συνιστά «σήμα» πως θα υπάρξει αντιπαράθεση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, όχι εξαιτίας μιας ενδεχόμενης αποτυχίας της Ελλάδας, αλλά λόγω των ευρύτερων ανταγωνισμών που αναπτύσσονται ανάμεσα στις ΗΠΑ -τον βασικό χρηματοδότη και «καθοδηγητή» του Ταμείου- και το Βερολίνο. Η επιθετική πολιτική Τραμπ έναντι της Γερμανίας και η υπερβολικά φιλική προσέγγιση της Ελλάδας προδιαθέτουν για ένα «διαζύγιο» του ΔΝΤ από την Ευρώπη.

Ολες οι πλευρές θέλουν αυτό το διαζύγιο. Θέλουν όμως και να είναι ένα διαζύγιο γρήγορο και «βελούδινο». Για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει να παύσουν οι τυπικές προϋποθέσεις ανάμειξης του ενός θεσμού στις δουλειές του άλλου. Πρέπει δηλαδή η Ελλάδα να «πετύχει». Το ζήτημα είναι εάν η Αθήνα θα ενεργήσει γρήγορα, ώστε να βγάλει τον ελληνικό λαό από τη μέγκενη της στενής και σκληρής επιτροπείας...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: