2.10.17

Κάρλες Πουτζεμόντ: Ο πρόεδρος της Καταλονίας που ήθελε να γίνει αστροναύτης ...

Κάρλες Πουτζεμόντ: Ο πρόεδρος της Καταλονίας που ήθελε να γίνει αστροναύτης και προκαλεί ανατριχίλα στον Ραχόι
...και προκαλεί ανατριχίλα στον Ραχόι...
Το όνειρό του ήταν να γίνει αστροναύτης. Στη συνέχεια, ο πολύγλωσσος Κάρλες Πουτζεμόντ έγινε δημοσιογράφος και...
τελικά η ψυχή του καταλανικού αγώνα που προκαλεί ανατριχίλα στον Μαριάνο Ραχόι. 


Ο 54χρονος Πουτζεμόντ είναι το πρόσωπο της ημέρας ή καλύτερα των ημερών. Για τον ηγέτη της Καταλονίας μιλούν σήμερα όλα τα διεθνή ΜΜΕ. Είναι ο άνδρας που οδήγησε τους συμπολίτες του στην χθεσινή κάλπη. Ηγείται της Καταλονίας από το 2016 και ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου «Junts pel Si», «Μαζί για το Ναι», είναι ο χειρότερος εχθρός του Συντηρητικού Ισπανού πρωθυπουργού. 
Εφόσον δεν έγινε αστροναύτης, βάζει σε εφαρμογή το επόμενο όνειρό του. Να ζήσει σε μία ανεξάρτητη Καταλονία, κάτι που ονειρεύεται από τα φοιτητικά του χρόνια. Ο Κάρλες Πουτζεμόντ κατάγεται από το χωριό Αmer, με πληθυσμό 2.200 κατοίκους.
Στα φοιτητικά του χρόνια υπερασπιζόταν την καταλανική κουλτούρα μέσω του κινήματος «La Crida». Στη συνέχεια έγινε δημοσιογράφος και ξεκίνησε καμπάνια για να αλλάξει το όνομα της πόλης όπου γεννήθηκε από «Gerona», όπως λεγόταν στα ισπανικά, σε «Girona» όπως λέγεται στα καταλανικά. Εγκατέλειψε την καριέρα του ως δημοσιογράφος στο Πρακτορείο Ειδήσεων της Καταλονίας, το οποίο ίδρυσε, και στη συνέχεια έγινε δήμαρχος της Gérone το 2011. «Εχουμε όλες τις δυνάμεις του κράτους εναντίον μας», έλεγε σε μια προεκλογική συγκέντρωση στις αρχές Σεπτεμβρίου. Η επιμονή του να διεξαχθεί το δημοψήφισμα της απόσχισης, παρά την αντίθεση της Μαδρίτης, τον έφεραν αντιμέτωπο με τον Μαριάνο Ραχόι. Σύμφωνα με τα ισπανικά ΜΜΕ, είναι πολύγλωσσος και χειρίζεται με άνεση τα ξένα ΜΜΕ στα οποία διαφήμιζε το δημοψήφισμα απόσχισης. 

«Λυπάμαι, αλλά η Καταλονία θα ψηφίσει για την ανεξαρτησία της είτε σας αρέσει, είτε όχι», δήλωνε σε άρθρο του στην εφημερίδα «Washington Post» μετά την τρομοκρατική επίθεση στη Βαρκελώνη. 

Αλλά ακόμη και στο ίδιο του το κόμμα βρήκε αντιστάσεις. Υπό το φόβο ότι, το δημοψήφισμα θα πέσει στο κενό, τέσσερα μέλη της κυβέρνησής του παραιτήθηκαν τον περασμένο Ιούλιο. Πολλά ισπανικά ΜΜΕ χαρακτήρισαν τότε τις παραιτήσεις τους ως «εκκαθαρίσεις». 





Δεν υπάρχουν σχόλια: