10.10.17

Το άδοξο τέλος ενός παραμυθιού...

Οι δύο τελευταίες δεκαετίες σφραγίστηκαν τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη από την πολιτική της λιτότητας. Σε πολιτικό επίπεδο ήταν το αποτέλεσμα μιας...
παρά φύσιν σύγκλισης της Δεξιάς με ένα τμήμα της σοσιαλδημοκρατίας που αποδέχτηκε την κυριαρχία του νεοφιλελευθερισμού. Η πολιτική αυτή οδήγησε σε δύο ορατά όσο και ανησυχητικά για το μέλλον της Ευρώπης φαινόμενα. Την ενίσχυση του ευρωσκεπικισμού στους λαούς και την άνοδο της εθνικιστικής Ακροδεξιάς σε όλες σχεδόν τις χώρες. Η ανασυγκρότηση της Ευρώπης επομένως με νέες πολιτικές που θα απαντούν στις ανάγκες των λαών και θα εξαλείφουν τη φτώχια, επιβάλλεται σήμερα όσο ποτέ άλλοτε. Χρειάζεται ένα δημοκρατικό πολιτικό σχέδιο στον αντίποδα του σχεδίου της Δεξιάς, αντίπαλο προς το νεοφιλελεύθερο δόγμα.

Παρά τις τεράστιες δυσκολίες η χώρα μας κατόρθωσε να περάσει με επιτυχία τη δεύτερη αξιολόγηση και ήδη έχει βελτιώσει σημαντικά πολλούς από τους οικονομικούς δείκτες. Δεν πήρε βέβαια τα μεσοπρόθεσμα για το χρέος και την ποσοτική χαλάρωση που θα βελτίωνε την εικόνα της, το κλίμα όμως στην Ευρώπη όσον αφορά τη χώρα μας είναι καλύτερο. Η στάση της αντιπολίτευσης όλο αυτό το διάστημα, εστιάζεται στην φθορά της κυβέρνησης και την παλινόρθωση του καθεστώτος της εξυπηρέτησης των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου. Η επάνοδος του προηγούμενου μπλοκ εξουσίας θα ακύρωνε ό,τι θετικό δημιουργήθηκε και θα αχρήστευε τις θυσίες του λαού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα στη φάση αυτή, καλείται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο. Να στηρίξει το κυβερνητικό έργο εμπνέοντας την κυβέρνηση, αλλά και ασκώντας εποικοδομητική κριτική όταν χρειάζεται. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να μετεξελιχθεί σε μια μεγάλη παράταξη της Αριστεράς με δημοκρατική λειτουργία και έμφαση στον ρόλο του μέλους. Δύο πράγματα οφείλουμε να κάνουμε χωρίς αναβολή: Το πρώτο είναι να αλλάξουμε τον τρόπο που λαμβάνονται οι κρίσιμες αποφάσεις. Να επιβάλουμε τους όρους της ενημέρωσης των μελών και της συμμετοχής τους στην επεξεργασία των θέσεων. Δεύτερο αλλά όχι υποδεέστερο να καταστήσουμε τις οργανώσεις διαύλους επικοινωνίας με τις διάφορες κατηγορίες εργαζομένων έτσι ώστε μέσω αυτών να προωθούνται προτάσεις και ιδέες για τη λύση των προβλημάτων.

Η επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, όπου θα συναντηθεί με το Αμερικανό έτει Πρόεδρο και κορυφαίους πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες, η επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Εμ. Μακρόν στην Αθήνα που προηγήθηκε και το κινέζικο ενδιαφέρον για επενδυτική δραστηριότητα επιβεβαιώνουν την ενισχυμένη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας συνέπεια της δυναμικής ανόδου της οικονομίας μας. Βεβαιώνουν όμως και κάτι άλλο: Η υπόθεση "Σύντομη παρένθεση" που παραμύθιαζε τη Δεξιά όλο το προηγούμενο διάστημα ανήκει στο παρελθόν... Απομένει όμως σε εμάς να βεβαιώσουμε ότι έχουμε σχέδιο για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα. Σχέδιο που απαντά στις σύγχρονες ανάγκες της χώρας και θέτει σε προτεραιότητα τον άνθρωπο. Σχέδιο που προσβλέπει στη συγκρότηση ενός μεγάλου ρεύματος του αριστερού ευρωπαϊσμού για την αλλαγή της αρχιτεκτονικής στην Ευρωζώνη.

Η κυβέρνηση αυτή δεν έχει περιθώρια για αστοχίες και παραλείψεις. Οφείλει να προχωρήσει τηρώντας τις δεσμεύσεις της και χωρίς να ξεχνά ότι μπορεί να κάνει και φιλολαϊκές επιλογές χωρίς να εμπλέκονται οι δανειστές...

Όσες φορές το έπραξε, κέρδισε η κοινωνία...

Άγγελος Μανταδάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: