Τη δική της πρόταση περί - υποχρεωτικής - δικαστικής μεσολάβησης, κοινοποίησε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, σε ένα κείμενο που έχει...
κάνει ήδη γνωστό τόσο στον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Σταύρο Κοντονή, όσο και στον πρόεδρο του Αρείου Πάγου κ. Βασίλειο Πέππα.
Η Ένωση, και συγκεκριμένα Επιτροπή που συστήθηκε στους κόλπους της για τον σκοπό αυτό, αφού διερεύνησε τους εναλλακτικούς τρόπους επίλυσης διαφορών διεθνώς, προτείνει τη νομοθετική τροποποίηση διατάξεων για τη δικαστική μεσολάβηση, καθιστώντας σαφές ότι την πριμοδοτεί, ως τη μοναδική εναλλακτική που προϋποθέτει τη συμμετοχή δικαστικού λειτουργού, αλλά και αυτή που μπορεί να αποσυμφορήσει σημαντικά από εκκρεμείς υποθέσεις τα ελληνικά δικαστήρια, ακόμη και να μειώσει τον αριθμό των υποθέσεων που θα εκδικαστούν στο μέλλον και μάλιστα με διαδικασία συναινετική από τα αντίδικα μέρη.
«Στην πρότασή μας για υποχρεωτική δικαστική μεσολάβηση, εντάξαμε αρχικά τις περισσότερες ειδικές διαδικασίες, με απώτερο σκοπό την τελική ενσωμάτωση και της τακτικής διαδικασίας», αναφέρεται χαρακτηριστικά από την Ένωση. «Η δικαστική μεσολάβηση ως εναλλακτικός τρόπος επίλυσης των διαφορών λειτουργεί επιβοηθητικά στην κύρια μορφή απονομής Δικαιοσύνης από το Κράτος. Συνεπώς, πρωταρχικό μέλημα της Πολιτείας, θα πρέπει να είναι η ενίσχυση του δικαστικού συστήματος, με αύξηση των αναγκαίων οργανικών θέσεων, δικαστών και εισαγγελέων, στελέχωση των γραμματειών, ολοκλήρωση αναγκαίων τομών όπως η εξαγγελθείσα σύσταση Δικαστικής Αστυνομίας, αύξηση των κονδυλίων για υλικοτεχνικές υποδομές, απλοποίηση των διαδικασιών».
Στην αρμόδια Επιτροπή, πρόεδρος ήταν ο α΄αντιπρόεδρος της Ένωσης, κ. Παναγιώτης Λυμπερόπουλος και μέλη η κυρία Βαρβάρα Πάπαρη, ο κ. Χαράλαμπος Σεβαστίδης, η κυρία Ιωάννα Στρατσιάνη και ο κ. Νικόλαος Σαμαράς.
TO BHMA
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου