Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, διαβεβαίωσε ότι «δοκιμάσαμε και θα επιμένουμε στην προσπάθεια για λύση», δηλώνοντας βέβαιος ότι...
μετά τις προεδρικές εκλογές θα υπάρξει νέα προσπάθεια για λύση. Σε ομιλία του στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 37ης Αντικατοχικής Πορείας Μόρφου, εξέφρασε την ελπίδα ότι στη νέα προσπάθεια θα υπάρξει επαρκής προετοιμασία μια διάσκεψης και πρωτίστως να προσέξουν εκείνοι που, παραπληροφορώντας τον γ.γ. του ΟΗΕ, οδήγησαν στα αδιέξοδα.
Κατά την ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως στο Κραν Μοντάνα δεν επιτεύχθηκε λύση λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας και διατύπωσε σειρά ερωτημάτων προς τον διεθνή παράγοντα σε ό,τι αφορά τη λογική βάση στις θέσεις της ε/κ πλευράς.
Αφού αναφέρθηκε σε προσπάθεια ισλαμοποίησης των κατεχομένων, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επαναβεβαίωσε τους Μορφίτες ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί λύση χωρίς την επιστροφή της Μόρφου. Να σημειωθεί ότι το σχέδιο Ανάν του 2004 προνοούσε την επιστροφή της πόλης, ενώ στις πρόσφατες συνομιλίες στην Ελβετία η τουρκική πλευρά ήταν έτοιμη να επιστρέψει τη μισή πόλη.
Ο ρόλος του διεθνή παράγοντα
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι ο διάλογος θα επαναρχίσει.
«Δοκιμάσαμε και δοκιμάζουμε και επιμένουμε και θα επιμένουμε στον ειρηνικό διάλογο (για μια λύση) βασισμένη στις αρχές και αξίες των ΗΕ, στις αρχές και αξίες του ευρωπαϊκού κεκτημένου», πρόσθεσε και δήλωσε βέβαιος πως μετά τις προεδρικές εκλογές θα δοθεί και πάλι η ευκαιρία. Ταυτόχρονα, τόνισε ότι επιμένει πως «αυτή τη φορά θα πρέπει προτού μεταβούμε σε μια νέα σύνοδο να αναλάβουν τις ευθύνες τους εκείνοι που παραπληροφορώντας ακόμα και τον ΓΓ του ΟΗΕ μάς οδήγησαν στα παρόντα αδιέξοδα. Εκείνο που θέλουμε είναι αυτή τη φορά ο διεθνής παράγοντας, τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, να διαδραματίσουν τον ρόλο της προετοιμασίας μιας νέας διάσκεψης για την Κύπρο, ώστε να μην αντιμετωπίσουμε το ίδιο φαινόμενο, σε μια μέρα να επιδιώκεται να διασφαλιστεί αν η Τουρκία εννοεί την κατάργηση των εγγυήσεων από την πρώτη μέρα, αν είναι μετά 15 χρόνια με απλά τη ρήτρα της αναθεώρησης, αν επιμένει στη στρατιωτική βάση και τη μόνιμη παρουσία 1800 στρατιωτών στο υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση μέρος, αν και εφόσον πετύχουμε αυτό που για 43 χρόνια αγωνιζόμαστε να πετύχουμε», συνέχισε.
Τα όρια του συμβιβασμού
Για ένα θέλω να σας βεβαιώσω, πως γνωρίζω, όπως είπα κατ’ επανάληψη, τα όρια που η εθνική αξιοπρέπεια υπαγορεύει και επιβάλλει. Τα όρια του συμβιβασμού. Ναι, να ανταποκριθούμε και στις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων. Για αυτό και εκείνο που λέγεται μηδέν εγγυήσεις μηδέν στρατεύματα είναι ένα σκέλος που έχει τη σημασία του. Διότι λέμε όχι σε τουρκικές εγγυήσεις και όχι σε τουρκικά στρατεύματα. Αλλά δεν παραγνωρίζουμε τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων στα θέματα ασφάλειας. Έχουμε προτείνει μια ολοκληρωμένη στρατηγική ασφάλειας για το νέο υπό μετεξέλιξη κράτος. Έχουμε προνοήσει για την παρουσία αστυνομικής δύναμης, έχουμε προνοήσει την ενεργοποίηση των προνοιών του κεφαλαίου 7 του χάρτη των ΗΕ, των προνοιών του άρθρου 2 της συμφωνίας εγκαθίδρυσης της Ε.Ε. Έχουμε προτείνει όλα εκείνα τα οποία δεν θα επιτρέψουν σε κανένα να ανησυχεί από τούδε και στο εξής, αλλά και ένα μηχανισμό επιτήρησης της υλοποίησης των όσων θα έχουν συμφωνηθεί.
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε ότι παραμένει σταθερός στις επίμονες προσπάθειες που καταβάλλει, προκειμένου να επιτευχθεί μία δίκαιη, βιώσιμη, λειτουργική λύση, η οποία κάτω από συνθήκες ασφάλειας θα οδηγεί στην επανένωση της πατρίδος μας και την απαλλαγή της από την απαράδεκτη παρούσα κατάσταση πραγμάτων.
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου