Σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής - Brexit, Μεταναστευτικό, Τουρκία στο τραπέζι...
Έναν σύντομο διάλογο με τον επικεφαλής των Εργατικών στη Βρετανία Τζέρεμι Κόρμπιν είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο...
περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, στις Βρυξέλλες, πριν από τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
«Χαίρομαι που σε βλέπω. Είμαστε πολύ περήφανοι για όσα καταφέρατε», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός στον Τζέρεμι Κόρμπιν.
«Ακολουθούμε το παράδειγμα σας. Πιστεύω σύντομα θα το πετύχουμε», του απάντησε ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας.
Αυτη την ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται η Σύνοδος Κορυφής στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όπου στην ατζέντα κυριαρχούν «καυτά» θέματα όπως το Brexit,η Βόρειος Κορέα, το μεταναστευτικό και η κατάσταση στην Τουρκία.
Οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ε.Ε απαιτούν μεταξύ άλλων από το καθεστώς της Πιονγιάνγκ να τερματίσει τα προγράμματά της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων, σύμφωνα με το προσχέδιο ανακοίνωσης της Συνόδου Κορυφής.
Αποφάσεις δεν αναμένεται να ληφθούν αν σκεφθεί κανείς ότι δύο σημαντικές χώρες, Γερμανία και Αυστρία, δεν έχουν κυβέρνηση.
Τέσσερις εβδομάδες μετά τις εκλογές δεν υπάρχει νέα κυβέρνηση συνασπισμού στη Γερμανία.
Άρα δεν υπάρχουν και οι προϋποθέσεις για να δεσμευτεί σε μεταρρυθμιστικά σχέδια που προωθεί μεταξύ άλλων και ο Εμανουέλ Μακρόν.
Ο 39χρονος πρόεδρος ασκεί πιέσεις περισσότερο προς την κατεύθυνση δημιουργίας ενός ευρωπαίου υπουργού Οικονομικών, με δικό του προϋπολογισμό για επενδύσεις που θα δώσουν ώθηση στην οικονομία και της Γαλλίας.
Το FDP δεν καλοβλέπει όμως τα σχέδια αυτά, όπως και η Γερμανίδα καγκελάριος. Τη ίδια ώρα ψυχρό ήταν το κλίμα στη συνάντηση που είχαν Κουρτς και Γιούνκερ στις Βρυξέλλες με τον Αυστριακό ηγέτη να ξεκαθαρίζει πως στη χώρα του κάνει αυτός... κουμάντο.
O νικητής των αυστριακών βουλευτικών εκλογών της Κυριακής Σεμπάστιαν Κουρτς, αρχηγός της Κεντροδεξιάς, είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αποσαφηνίζοντας ότι «την απόφαση για το πώς θα σχηματίσουμε την κυβέρνηση, θα την λάβουμε εμείς στην Αυστρία».Ο Κουρτς, επικεφαλής του Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος, ο οποίος αναμένεται να λάβει αύριο από τον πρόεδρο της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση εάν ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε κάποιες επιφυλάξεις ως προς μία κυβερνητική σύμπραξη της Κεντροδεξιάς με την Ακροδεξιά. Ο Αυστριακός πολιτικός περιορίστηκε μόνον να αναφέρει ότι επρόκειτο για μία κατ΄ ιδίαν συνομιλία και ο ίδιος δεν είναι αυτός που θα δημοσιοποιήσει το περιεχόμενό της.
Brexit
Σε ότι αφορά το Brexit, oι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα καταστήσουν και πάλι σαφές στη βρετανίδα πρωθυπουργό, ότι χωρίς προόδους σε θέματα οικονομίας, πολιτικών δικαιωμάτων και συνόρων με την Ιρλανδία, δεν μπορούν να γίνουν διαπραγματεύσεις για τις μελλοντικές εμπορικές και πολιτικές σχέσεις με την ΕΕ. Μετά το αδιέξοδο την περασμένη εβδομάδα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι αναμένεται να παρουσιάσει τη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου, δηλαδή την ανάγκη να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις στη δεύτερη φάση που αφορά τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις.
Προσφυγικό
Αλλά και η αναθεώρηση της διαδικασίας ασύλου σε σχέση με τον Κανονισμό του Δουβλίνου έχει κολλήσει. Οι ανατολικοευρωπαϊκές χώρες συνεχίζουν να αρνούνται επανεγκατάσταση προσφύγων στην επικράτειά τους, ενώ η Ιταλία και η χώρα μας ζητούν να μεταφερθούν σε άλλες χώρες της ΕΕ πρόσφυγες που ζητούν άσυλο και βρίσκονται στις χώρες τους.
Μεταρρυθμίσεις στην Ε.Ε.
Οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί ο Μακρόν δεν είναι καλοδεχούμενες από όλες τις χώρες, όπως ούτε το σχέδιο για μία Ε.Ε διαφορετικών ταχυτήτων.
- Eπιπλέον,θα αναζητηθούν νέες μέθοδοι προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία λήψης αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ θα προτείνει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα 13 συνόδων κορυφής μέσα στα επόμενα δύο χρόνια με στόχο να δοθεί νέα ώθηση στην ΕΕ, μετά το σοκ του Brexit.
Επίσης, θα συζητηθεί η πρότασή του να αλλάξει η μέθοδος εργασίας, αντικαθιστώντας την παραδοσιακή προσέγγιση της προσπάθειας επίτευξης ομοφωνίας, με αυτή των συζητήσεων που θα παρουσιάζουν ξεκάθαρα τις διαφωνίες των χωρών.
- Θα συζητηθεί επίσης η πορεία εφαρμογής των μέτρων για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών όπως και η μετεγκατάσταση και η παράταση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα.
Τουρκία
- Απειλώντας την Άγκυρα με ουσιαστικό πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, η ΕΕ αναζητά τρόπους να χρησιμοποιήσει τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για να πιέσει την Τουρκία στα ζητήματα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
πηγη protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου