Μέχρι και απειλή παραίτησης από Γεωργιάδη...
Η πολιτική και ιδεολογική ταυτότητα της ΝΔ δοκιμάζεται για μια ακόμη φορά μέσα από το νομοσχέδιο για...
την ταυτότητα φύλου – το νομοσχέδιο, που η συζήτησή του ξεκινά αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής και δείχνει να εξελίσσεται σε μπούμερανγκ για την αξιωματική αντιπολίτευσης.
Κόντρα στους αρχικούς οιωνούς, όταν τα κόμματα της αντιπολίτευσης απειλούσαν να καταψηφίσουν en bloc το νομοσχέδιο λόγω της αντίδρασης των συγκυβερνώντων ΑΝΕΛ, η θεσμική τομή αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου φαίνεται να οδηγεί πλέον σε πολιτική απομόνωση τη ΝΔ, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα και τις εσωτερικές συγκρούσεις και αντιφάσεις στο κόμμα.
Την απομόνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης εντείνει η σκληρή αντίδραση της Εκκλησίας στο νομοσχέδιο, η οποία και συσπείρωσε απέναντί της τον ΣΥΡΙΖΑ, την Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι. Αντιθέτως, η Νέα Δημοκρατία – που έχει ισχυρό κομματικό ακροατήριο στους συντηρητικούς κύκλους της Εκκλησίας – εμφανίζεται να υπαναχωρεί από τις αρχικές δεσμεύσεις της προς την ΛΟΑΤ κοινότητα για στήριξη των ατομικών δικαιωμάτων ενώ παράλληλα δείχνει για μια ακόμη φορά διχασμένη ως προς την στάση που θα τηρήσει στη Βουλή.
Η απόφαση να διαμορφώσει το κόμμα δική του θέση και πρόταση αφού εξαντληθεί η συζήτηση στην Ολομέλεια δεν ήταν παρά το προϊόν ενός ακόμη συμβιβασμού και υπαναχώρησης του Κυριάκου Μητσοτάκη απέναντι στις σκληρές θέσεις της υπερσυντηρητικής πτέρυγας της Νέας Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η αρχική πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν να ταχθεί, επί της αρχής τουλάχιστον, υπέρ της πρότασης της κυβέρνησης για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Ηταν μια κίνηση που του εισηγούντο τα μετριοπαθή στελέχη του κόμματος, με στόχο να ενισχυθεί το φιλελεύθερο και κεντρώο προφίλ που προσπαθεί να χτίσει ο πρόεδρος της ΝΔ μετά την ΔΕΘ – ένα προφίλ, που κρίνεται αναγκαίο προκειμένου να διευρυνθεί η εκλογική βάση και πέραν του συμπαγούς συντηρητικού σώματος των ψηφοφόρων. Μεταξύ εκείνων που τάχθηκαν υπέρ της στήριξης του νομοσχεδίου ήταν ο Κωστής Χατζηδάκης και η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία μάλιστα φέρεται να προέτρεψε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κινηθεί δυναμικά για να ενισχύσει το προοδευτικό και φιλελεύθερο στίγμα του.
Ωστόσο οι προτροπές και οι εισηγήσεις αυτές προσέκρουσαν, για μια ακόμη φορά, στην ισχυρή αντίδραση της σκληρής πτέρυγας του κόμματος. Ο έτερος αντιπρόεδρος, Αδωνις Γεωργιάδης, και ο Μάκης Βορίδης ήταν οι πρωταγωνιστές αυτών των αντιδράσεων, ακολουθούμενοι και από αρκετούς βουλευτές και στελέχη του λεγόμενου «σαμαρικού» μπλοκ. Κατά ορισμένες πληροφορίες, δε, ο Αδωνις Γεωργιάδης έφθασε στο σημείο να απειλήσει ακόμη και με παραίτηση από την θέση του αντιπροέδρου της ΝΔ στην περίπτωση που προκρινόταν η υπερψήφιση της κυβερνητικής πρότασης.
Στο κλίμα αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπαναχώρησε καθώς η άποψη που εξακολουθεί να κυριαρχεί στην Πειραιώς είναι πως το «σύστημα Αδωνι» έχει απήχηση και συμβάλει στην συσπείρωση της δεξιάς βάσης του κόμματος.
Στον αντίποδα ωστόσο, όλο και περισσότερα στελέχη της καραμανλικής και μετριοπαθούς πλευράς επισημαίνουν πως όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας έχει «χτυπήσει» οροφή και, επιπλέον, η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ ψαλιδίζεται. Με αυτά τα δεδομένα προειδοποιούν ότι το άνοιγμα του κόμματος προς το κέντρο αποτελεί μονόδρομο προκειμένου να προσεγγίσει νέες δεξαμενές ψηφοφόρων και να παραμείνει σε ρεαλιστική τροχιά ο στόχος της αυτοδυναμίας. Τα ίδια στελέχη ζητούν να υπάρξει «ιδεολογική επανεκκίνηση» του κόμματος δείχνοντας ως χρονικό ορίζοντα τον Δεκέμβριο και ως όχημα για την πολιτική προσέγγιση ευρύτερων κοινωνικών στρωμάτων τα φόρουμ για τον προσυνεδριακό διάλογο της ΝΔ που ξεκινούν σήμερα από τη Νίκαια.
Η δυναμική ωστόσο που μπορούν να έχουν οι εισηγήσεις αυτές μοιάζει περιορισμένη, με βάση τουλάχιστον τα έως τώρα δείγματα γραφής και τις κεντρικές επιλογές της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας.
tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου