Ο 63χρονος Βρετανός συγγραφέας, Καζούο Ισιγκούρο, κέρδισε φέτος το Νόμπελ Λογοτεχνίας, όπως...
ανακοίνωσε σήμερα η γενική γραμματέας της Σουηδικής Ακαδημίας, επειδή «αποκάλυψε στα μεγάλης λογοτεχνικής δύναμης μυθιστορήματά του την άβυσσο κάτω από την ψευδαίσθησή μας ότι είμαστε συνδεδεμένοι με τον κόσμο».
Στο σκεπτικό της απόφασης σημειώνεται ότι σπουδαίος μυθιστοριογράφος «χαρακτηρίζεται από έναν προσεκτικά συγκρατημένο τρόπο έκφρασης, ανεξάρτητα από τα γεγονότα που συμβαίνουν».
Από ορισμένους η επιλογή του Ισιγκούρο αποτέλεσε έκπληξη, καθώς ήταν συνυποψήφιος με ονόματα όπως η Μάργκαρετ Άτγουντ, Νγκούγκι βα Τιόνγκο και ο Χαρούκι Μουρακάμι, αλλά παράλληλα σηματοδοτεί την επιστροφή σε μια πιο παραδοσιακή ερμηνεία της λογοτεχνίας.
Ο Βρετανός δημιουργός έχει γράψει οκτώ βιβλία, τα οποία έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 40 γλώσσες. Με το πρώτο του μυθιστόρημα «A pale view of hills» (1982), είχε αποσπάσει το βραβείο Ουίνιφρεντ Χόλντμπι, ενώ με το δεύτερο «An artist of the floating world» (1986) τα βραβεία Ουίτμπρεντ και Σκάνο.
Το 1989 με το «The remains of the day» κέρδισε το βραβείο Booker και έγινε διάσημος σε όλο τον κόσμο, αφού το βιβλίο του μεταφράστηκε σε 24 γλώσσες, πούλησε 1.000.000 αντίτυπα μόνο στην αγγλική γλώσσα και η ομώνυμη ταινία του Τζέιμς Άιβορι έγινε επίσης παγκόσμια επιτυχία.
Το επόμενο μυθιστόρημά του «The unconsoled» κυκλοφόρησε το 1995 και τιμήθηκε με το βραβείο Τσέλτενχαμ. Το 1998 χρίστηκε από το γαλλικό κράτος Ιππότης των Τεχνών και των Γραμμάτων. Το μυθιστόρημα «When we were orphans» κυκλοφόρησε το 2000 και ήταν και αυτό υποψήφιο για το βραβείο Booker.
Ο Ισιγκούρο γίνεται ο 114ος νικητής του βραβείου του κληροδοτήματος του Άλφρεντ Νόμπελ, ακολουθώντας τα βήματα ονομάτων όπως ο Πάμπλο Νερούδα, ο Σέιμους Χίνι , η Τόνι Μόρρισον και ο Μο Γιαν.
Πέρυσι η Σουηδική Ακαδημία με μια τολμηρή απόφαση έκανε τη μεγαλύτερη ανατροπή και έκπληξη στην ιστορία του Νόμπελ Λογοτεχνίας, τιμώντας τον μεγάλο Αμερικανό τραγουδοποιό, Μπομπ Ντίλαν, προκαλώντας κύμα αντιδράσεων.
Σήμερα στο site των βραβείων υπενθυμίστηκε ότι η γηραιότερη βραβευθείσα με το Νόμπελ Λογοτεχνίας ήταν η 88χρονη το 2007 Βρετανή συγγραφέας Ντόρις Λέσινγκ.
Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 9 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών, δηλαδή 945.000 ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου