9.10.17

Διαπραγμάτευση για τις 120 δόσεις...

Είμαστε τόσο κοντά όσο και μακριά από τη ρύθμιση των 120 δόσεων για τις οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία. Αυτό που...
τρενάρει την εφαρμογή της νέας ρύθμισης είναι κατά κύριο λόγο η διαφωνία των δανειστών.

Πράγματι οι εκπρόσωποι των πιστωτών μας εμφανίζουν τεράστια άρνηση να αποδεχτούν τη λογική των συνεχόμενων ρυθμίσεων, αφού όπως λένε αφενός ενθαρρύνουν τους κακοπληρωτές και αφετέρου στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό.

Ωστόσο το όπλο που έχει στα χέρια της η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ώστε να πετύχει τη συγκατάβασή τους είναι η εισροή «ζεστού» χρήματος στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Ολοι λοιπόν στο υπουργείο αναμένουν την απάντηση των δανειστών για να τεθεί σε ισχύ η νέα ρύθμιση οφειλών.

Ωστόσο ουδείς γνωρίζει πότε θα έλθει αυτή η απάντηση και τι διορθώσεις θα ζητηθούν από την πλευρά των δανειστών... Η καθυστέρηση αυτή (όπως και ο εμφανής υπαίτιος) φαίνεται ότι βολεύει και την ελληνική πλευρά, αφού της δίνει τη δυνατότητα να προετοιμάσει την ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Σε κάθε περίπτωση σε πρόσφατη ραδιοφωνική της συνέντευξη η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ε. Αχτσιόγλου εμφανίστηκε γενικόλογη καθότι μίλησε για διαπραγματεύσεις σε σχέση με την τελική μορφή της ρύθμισης, οι οποίες μπορεί να διαρκέσουν και εβδομάδες.
Καθυστερήσεις

Αυτό σημαίνει ότι η όποια συγκατάβαση των δανειστών θα έρθει εντός της τρίτης αξιολόγησης που, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα ξεκινήσει προς το τέλος Οκτωβρίου (αν και πολλοί κάνουν λόγο για έναρξη των συζητήσεων εντός του Νοεμβρίου). Ετσι δεν μπορεί κάποιος να περιμένει ότι θα έρθει θετική απόκριση μέσω των τεχνικών κλιμακίων.

Οι απαισιόδοξοι πάντως λένε ότι στην καλύτερη περίπτωση θα χρειαστεί να τελειώσει η τρίτη αξιολόγηση.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επιχειρήσουν να ζητήσουν δυσμενείς ρυθμίσεις τις οποίες αρνείται η ελληνική πλευρά (κυρίως στις εργασιακές σχέσεις και σε ό,τι έχει απομείνει σε σχέση με την προστασία των εργαζομένων) για να συγκατανεύσουν στη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Από την άλλη η ελληνική πλευρά θα κοιτάξει να πιέσει ώστε να κλείσει το θέμα άμεσα και αν είναι δυνατόν μέσα στις πρώτες συναντήσεις.

Πάντως, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης θεωρεί βεβαία τη θετική απόκριση των εκπροσώπων των δανειστών μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, λοιπόν, οι βασικές αρχές της ρύθμισης που έχει στείλει προς έγκριση η ελληνική πλευρά αφορούν:

◼ Οφειλές που έχουν δημιουργηθεί έως 31/12/2016.

◼ Τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές που θα πρέπει να καλύπτει ο οφειλέτης.

◼ «Ψαλίδισμα» προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων έως 85%.

◼ «Ψαλίδισμα» βασικής οφειλής σε ακραίες περιπτώσεις (κυρίως αυτών που βαίνουν προς συνταξιοδότηση).

 Κατά περίπτωση ρυθμίσεις (δηλαδή με βάση την οικονομική κατάσταση του οφειλέτη). Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση είναι να καθοριστεί μηνιαία δόση που δεν θα ξεπερνά το 20% του ενός δωδέκατου της περιουσίας του οφειλέτη (δηλαδή του συνόλου που προκύπτει από τα εισοδήματα και τις καταθέσεις του, χωρίς μάλιστα να λαμβάνεται η ακίνητη περιουσία που δεν του προσφέρει εισόδημα).

◼ Τρεις ταχύτητες ρυθμίσεων για όσους χρωστούν κάτω από 3.000 ευρώ (μέχρι 36 δόσεις), για όσους χρωστούν από 3.001 ευρώ μέχρι 20.000 ευρώ (μέχρι και 120 δόσεις) και για όσους οφείλουν από 20.001-50.000 ευρώ. Αυτή η κατηγορία αντιμετωπίζει τη σθεναρή αντίσταση των θεσμών που αρνείται να συναινέσει σε ρύθμιση για τόσο μεγάλο ποσό οφειλής...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: