Όταν ο David Davis που διαπραγματεύεται για τους Βρετανούς το Brexit χρησιμοποίησε τον όρο «εποικοδομητική ασάφεια» ένα déjà vu κυρίευσε ευρωπαϊους αξιωματούχους, σημειώνει το Bloomberg...
Ηταν η διαπραγματευτική στρατηγική του Γ. Βαρουφάκη και η προσπάθεια της Ελλάδας στη διαπραγμάτευση του 2015 να φέρει το θέμα σε επίπεδο ηγετών της ΕΕ.
Ανθρωποι με γνώση των συζητήσεων για το Brexit λένε ότι η Βρετανία μπορεί επίτηδες να μην ανοίγει τα χαρτιά της μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου οπότε η Τερέζα Μέι ίσως επιδιώξει μια «μεγάλη διαπραγμάτευση» με τους άλλους ηγέτες.
Βετεράνοι της ελληνικής κρίσης, ωστόσο, σύμφωνα με το πρακτορείο λένε αναφορικά με τις «πολιτικές διαπραγματεύσεις» ότι η βρετανίδα πρωθυπουργός θα πρέπει να προσέχει τι εύχεται.
Όπως και για την Ελλάδα έτσι και για το Brexit υπάρχει συγκεκριμένος χρονικός ορίζοντας. Στην πρώτη η λήξη χρέους και για τη Βρετανία το 2019. Και όταν η διαπραγμάτευση γίνεται υπό την πίεση του χρόνου το κυρίως πρόβλημα έχει αυτός που κινδυνεύει να χάσει τα περισσότερα.
Το Bloomberg θυμίζει τις διαφορετικές δηλώσεις που γίνονταν το 2015 από την πλευρά υπουργών της ελληνικής κυβέρνησης και κάνει συσχετισμούς με τις θέσεις που διατυπώνονται στη Βρετανία γύρω από το θέμα.
Σημειώνει επίσης ότι η Ελλάδα προσέγγισε και άλλες δυνάμεις, όπως η Ρωσία και η Κίνα. Αυτή την εβδομάδα ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Shinzo Abe πίεσε την Τερέζα Μέι για μια «διαφανή και προβλέψιμη» απόσχιση, δείχνοντας ότι οι Βρετανοί δύσκολα θα βρουν συμμάχους μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων του κόσμου στη διαμάχη με την ΕΕ.
ΠΗΓΗ: euro2day.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.