...όχι τα ΜΜΕ ή οι εφοπλιστές...
Τη βεβαιότητα ότι η συμμετοχή των Πρασίνων (Die Gruenen) στη νέα γερμανική συγκυβέρνηση θα εξισορροπούσε τις...
αναμενόμενες ακραίες θέσεις που θα εκδηλωθούν σε θέματα όπως το προσφυγικό, η ασφάλεια, η ανάπτυξη, εκφράζει με συνέντευξή του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Γιώργος Καραμέρος, μέλος των Οικολόγων - Πράσινων και αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Αθηνών.
Με την πίστη ότι ο ρόλος των οικολόγων στις παγκόσμιες εξελίξεις είναι «καθοριστικός», ο κ. Καραμέρος τοποθετείται στον προβληματισμό που αναπτύσσεται για το ρόλο και τον πολιτικό λόγο που εκφράζει το κόμμα του, για την ανάπτυξη σε σχέση με το ενεργειακό, για το νέο περιφερειακό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων και για σειρά ζητημάτων που άπτονται της καθημερινότητας των πολιτών.
Χαρακτηρίζει αδύναμο το ρόλο της Αυτοδιοίκησης σε θέματα ευθύνης της, όπως η προστασία του περιβάλλοντος, η εξοικονόμηση φυσικών πόρων κ.α. και επικροτεί την πρωτοβουλία της Περιφερειάρχου, Ρένας Δούρου, να αντικαταστήσει το αποτυχημένο μοντέλο διαχείρισης σύμμεικτων απορριμμάτων στη Φυλή με μια αποκεντρωμένη, οικολογικά και οικονομικά βιώσιμη, διαχείριση. Με αφορμή τις «Σκουριές» δηλώνει ότι δεν αποδέχεται την «ανάπτυξη με κάθε θυσία» αλλά μέσα από «βιώσιμες επιχειρηματικές δραστηριότητες, με εγγυήσεις» για την προστασία του περιβάλλοντος. Με αφορμή το πρόσφατο ναυάγιο του δεξαμενοπλοίου στο Σαρωνικό υπογραμμίζει την κάθετη αντίθεση του κόμματος των Πρασίνων -Οικολόγων «σε οποιαδήποτε μορφής εξόρυξη» και προκαλεί τους «ειδήμονες των τηλεπαραθύρων» να αναπτύξουν προβληματισμό επί ανάλογου συμβάντος μεγαλύτερης κλίμακας στην Κρήτη ή στο Ιόνιο.
Επίσης με την απόλυτη πεποίθηση ότι η οικολογία είναι τρόπος και στάση ζωής, μιλά για την επιδίωξη του κόμματος να περάσει στην πολιτική ατζέντα μέτρα που θα επιφέρουν οικολογικό αποτύπωμα στους παραγωγικούς τομείς όπως παρατηρείται τελευταία σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του αντιπεριφερειάρχη Βόρειου Τομέα Αθηνών Γιώργου Καραμέρου στην Κατερίνα Ρουμπελιώτη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:
Ερ.: Τους τελευταίους μήνες έχει ανοίξει ο πολιτικός διάλογος για τη θέση των Οικολόγων Πράσινων σε καίρια ζητήματα όπως οι εξορύξεις μεταλλευμάτων, τα επενδυτικά σχέδια ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η διαχείριση απορριμμάτων, η οικολογική καταστροφή στο Σαρωνικό. Είναι τελικά η οικολογία επίκαιρη και με ποιο τρόπο;
Απ.: Η οικολογία είναι τρόπος ζωής είτε είσαι στους Οικολόγους Πράσινους, είτε όχι, αλλά και πολιτική ιδεολογία περισσότερο αναγκαία από ποτέ. Ως Οικολόγος Πράσινος δεν αντιμετωπίζω την οικολογία ως φαινόμενο που αναπαράγεται στην επικαιρότητα λόγω κάποιου γεγονότος. Η προστασία του περιβάλλοντος, η διατροφική ασφάλεια, η αποδοτική διαχείριση των διαθέσιμων πόρων του πλανήτη, η μείωση των αποβλήτων κ.α., είναι καθημερινά ζητήματα προτεραιότητας στην πολιτική ατζέντα των χωρών της Ε.Ε. αρκετά χρόνια τώρα. Δεν εμφανιζόμαστε επιλεκτικά σε θέματα που αγγίζουν ενίοτε την καθημερινότητα των πολιτών όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, τα μεταλλαγμένα τρόφιμα και η βία απέναντι στα ζώα.
Ερ.: Ωστόσο διαβάζουμε στον τύπο δημοσιεύματα όπως ότι παραμένετε αμέτοχοι σε ζητήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων σας λόγω της συνεργασίας σας με το κυβερνών κόμμα, με ιδιαίτερη αναφορά στα μεταλλεύματα της Χαλκιδικής και το ναυάγιο του Αγία Ζώνη ΙΙ ...
Απ.: Είναι τρομερό ότι στην Ελλάδα για τις οικολογικές καταστροφές φταίνε οι Οικολόγοι και όχι π.χ. εκείνοι οι βιομήχανοι ή οι εφοπλιστές που παρανομούν ή πιέζουν με κάθε τρόπο για νομικό πλαίσιο που ευνοεί την αυθαιρεσία τους. Δεν σας κρύβω βέβαια πως είμαι απογοητευμένος από την επικοινωνιακή παρουσία των στελεχών μας που συμμετέχουν στην κυβέρνηση. Ούτε η κοινωνία φταίει ούτε το ριζικό μας το κακό. Φωνάζω δυο χρόνια ότι πρέπει να έχουμε διακριτή παρουσία και λόγο στην κυβέρνηση. Δεν είμαστε ούτε αριστεροί, ούτε δεξιοί. Είμαστε Πράσινοι. Χρειάζεται μια επανεκκίνηση και του κόμματος μας που έχει χάσει την ανάσα του μέσα στη «σφιχτή» κυβερνητική αγκαλιά. Να μιλήσουμε με την κοινωνία και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Όπως κάνουμε στην Αυτοδιοίκηση. Ναι, υπάρχουν πολιτικές ευθύνες όλων των μεταπολεμικών κυβερνήσεων για την προστασία των θαλάσσιων περιοχών και την θέσπιση θαλάσσιου χωροταξικού. Έγινε όμως και καταφανές επιχειρησιακό λάθος και ξέφυγε η πετρελαιοκηλίδα. Υπάρχουν ευθύνες με πρώτο τον πλοιοκτήτη και μετά το λιμενικό. Τις πολιτικές ευθύνες, αν υπάρχουν, να τις αποδώσει ο πρωθυπουργός, όχι τα ΜΜΕ και κάποιοι εφοπλιστές που έχουν τα ΜΜΕ να απαιτούν κεφαλές επί πίνακι χωρίς να μιλάω για όλους φυσικά. Να ξέρουμε όμως και το πλαίσιο των μέσων στο οποίο διαμορφώνεται ο δημόσιος διάλογος και να προσέχουμε τι και πως το λέμε για να μαθαίνουν την αλήθεια οι πολίτες.
Ερ.: Είστε υπέρ της ανάπτυξης, αλλά ήπιας χαμηλών ταχυτήτων;
Απ.: Το θέμα είναι τι ανάπτυξη θέλουμε. Θέλουμε π.χ. ορυχεία στην Αττική μέσα στα δάση, δίπλα σε παραλίες; Γιατί κάποιοι το θέλουν αυτό διακαώς. Προσωπικά, από τη στιγμή που αποφάσισα να ασχοληθώ ενεργά με την αυτοδιοίκηση, προσπαθώ να τοποθετήσω τις αρχές της οικολογίας στη βάση ενός διαλόγου με τους αναγκαίους συμβιβασμούς που επιτάσσει η σύγχρονη κοινωνία. Αυτό σημαίνει ότι επιδιώκω πρόσφορους συμβιβασμούς ακόμα και πάνω σε ευαίσθητα θέματα μακριά από δογματισμούς. Είναι άλλο οι Σκουριές όμως και άλλο το Ελληνικό. 'Αλλο να γίνει ένα γήπεδο και άλλο ορυχεία Βωξίτη στην Κινέτα. Εκτιμώ γενικά πάντως ότι στόχος πρέπει να είναι μια οικολογία προσιτή, διεισδυτική και κατανοητή σε περισσότερους πολίτες, στο πλαίσιο μιας σύγχρονης και γεμάτης προκλήσεις οικονομίας. Και για να γίνω πιο σαφής και επίκαιρος: Είμαστε από την αρχή αντίθετοι σε οποιαδήποτε μορφής εξόρυξη. Αυτή είναι η θέση μας και τη δηλώνουμε τεκμηριωμένα και σε κάθε ευκαιρία. Ας σκεφτούμε ότι μπορεί να έχουμε ένα ατύχημα με πετρελαιοκηλίδα στο Ιόνιο ή τη Νότια Κρήτη. Εκεί το πετρέλαιο θα είναι απείρως περισσότερο και τα δεξαμενόπλοια θα πηγαίνουν και θα έρχονται καθημερινά λίγα μίλια από περιοχές που είναι παγκόσμιος τουριστικός προορισμός (νησιά Ιονίου, Ηλεία, Ολυμπία π.χ). Γιατί λοιπόν με αφορμή το ατύχημα στο Σαρωνικό δεν συζητάμε αυτό, αλλά το πόσο βγαίνουν στα τηλεπαράθυρα οι Οικολόγοι που 40 χρόνια τώρα στην Ελλάδα προειδοποιούν για αυτά που ζούμε. Στηρίζουμε βιώσιμες επιχειρηματικές δραστηριότητες, ζητούμε όμως εγγυήσεις από τους διοικητικούς και ελεγκτικούς μηχανισμούς ότι θα τηρηθούν οι περιβαλλοντικοί όροι και κανόνες σε οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα για να αποτραπεί οικολογικό χρέος στη σημερινή αλλά και τις επόμενες γενιές. Το ίδιο ισχύει και για διάφορα επενδυτικά σχέδια ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Δεν «αφορίζουμε» τις ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταικά. Ζητούμε όμως σχέδιο, κανόνες και σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον. Να συμβάλουν στη λύση και όχι να δημιουργήσουν νέα προβλήματα. Δηλαδή για να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων και να πετύχουμε ενεργειακή αυτονομία πρέπει να μετατρέψουμε το θεσσαλικό κάμπο σε λαμπόγιαλα και την ορεινή Κρήτη σε ανεμιστήρα; Υπάρχουν άγονες περιοχές, υπάρχουν βραχονησίδες. Όλα γίνονται αλλά με τον σωστό τρόπο.
Ερ.: Πάντως σήμερα δεν είστε οι μόνοι που επικαλείστε την πράσινη πολιτική και την προστασία του περιβάλλοντος ...
Απ.: Για να μην παρεξηγηθώ, όταν αναφέρομαι σε αναγκαίους συμβιβασμούς, ασφαλώς δεν προβάλω το ανώδυνο, εμπορικό πράσινο προσωπείο του περιβαλλοντισμού που υιοθετείται σήμερα ακόμα και από νεοφιλελεύθερες πολιτικές που προσπαθούν να υφαρπάξουν πολιτικά συνειδήσεις. Δεν πρέπει να κοροϊδεύουν τον κόσμο. Υπάρχει μη κυβερνητική οργάνωση που είναι απούσα στις Σκουριές, διαρρηγνύει τα ιμάτια της για το Σαρωνικό και βγαίνει να μαζέψει συνδρομές στην Πλατεία Συντάγματος από ανυποψίαστους ευαισθητοποιημένους πολίτες. Υπάρχει υποκρισία. Η κλιματική και οικολογική κρίση σχετίζεται άμεσα με τον υπερκαταλωτισμό που υιοθετεί το οικονομικό και αναπτυξιακό μοντέλο που κυριαρχεί τους τελευταίους αιώνες. Εγώ αναφέρομαι σε μια σύγχρονη οικολογία, θετική σε υγιείς παραγωγικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες. Αυτά δεν κυμαίνονται στη σφαίρα της φαντασίας. Σήμερα βλέπουμε παγκοσμίως, καινοτομίες με οικολογικό αποτύπωμα σε παραγωγικούς τομείς όπως οι μεταφορές, ο τουρισμός, η εξοικονόμηση ενέργειας, η γεωργία κα. Αυτές στηρίζουμε και αυτές επιδιώκουμε να περάσουμε στην πολιτική ατζέντα. Με τον τρόπο αυτό θα αποδείξουμε ότι η οικολογία δεν βασίζεται στην καταστροφολογία αλλά στηρίζεται στη λογική, στη γνώση και την επιστήμη.
Ερ.: Κατέχετε παράλληλα μια θέση αιρετού στην Αυτοδιοίκηση, ως χωρικός αντιπεριφερειάρχης βόρειας Αθήνας στην Περιφέρεια Αττικής. Εκτιμάτε ότι αφήνετε οικολογικό αποτύπωμα με την παρουσία σας;
Απ.: Καταρχήν θα πρέπει να επισημάνω ότι η Αυτοδιοίκηση δεν έχει τον ρόλο που πρέπει να της αναλογεί για ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος και διαχείρισης φυσικών πόρων. Υπάρχει κατακερματισμός αρμοδιοτήτων, ελλιπές θεσμικό πλαίσιο και σημαντικά κενά στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Κεντρική διοίκηση, Περιφέρεια, Δήμοι και Αποκεντρωμένη Διοίκηση μπλέκονται σε ένα ασαφές πεδίο λειτουργίας με καθημερινά προβλήματα και αδυναμίες. Σ' αυτό πρέπει να προστεθούν τα τεράστια οικονομικά προβλήματα και η σημαντική έλλειψη προσωπικού που αντιμετωπίζει η Αυτοδιοίκηση. Αλλά επειδή οι πολίτες μας ψηφίζουν για να δίνουμε λύσεις και όχι για να εντοπίζουμε προβλήματα, θέλω να σημειώσω πως η παρούσα διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής έχει κάνει σημαντικές προσπάθειες με γνώμονα την οικολογία και την προστασία του περιβάλλοντος. Δεν θα αναφερθώ σε προσωπικό επίπεδο καθώς εργάζομαι ως τμήμα ενός συνόλου. Υπάρχουν πολλές δράσεις τόσο σε κεντρικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο περιφερειακών ενοτήτων προς αυτή την κατεύθυνση. Θα επισημάνω μόνο πως για πρώτη φορά και με πρωτοβουλία της Περιφερειάρχη, Ρένας Δούρου, έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων. Βασίζεται στη διαλογή και διαχείριση στην πηγή, με δημοτικές συμφωνίες για την ανάπτυξη τοπικών πράσινων σημείων περισυλλογής, διαχωρισμού, ανακύκλωσης και κομποστοποίησης. Προσπαθούμε έτσι να καταργήσουμε ένα αποτυχημένο μοντέλο που είχε στο επίκεντρό του τη διαχείριση σύμμεικτων απορριμμάτων στη Φυλή. Είναι μια πολύ δύσκολη προσπάθεια, εκτιμώ όμως ότι έχουμε βάλει τις βάσεις για μια αποκεντρωμένη, οικολογικά και οικονομικά βιώσιμη, με διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα, διαχείριση. Πέρα από τα απόβλητα προσπαθούμε πολύ με την πολιτική προστασία, τα ρέματα, τους περιβαλλοντικούς ελέγχους και μια σειρά πρωτοβουλιών σε όλους τους τομείς.
Ερ.: Τι θα σημάνει για την Ελλάδα ένας συνασπισμός «Τζαμάικα» στη Γερμανία;
Απ.: Σε μια σύμπραξη Χριστιανοδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων, ο συγκερασμός απόψεων και θέσεων θα είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. Ειδικότερα για την Ελλάδα, Φιλελεύθεροι του Κρίστιαν Λίντνερ και Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας, θεωρώ δεδομένο ότι δεν θα μείνουν στις ψηφοθηρικές «κορώνες» και θα διατηρήσουν αρνητική στάση ακόμη και μετά τις εκλογές. Μείζον πάντως μήνυμα από το αποτέλεσμα των Γερμανικών εκλογών είναι η είσοδος στη Μπούντεσταγκ του ξενοφοβικού κόμματος. Πρόκειται για μια εξέλιξη που αφενός ξυπνά δραματικές μνήμες και αφετέρου γεννά ζητήματα για το μέλλον της Ευρώπης. Ως Οικολόγος Πράσινος, είμαι βέβαιος ότι οι Πράσινοι θα προσπαθήσουν να ισορροπήσουν τις ακραίες θέσεις. Θα εργαστούμε γι' αυτό και οι Έλληνες Πράσινοι. Ευελπιστώ, αν τελικά συμμετέχουν σε ένα κυβερνητικό συνασπισμό, να περάσουν τις θέσεις και τις αρχές τους. Είναι πάντως δεδομένο πλέον ότι οι οικολόγοι έχουν καθοριστικό ρόλο στις παγκόσμιες εξελίξεις και αυτό είναι κάτι που πρέπει να ενσωματώσουμε στη λογική και στον τρόπο που πολιτευόμαστε...
left.gr
Τη βεβαιότητα ότι η συμμετοχή των Πρασίνων (Die Gruenen) στη νέα γερμανική συγκυβέρνηση θα εξισορροπούσε τις...
αναμενόμενες ακραίες θέσεις που θα εκδηλωθούν σε θέματα όπως το προσφυγικό, η ασφάλεια, η ανάπτυξη, εκφράζει με συνέντευξή του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Γιώργος Καραμέρος, μέλος των Οικολόγων - Πράσινων και αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Αθηνών.
Με την πίστη ότι ο ρόλος των οικολόγων στις παγκόσμιες εξελίξεις είναι «καθοριστικός», ο κ. Καραμέρος τοποθετείται στον προβληματισμό που αναπτύσσεται για το ρόλο και τον πολιτικό λόγο που εκφράζει το κόμμα του, για την ανάπτυξη σε σχέση με το ενεργειακό, για το νέο περιφερειακό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων και για σειρά ζητημάτων που άπτονται της καθημερινότητας των πολιτών.
Χαρακτηρίζει αδύναμο το ρόλο της Αυτοδιοίκησης σε θέματα ευθύνης της, όπως η προστασία του περιβάλλοντος, η εξοικονόμηση φυσικών πόρων κ.α. και επικροτεί την πρωτοβουλία της Περιφερειάρχου, Ρένας Δούρου, να αντικαταστήσει το αποτυχημένο μοντέλο διαχείρισης σύμμεικτων απορριμμάτων στη Φυλή με μια αποκεντρωμένη, οικολογικά και οικονομικά βιώσιμη, διαχείριση. Με αφορμή τις «Σκουριές» δηλώνει ότι δεν αποδέχεται την «ανάπτυξη με κάθε θυσία» αλλά μέσα από «βιώσιμες επιχειρηματικές δραστηριότητες, με εγγυήσεις» για την προστασία του περιβάλλοντος. Με αφορμή το πρόσφατο ναυάγιο του δεξαμενοπλοίου στο Σαρωνικό υπογραμμίζει την κάθετη αντίθεση του κόμματος των Πρασίνων -Οικολόγων «σε οποιαδήποτε μορφής εξόρυξη» και προκαλεί τους «ειδήμονες των τηλεπαραθύρων» να αναπτύξουν προβληματισμό επί ανάλογου συμβάντος μεγαλύτερης κλίμακας στην Κρήτη ή στο Ιόνιο.
Επίσης με την απόλυτη πεποίθηση ότι η οικολογία είναι τρόπος και στάση ζωής, μιλά για την επιδίωξη του κόμματος να περάσει στην πολιτική ατζέντα μέτρα που θα επιφέρουν οικολογικό αποτύπωμα στους παραγωγικούς τομείς όπως παρατηρείται τελευταία σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του αντιπεριφερειάρχη Βόρειου Τομέα Αθηνών Γιώργου Καραμέρου στην Κατερίνα Ρουμπελιώτη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:
Ερ.: Τους τελευταίους μήνες έχει ανοίξει ο πολιτικός διάλογος για τη θέση των Οικολόγων Πράσινων σε καίρια ζητήματα όπως οι εξορύξεις μεταλλευμάτων, τα επενδυτικά σχέδια ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η διαχείριση απορριμμάτων, η οικολογική καταστροφή στο Σαρωνικό. Είναι τελικά η οικολογία επίκαιρη και με ποιο τρόπο;
Απ.: Η οικολογία είναι τρόπος ζωής είτε είσαι στους Οικολόγους Πράσινους, είτε όχι, αλλά και πολιτική ιδεολογία περισσότερο αναγκαία από ποτέ. Ως Οικολόγος Πράσινος δεν αντιμετωπίζω την οικολογία ως φαινόμενο που αναπαράγεται στην επικαιρότητα λόγω κάποιου γεγονότος. Η προστασία του περιβάλλοντος, η διατροφική ασφάλεια, η αποδοτική διαχείριση των διαθέσιμων πόρων του πλανήτη, η μείωση των αποβλήτων κ.α., είναι καθημερινά ζητήματα προτεραιότητας στην πολιτική ατζέντα των χωρών της Ε.Ε. αρκετά χρόνια τώρα. Δεν εμφανιζόμαστε επιλεκτικά σε θέματα που αγγίζουν ενίοτε την καθημερινότητα των πολιτών όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, τα μεταλλαγμένα τρόφιμα και η βία απέναντι στα ζώα.
Ερ.: Ωστόσο διαβάζουμε στον τύπο δημοσιεύματα όπως ότι παραμένετε αμέτοχοι σε ζητήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων σας λόγω της συνεργασίας σας με το κυβερνών κόμμα, με ιδιαίτερη αναφορά στα μεταλλεύματα της Χαλκιδικής και το ναυάγιο του Αγία Ζώνη ΙΙ ...
Απ.: Είναι τρομερό ότι στην Ελλάδα για τις οικολογικές καταστροφές φταίνε οι Οικολόγοι και όχι π.χ. εκείνοι οι βιομήχανοι ή οι εφοπλιστές που παρανομούν ή πιέζουν με κάθε τρόπο για νομικό πλαίσιο που ευνοεί την αυθαιρεσία τους. Δεν σας κρύβω βέβαια πως είμαι απογοητευμένος από την επικοινωνιακή παρουσία των στελεχών μας που συμμετέχουν στην κυβέρνηση. Ούτε η κοινωνία φταίει ούτε το ριζικό μας το κακό. Φωνάζω δυο χρόνια ότι πρέπει να έχουμε διακριτή παρουσία και λόγο στην κυβέρνηση. Δεν είμαστε ούτε αριστεροί, ούτε δεξιοί. Είμαστε Πράσινοι. Χρειάζεται μια επανεκκίνηση και του κόμματος μας που έχει χάσει την ανάσα του μέσα στη «σφιχτή» κυβερνητική αγκαλιά. Να μιλήσουμε με την κοινωνία και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Όπως κάνουμε στην Αυτοδιοίκηση. Ναι, υπάρχουν πολιτικές ευθύνες όλων των μεταπολεμικών κυβερνήσεων για την προστασία των θαλάσσιων περιοχών και την θέσπιση θαλάσσιου χωροταξικού. Έγινε όμως και καταφανές επιχειρησιακό λάθος και ξέφυγε η πετρελαιοκηλίδα. Υπάρχουν ευθύνες με πρώτο τον πλοιοκτήτη και μετά το λιμενικό. Τις πολιτικές ευθύνες, αν υπάρχουν, να τις αποδώσει ο πρωθυπουργός, όχι τα ΜΜΕ και κάποιοι εφοπλιστές που έχουν τα ΜΜΕ να απαιτούν κεφαλές επί πίνακι χωρίς να μιλάω για όλους φυσικά. Να ξέρουμε όμως και το πλαίσιο των μέσων στο οποίο διαμορφώνεται ο δημόσιος διάλογος και να προσέχουμε τι και πως το λέμε για να μαθαίνουν την αλήθεια οι πολίτες.
Ερ.: Είστε υπέρ της ανάπτυξης, αλλά ήπιας χαμηλών ταχυτήτων;
Απ.: Το θέμα είναι τι ανάπτυξη θέλουμε. Θέλουμε π.χ. ορυχεία στην Αττική μέσα στα δάση, δίπλα σε παραλίες; Γιατί κάποιοι το θέλουν αυτό διακαώς. Προσωπικά, από τη στιγμή που αποφάσισα να ασχοληθώ ενεργά με την αυτοδιοίκηση, προσπαθώ να τοποθετήσω τις αρχές της οικολογίας στη βάση ενός διαλόγου με τους αναγκαίους συμβιβασμούς που επιτάσσει η σύγχρονη κοινωνία. Αυτό σημαίνει ότι επιδιώκω πρόσφορους συμβιβασμούς ακόμα και πάνω σε ευαίσθητα θέματα μακριά από δογματισμούς. Είναι άλλο οι Σκουριές όμως και άλλο το Ελληνικό. 'Αλλο να γίνει ένα γήπεδο και άλλο ορυχεία Βωξίτη στην Κινέτα. Εκτιμώ γενικά πάντως ότι στόχος πρέπει να είναι μια οικολογία προσιτή, διεισδυτική και κατανοητή σε περισσότερους πολίτες, στο πλαίσιο μιας σύγχρονης και γεμάτης προκλήσεις οικονομίας. Και για να γίνω πιο σαφής και επίκαιρος: Είμαστε από την αρχή αντίθετοι σε οποιαδήποτε μορφής εξόρυξη. Αυτή είναι η θέση μας και τη δηλώνουμε τεκμηριωμένα και σε κάθε ευκαιρία. Ας σκεφτούμε ότι μπορεί να έχουμε ένα ατύχημα με πετρελαιοκηλίδα στο Ιόνιο ή τη Νότια Κρήτη. Εκεί το πετρέλαιο θα είναι απείρως περισσότερο και τα δεξαμενόπλοια θα πηγαίνουν και θα έρχονται καθημερινά λίγα μίλια από περιοχές που είναι παγκόσμιος τουριστικός προορισμός (νησιά Ιονίου, Ηλεία, Ολυμπία π.χ). Γιατί λοιπόν με αφορμή το ατύχημα στο Σαρωνικό δεν συζητάμε αυτό, αλλά το πόσο βγαίνουν στα τηλεπαράθυρα οι Οικολόγοι που 40 χρόνια τώρα στην Ελλάδα προειδοποιούν για αυτά που ζούμε. Στηρίζουμε βιώσιμες επιχειρηματικές δραστηριότητες, ζητούμε όμως εγγυήσεις από τους διοικητικούς και ελεγκτικούς μηχανισμούς ότι θα τηρηθούν οι περιβαλλοντικοί όροι και κανόνες σε οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα για να αποτραπεί οικολογικό χρέος στη σημερινή αλλά και τις επόμενες γενιές. Το ίδιο ισχύει και για διάφορα επενδυτικά σχέδια ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Δεν «αφορίζουμε» τις ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταικά. Ζητούμε όμως σχέδιο, κανόνες και σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον. Να συμβάλουν στη λύση και όχι να δημιουργήσουν νέα προβλήματα. Δηλαδή για να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων και να πετύχουμε ενεργειακή αυτονομία πρέπει να μετατρέψουμε το θεσσαλικό κάμπο σε λαμπόγιαλα και την ορεινή Κρήτη σε ανεμιστήρα; Υπάρχουν άγονες περιοχές, υπάρχουν βραχονησίδες. Όλα γίνονται αλλά με τον σωστό τρόπο.
Ερ.: Πάντως σήμερα δεν είστε οι μόνοι που επικαλείστε την πράσινη πολιτική και την προστασία του περιβάλλοντος ...
Απ.: Για να μην παρεξηγηθώ, όταν αναφέρομαι σε αναγκαίους συμβιβασμούς, ασφαλώς δεν προβάλω το ανώδυνο, εμπορικό πράσινο προσωπείο του περιβαλλοντισμού που υιοθετείται σήμερα ακόμα και από νεοφιλελεύθερες πολιτικές που προσπαθούν να υφαρπάξουν πολιτικά συνειδήσεις. Δεν πρέπει να κοροϊδεύουν τον κόσμο. Υπάρχει μη κυβερνητική οργάνωση που είναι απούσα στις Σκουριές, διαρρηγνύει τα ιμάτια της για το Σαρωνικό και βγαίνει να μαζέψει συνδρομές στην Πλατεία Συντάγματος από ανυποψίαστους ευαισθητοποιημένους πολίτες. Υπάρχει υποκρισία. Η κλιματική και οικολογική κρίση σχετίζεται άμεσα με τον υπερκαταλωτισμό που υιοθετεί το οικονομικό και αναπτυξιακό μοντέλο που κυριαρχεί τους τελευταίους αιώνες. Εγώ αναφέρομαι σε μια σύγχρονη οικολογία, θετική σε υγιείς παραγωγικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες. Αυτά δεν κυμαίνονται στη σφαίρα της φαντασίας. Σήμερα βλέπουμε παγκοσμίως, καινοτομίες με οικολογικό αποτύπωμα σε παραγωγικούς τομείς όπως οι μεταφορές, ο τουρισμός, η εξοικονόμηση ενέργειας, η γεωργία κα. Αυτές στηρίζουμε και αυτές επιδιώκουμε να περάσουμε στην πολιτική ατζέντα. Με τον τρόπο αυτό θα αποδείξουμε ότι η οικολογία δεν βασίζεται στην καταστροφολογία αλλά στηρίζεται στη λογική, στη γνώση και την επιστήμη.
Ερ.: Κατέχετε παράλληλα μια θέση αιρετού στην Αυτοδιοίκηση, ως χωρικός αντιπεριφερειάρχης βόρειας Αθήνας στην Περιφέρεια Αττικής. Εκτιμάτε ότι αφήνετε οικολογικό αποτύπωμα με την παρουσία σας;
Απ.: Καταρχήν θα πρέπει να επισημάνω ότι η Αυτοδιοίκηση δεν έχει τον ρόλο που πρέπει να της αναλογεί για ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος και διαχείρισης φυσικών πόρων. Υπάρχει κατακερματισμός αρμοδιοτήτων, ελλιπές θεσμικό πλαίσιο και σημαντικά κενά στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Κεντρική διοίκηση, Περιφέρεια, Δήμοι και Αποκεντρωμένη Διοίκηση μπλέκονται σε ένα ασαφές πεδίο λειτουργίας με καθημερινά προβλήματα και αδυναμίες. Σ' αυτό πρέπει να προστεθούν τα τεράστια οικονομικά προβλήματα και η σημαντική έλλειψη προσωπικού που αντιμετωπίζει η Αυτοδιοίκηση. Αλλά επειδή οι πολίτες μας ψηφίζουν για να δίνουμε λύσεις και όχι για να εντοπίζουμε προβλήματα, θέλω να σημειώσω πως η παρούσα διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής έχει κάνει σημαντικές προσπάθειες με γνώμονα την οικολογία και την προστασία του περιβάλλοντος. Δεν θα αναφερθώ σε προσωπικό επίπεδο καθώς εργάζομαι ως τμήμα ενός συνόλου. Υπάρχουν πολλές δράσεις τόσο σε κεντρικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο περιφερειακών ενοτήτων προς αυτή την κατεύθυνση. Θα επισημάνω μόνο πως για πρώτη φορά και με πρωτοβουλία της Περιφερειάρχη, Ρένας Δούρου, έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων. Βασίζεται στη διαλογή και διαχείριση στην πηγή, με δημοτικές συμφωνίες για την ανάπτυξη τοπικών πράσινων σημείων περισυλλογής, διαχωρισμού, ανακύκλωσης και κομποστοποίησης. Προσπαθούμε έτσι να καταργήσουμε ένα αποτυχημένο μοντέλο που είχε στο επίκεντρό του τη διαχείριση σύμμεικτων απορριμμάτων στη Φυλή. Είναι μια πολύ δύσκολη προσπάθεια, εκτιμώ όμως ότι έχουμε βάλει τις βάσεις για μια αποκεντρωμένη, οικολογικά και οικονομικά βιώσιμη, με διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα, διαχείριση. Πέρα από τα απόβλητα προσπαθούμε πολύ με την πολιτική προστασία, τα ρέματα, τους περιβαλλοντικούς ελέγχους και μια σειρά πρωτοβουλιών σε όλους τους τομείς.
Ερ.: Τι θα σημάνει για την Ελλάδα ένας συνασπισμός «Τζαμάικα» στη Γερμανία;
Απ.: Σε μια σύμπραξη Χριστιανοδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων, ο συγκερασμός απόψεων και θέσεων θα είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. Ειδικότερα για την Ελλάδα, Φιλελεύθεροι του Κρίστιαν Λίντνερ και Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας, θεωρώ δεδομένο ότι δεν θα μείνουν στις ψηφοθηρικές «κορώνες» και θα διατηρήσουν αρνητική στάση ακόμη και μετά τις εκλογές. Μείζον πάντως μήνυμα από το αποτέλεσμα των Γερμανικών εκλογών είναι η είσοδος στη Μπούντεσταγκ του ξενοφοβικού κόμματος. Πρόκειται για μια εξέλιξη που αφενός ξυπνά δραματικές μνήμες και αφετέρου γεννά ζητήματα για το μέλλον της Ευρώπης. Ως Οικολόγος Πράσινος, είμαι βέβαιος ότι οι Πράσινοι θα προσπαθήσουν να ισορροπήσουν τις ακραίες θέσεις. Θα εργαστούμε γι' αυτό και οι Έλληνες Πράσινοι. Ευελπιστώ, αν τελικά συμμετέχουν σε ένα κυβερνητικό συνασπισμό, να περάσουν τις θέσεις και τις αρχές τους. Είναι πάντως δεδομένο πλέον ότι οι οικολόγοι έχουν καθοριστικό ρόλο στις παγκόσμιες εξελίξεις και αυτό είναι κάτι που πρέπει να ενσωματώσουμε στη λογική και στον τρόπο που πολιτευόμαστε...
left.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.