3.9.17

Ξυδάκης: Ελπίζω σε μια σχετική εκλογίκευση των δανειστών...

Ν. Ξυδάκης: Ελπίζω σε μια σχετική εκλογίκευση των δανειστών - MediaΕν όψει της επίσκεψης του Γάλλου προέδρου Μακρόν και της νέας αξιολόγησης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης μίλησε...
στο «Κόκκινο». 

Ο κ. Ξυδάκης κλήθηκε αρχικά να σχολιάσει τις δύο πρόσφατες κινήσεις του Εμανουέλ Μακρόν: Την τοποθέτησή του υπέρ μιας ΕΕ πολλών ταχυτήτων, με μια «πρωτοπορία προθύμων» να ξεχωρίζει (ομιλία του σε Γάλλους πρεσβευτές), αλλά και την προώθηση ρυθμίσεων αποσάθρωσης των εργασιακών σχέσεων, στην ίδια του τη χώρα.

«Αυτά τα δύο είναι συναφή» σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Οι θέσεις του Γάλλου προέδρου για τη διαμόρφωση της Ευρώπης είναι ‘ουρά’ των περσινών εξελίξεων. Της συνόδου στη Βαλέτα,  της Λευκής Βίβλου που εξέδωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, κλπ. Στην ουσία οι δυνάμεις του γαλλογερμανικού  άξονα προδιαγράφουν αυτό που θα ειπωθεί, μάλλον, και θεσμικά από τον Κλοντ Γιούνκερ (…). Είναι δεδομένη η απόφασή τους. Βαδίζουμε προς μια Ευρώπη των ομόκεντρων, αλλά διαφορετικών κύκλων».

 Αποτιμώντας τον τρόπο, με τον οποίο του ευρωπαϊκό «διευθυντήριο» αντιμετώπισε τη χρηματοπιστωτική κρίση, ο κ. Ξυδάκης ανέφερε:  «Χονδρικώς μπορούμε να πούμε ότι η ΕΕ - και κυρίως η Ευρωζώνη-  διέσωσε τις τράπεζες, καταβυθίζοντας όμως κράτη που επιβαρύνθηκαν με χρέη και συνθλίβοντας τον κόσμο της εργασίας. Έχουμε σύνθλιψη των μεσοστρωμάτων, των εργασιακών δικαιωμάτων. Έχουμε πτώση του βιοτικού επιπέδου, των ίδιων των δημοκρατικών κεκτημένων (…) Αν συνυπολογίσουμε το σοκ που προκάλεσε το προσφυγικό, βλέπουμε να διαμορφώνεται ένα δυσοίωνο περιβάλλον».

Για τον Μακρόν και τον Όρμπαν

Σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, επακόλουθο της κυρίαρχης γραμμής στην ΕΕ είναι και το φαινόμενο της προσπάθειας, την οποία καταβάλλει ο Μακρόν, για αλλαγές – επί τα  χείρω- στα εργασιακά. «Δεν ξέρουμε όμως αν θα βγει αλώβητος από όλα αυτά» τόνισε, αναφέροντας περιπτώσεις πολιτικών που καταβαραθρώθηκαν στη Γαλλία, καθώς συνδέθηκαν με προώθηση αλλαγών, δυσμενών για τον κόσμο της εργασίας. 

«Ενδιαφέρον στοιχείο είναι αυτό που ο γερμανικός τύπος αποκαλεί ‘ορμπανοποίηση’ της πολιτικής», συνέχισε ο κ Ξυδάκης. «Είδαμε την απίστευτη ανακοίνωση του Ούγγρου ηγέτη, Όρμπαν, που ζητά χρήματα από την ΕΕ για το τείχος! (…). Συνταρακτικές είναι οι συνθήκες στην ίδια την Ουγγαρία, σε βάρος των δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων. Αυτή η ροπή προς τον λαϊκισμό και τον έντονο αυταρχισμό συνιστά άκρως επικίνδυνο φαινόμενο».

Τραμπ, Όρμπαν, νεοφιλελεύθερες επιλογές στην ΕΕ…

Ο κ. Ξυδάκης ρωτήθηκε κατά πόσο υφίστανται περιθώρια θετικών εξελίξεων, τόσο για την ελληνική κοινωνία, όσο και διεθνώς. Μεταξύ άλλων απάντησε: «Υπάρχουν νησίδες ελπίδας».

«Η γενική κατάσταση είναι ασφαλώς δυσμενής. Η Ιστορία, όμως, δεν είναι μια γραμμική εξέλιξη, από την οποία περιμένουμε μόνον αυτό που βλέπουμε τη συγκεκριμένη στιγμή. Οι κοινωνίες αντιδρούν και απρόβλεπτα, ευτυχώς. Ρωγμές γίνονται, υπάρχουν (…). Πέρα από τον ελληνικό λαό, που με τον τρόπο του αντιστέκεται στην καταιγίδα, υπάρχει και το παράδειγμα της- ανάλογου μ’ εμάς μεγέθους- Πορτογαλίας. Εκεί μια προοδευτική κυβέρνηση καταφέρνει σιγά –σιγά να σταθεί στα πόδια της. Το ίδιο θα συμβεί και εδώ (…)  Ακόμη και οι μικρές επιτυχίες, μπορούν να τροφοδοτήσουν την αυτοπεποίθηση, την πίστη στην ίδια τη δημοκρατία (…). Υπάρχουν και διεθνώς νησίδες ελπίδας. Δείτε πχ τη δυναμική του Κόρμπιν στην Αγγλία και του Σάντερς στις ΗΠΑ ».

Ερωτηθείς για τις πιθανές νέες αξιώσεις τω δανειστών, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Δεν είμαι ποτέ αισιόδοξος ότι θα φανούν λογικοί. Οι διαπραγματεύσεις κρατούν οκτώ χρόνια και θα συνεχιστούν. Όταν σε κλείσουν στην παγίδα του χρέους, δεν σε αφήνουν εύκολα να ξεφύγεις. Αλλά επειδή και η Ευρώπη χρειάζεται κάποια καλά νέα και κάποια πειστήρια εξισορρόπησης, καθώς δεν πουλά πλέον το παραμύθι των απείθαρχων Ελλήνων που χαλούν την ειδυλλιακή εικόνα της ΕΕ, ευελπιστώ πως θα υπάρξει μια σχετική εκλογίκευση από πλευράς των δανειστών. Δεν την λέω καν "χαλάρωση".  Στοιχειώδη εκλογίκευση αναμένω (…) Το θέμα είναι η κοινωνία να μην χάσει την πίστη στις δυνάμεις της και στους δημοκρατικούς θεσμούς. Να μην βυθιστεί στην απελπισία και την ηττοπάθεια. Αυτό είναι το μεγάλο πολιτικό στοίχημα, τώρα»...

topontiki.gr      

Δεν υπάρχουν σχόλια: