Γιάννης Μπασκάκης
Aύριο συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τη Χρυσή Αυγή. Tέσσερα χρόνια ακριβώς από την...
οργανωμένη επίθεση που το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου 2013 ξεκίνησε από τα γραφεία της ναζιστικής οργάνωσης στη Νίκαια, μετά το μήνυμα του πυρηνάρχη Γεώργιου Πατέλη το οποίο καλούσε τα μέλη του τάγματος εφόδου να σπεύσουν εκεί. Και που το μήνυμα αυτό ο Πατέλης το έστειλε αμέσως μετά τη συνομιλία του με τον ιεραρχικά ανώτερό του, τον Ιωάννη Λαγό.
Αλλά ο τρόπος με τον οποίο η Χρυσή Αυγή οργάνωσε το έγκλημα στο Κερατσίνι είναι πλέον γνωστός (βλ. «Εφ.Συν.», 18.9.2015, «Πώς οργανώθηκε η δολοφονία»). Σήμερα λοιπόν θα εστιάσουμε στον τρόπο με τον οποίο επιχείρησε να το συγκαλύψει.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Μιχαλολιάκος, στην προσπάθειά του να αποσυνδέσει τον εαυτό του από τη δολοφονία, ισχυρίστηκε, κατά την απολογία του, ότι έμαθε γι’ αυτήν το μεσημέρι της επόμενης μέρας. Τα στοιχεία βέβαια τον διαψεύδουν.
Ανατρέχουμε στην αλυσίδα των κλήσεων που πραγματοποίησαν οι κατηγορούμενοι χρυσαυγίτες μεταξύ τους αμέσως μετά την τέλεση του εγκλήματος και η οποία είναι εξαιρετικά αποκαλυπτική.
Η «πολιτική ευθύνη»
Το τάγμα εφόδου της Νίκαιας. Στην πρώτη σειρά ο πυρηνάρχης Πατέλης, ανάμεσα στους Καζαντζόγλου και Τσακανίκα Το τάγμα εφόδου της Νίκαιας. Στην πρώτη σειρά ο πυρηνάρχης Πατέλης, ανάμεσα στους Καζαντζόγλου και Τσακανίκα |
Και είναι αποκαλυπτική γιατί αποτυπώνει, για άλλη μία φορά, πολύ καθαρά την «απαρέγκλιτη πίστη και υπακοή στην ιεραρχία» που διέπει τη Χρυσή Αυγή. Και βέβαια η διαδοχή των κλήσεων, που ξεκινάει από τον Ρουπακιά και φτάνει στον Μιχαλολιάκο για να επιστρέψει και πάλι στον Ρουπακιά, συνδέει ευθέως τον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα με τον αρχηγό της ναζιστικής οργάνωσης, ο οποίος ως γνωστόν έχει αναλάβει και την «πολιτική ευθύνη» για τη δολοφονία.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η δολοφονία πραγματοποιήθηκε λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα και είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ οι κλήσεις μεταξύ των κατηγορούμενων χρυσαυγιτών, πριν και μετά τις 12 το βράδυ, δίνουν και παίρνουν, υπάρχει ένα διάστημα λίγο πριν από τη δολοφονία κατά το οποίο επικρατεί απόλυτη σιγή.
Τουλάχιστον για 6 λεπτά κανένας από τους κατηγορουμένους δεν πραγματοποιεί ούτε δέχεται καμία κλήση. Είναι προφανώς το διάστημα που εξελίσσεται η επίθεση, η οποία ολοκληρώθηκε με τη δολοφονία.
Λαγός, Πατέλης, Ρουπακιάς
Ο πυρηνάρχης Πατέλης, χρυσή αυγή Ο πυρηνάρχης Πατέλης |
Κι έπειτα τα τηλέφωνα παίρνουν και πάλι φωτιά. Ο Λαγός, ο οποίος έχει ήδη δεχτεί κλήση από τον κατηγορούμενο Γ. Σταμπέλο (00.12), παίρνει στις 00.15 το κινητό του πυρηνάρχη Πατέλη, προκειμένου να ενημερωθεί από τον επικεφαλής του τάγματος εφόδου της Νίκαιας, και συνομιλεί μαζί του για 43˝.
Αμέσως μετά (00.17) ο Ρουπακιάς, ο οποίος, αν και κρατούμενος μετά τη δολοφονία, έχει ακόμα την άνεση να τηλεφωνεί, παίρνει επίσης τον Πατέλη για να τον ενημερώσει (διάρκεια κλήσης 51˝). Ρουπακιάς και Πατέλης συνομιλούν άλλες δύο φορές και συγκεκριμένα στις 00.22 (διάρκεια κλήσης 104˝) και στις 00.28 (διάρκεια κλήσης 66˝).
Στη συνέχεια (00.30) ο Λαγός ξαναπαίρνει -πλέον στο σταθερό- τον Πατέλη που έχει πια ενημερωθεί από τον Ρουπακιά και συνομιλούν για 139˝. Αλλωστε ο ίδιος ο Πατέλης έχει ομολογήσει κατά την απολογία του ότι «μου τηλεφώνησε ο ίδιος ο Ρουπακιάς γύρω στα 15-20 λεπτά μετά το περιστατικό και εγώ έκρινα ότι έπρεπε να ενημερώσω αμέσως τον περιφερειάρχη μου που ήταν ο Ιωάννης Λαγός».
Κι έπειτα (00.34) ο Λαγός παίρνει τηλέφωνο έναν από τους δικηγόρους της Χρυσής Αυγής και συνήγορο υπεράσπισης στη δίκη, τον Ιωάννη Ζωγράφο, προφανώς για να ζητήσει νομικές συμβουλές για τον ίδιο και τους «συναγωνιστές» του (διάρκεια κλήσης 157˝).
Επικοινωνία με Μιχαλολιάκο
Ο Ρουπακιάς στα γραφεία της Νίκαιας Ο Ρουπακιάς στα γραφεία της Νίκαιας |
Και τότε είναι που πραγματοποιείται η επικοινωνία του Λαγού με τον Μιχαλολιάκο. Στις 00.37 ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής στέλνει μήνυμα sms στον περιφερειάρχη Πειραιά και στέλεχος του στενού ηγετικού του πυρήνα και ο Λαγός παίρνει πίσω τον Μιχαλολιάκο με τον οποίο συνομιλεί για 45˝.
Ο Μιχαλολιάκος στην απολογία του θα ισχυριστεί ότι η συνομιλία του με τον Λαγό αφορούσε τη «μετακίνησή του της επόμενης μέρας». Αλλά όταν γνωρίζουμε την αλυσίδα των κλήσεων που έχει προηγηθεί, ποιος μπορεί να πιστέψει ότι ο Λαγός δεν ενημέρωσε τον αρχηγό του για τη δολοφονία και πόσω μάλλον ότι ο Μιχαλολιάκος έμαθε γι’ αυτήν το επόμενο μεσημέρι;
Κι αφού οι κλήσεις φτάνουν στο ανώτατο επίπεδο της ιεραρχίας, δηλαδή στον αρχηγό, παίρνουν πλέον την ανάποδη ροή μέχρι να φτάσουν και πάλι στον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα. Ετσι, ο περιφερειάρχης Λαγός, που έχει μόλις μιλήσει με τον Μιχαλολιάκο, παίρνει αμέσως (00.38) πάλι πίσω τον πυρηνάρχη Πατέλη, στον οποίο προφανώς μεταφέρει τις εντολές του αρχηγού και συνομιλούν για 58˝.
Κι έπειτα ο Πατέλης δέχεται ξανά κλήση στις 00.39 από τον κρατούμενο Ρουπακιά και συνομιλεί μαζί του (110˝), ενώ δέχεται δεύτερη κλήση από τον ίδιο στις 00.42 (7˝) και τρίτη κλήση στη 01.17 (27˝).
Παράλληλα, Λαγός και Πατέλης την υπόλοιπη νύχτα έχουν πλήθος συνομιλιών μεταξύ τους και συγκεκριμένα από τη 01.12 μέχρι και τις 02.44 συνομιλούν 8 φορές. Ο Πατέλης φυσικά μέσα στο βράδυ μιλάει και με άλλους κατηγορούμενους χρυσαυγίτες της Νίκαιας, ενώ το διάστημα 01.26-02.56 ξεχωρίζουν τρεις κλήσεις που έχει δεχτεί από τον Αναστάσιο Πανταζή, ηγετικό στέλεχος του Πυρήνα Περάματος και κατηγορούμενο ως επικεφαλής του τάγματος εφόδου που μόλις 5 μέρες πριν είχε επιτεθεί στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο Πέραμα. Μάλιστα με τον Πανταζή έχει ήδη συνομιλήσει και ο Λαγός (98˝), ο οποίος τον έχει καλέσει στη 01.10.
Αμέσως μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η Χρυσή Αυγή έσπευσε να «καταδικάσει» το έγκλημα, σε μια προσπάθεια να αποσυνδεθεί από τις ποινικές ευθύνες και να τις ρίξει όλες μόνο στον Ρουπακιά.
Μάλιστα στις 19/9/2013 η επιχείρηση συγκάλυψης γίνεται ξεκάθαρη, με τη ναζιστική οργάνωση να επιμένει από τον επίσημο ιστότοπό της ότι η δολοφονία ήταν «μια συμπλοκή με καθαρά οπαδικά και σίγουρα όχι πολιτικά κίνητρα».
«Καθάρισε το σπίτι του Μπαρέκα»
Λαγός και Μίχος με το τάγμα εφόδου της Νίκαιας στον Μελιγαλά Λαγός και Μίχος με το τάγμα εφόδου της Νίκαιας στον Μελιγαλά |
Στο πλαίσιο αυτό της συγκάλυψης ο Λαγός (18/9/2013) δίνει εντολή στον Σωτήρη Δεβελέκο, «σωματοφύλακα» του αρχηγού και σημερινό πυρηνάρχη Πειραιά, να «καθαρίσει» το σπίτι του πρώην πυρηνάρχη Πειραιά Θωμά Μπαρέκα από όπλα: «Τον Μάκη τον έχουν πιάσει για αυτόφωρο, θέλω να πας στο σπίτι του Μάκη, να χτυπήσεις το κουδούνι και να ρωτήσεις τον πατέρα του αν υπάρχει κάνα μαχαίρι, καμιά μαλακία, να τα πάρεις να φύγεις», ενώ σε δεύτερη συνομιλία τους ο Λαγός λέει: «Ναι, γιατί είναι μαλάκας, ρε φίλε. Εχω ενημερώσει από τις 05.30 το πρωί και πάνε και βρίσκουνε μέσα ένα πτυσσόμενο κλομπ που δεν ήξερε ότι υπάρχει, να πούμε. Εντάξει, προς Θεού τώρα δηλαδή οι άνθρωποι. Ελα, στόκοι τελείως».
Στο ίδιο πλαίσιο ο Μιχαλολιάκος αρνείται τον Ρουπακιά με τον ισχυρισμό ότι ήταν απλώς «ένας περαστικός από τα 70 γραφεία της Χρυσής Αυγής», όταν είναι πλέον πασίγνωστο ότι ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα ήταν ηγετικό στέλεχος της Νίκαιας και αναπληρωτής οικονομικός υπεύθυνος του τοπικού πυρήνα.
Παράλληλα ο Λαγός στέλνει το άλλο ηγετικό στέλεχος της Νίκαιας, Γ. Τσακανίκα, στον συγκατηγορούμενό του Γ. Δήμου (όπως έχει καταγγείλει ο τελευταίος), για να τον υποχρεώσει με απειλές να το πάρει πάνω του και να ισχυριστεί ότι αυτός κάλεσε τον Ρουπακιά στον τόπο της δολοφονίας.
«Κάνε πως δεν τον ξέρεις»
Από αριστερά: Πατέλης, Τσακανίκας και Κασιδιάρης, χρυσή αυγή Από αριστερά: Πατέλης, Τσακανίκας και Κασιδιάρης |
Την ίδια ώρα ο Λαγός, ο Μιχαλολιάκος και ο Κασιδιάρης συνομιλούν τηλεφωνικά και πάλι με τον Δεβελέκο και του δίνουν εντολή, εάν κληθεί στη ΓΑΔΑ, να κάνει ότι δεν ξέρει τον Ρουπακιά. Να πει δηλαδή ό,τι ακριβώς είπε και το άλλο πρωτοπαλίκαρο του Μιχαλολιάκου, ο Χρήστος Ζέρβας, ο οποίος πράγματι κλήθηκε στη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής (18/9/2013) για να καταθέσει ως γνωστός χρυσαυγίτης σχετικά με το έγκλημα, και όταν ρωτήθηκε αν αναγνωρίζει τον Ρουπακιά, ισχυρίστηκε ότι δεν τον ξέρει και ότι δεν ξέρει αν είναι μέλος της Χρυσής Αυγής.
Μάλιστα ο Ζέρβας, «υπεύθυνος ασφαλείας» των κεντρικών γραφείων στη Μεσογείων, πυρηνάρχης Αμπελοκήπων και μέχρι πρότινος διορισμένος από τον Μιχαλολιάκο στη Βουλή, ήταν αυτός που στις 19/9/2013, όταν οι αποκαλύψεις για τη δράση του τάγματος εφόδου της Νίκαιας βρίσκονταν στο επίκεντρο της δημοσιότητας, ανέλαβε να παίξει ρόλο γέφυρας μεταξύ Κεντρικών Γραφείων και Νίκαιας και να πάρει τηλέφωνο τον Πατέλη για να διερευνήσει την ψυχολογία του, να δει αν έχει «σπάσει» και να τον εμψυχώσει, ενισχύοντας έτσι και την πίστη του στον αρχηγό.
Ενα «άδειασμα» που λέει πολλά
Βέβαια τέσσερα χρόνια αργότερα ο Ζέρβας θα βρεθεί στην ίδια θέση με τον Πατέλη, προφυλακισμένος για δύο κακουργήματα, για τον άγριο ξυλοδαρμό του φοιτητή Αλέξη Λάζαρη. Θα βρεθεί και «αδειασμένος» ως άλλος Ρουπακιάς, από τον Μιχαλολιάκο, ο οποίος τελικά προτίμησε μετά την προφυλάκισή του να τον θυσιάσει, σπεύδοντας να ζητήσει την απόλυσή του από τη Βουλή, προκειμένου να βγει ο ίδιος από το κάδρο της ενοχής.
Μόνο που μέχρι τότε η Χρυσή Αυγή υποστήριζε με πάθος την «αθωότητα» του Ζέρβα και αυτή η αλλαγή στάσης τελικά προδίδει την ενοχή της.
Αλλά, πάντα, όταν τα εγκλήματά της αποκαλύπτονται, η ναζιστική οργάνωση σπεύδει να τα συγκαλύψει και να αρνηθεί τη δράση, την ιδεολογία, ακόμα και τα στελέχη της, προσπαθώντας να γλιτώσει από τις ποινικές ευθύνες. Ομως τα στοιχεία σε βάρος της είναι συντριπτικά και αναδεικνύονται καθημερινά στη μεγάλη δίκη που έχει βρει τον ρυθμό της για τα καλά.
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου