15.9.17

Τάξη στο χάος των μετακινήσεων...

Νομοσχέδιο Σπίρτζη την επόμενη εβδομάδα για τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες μεταφοράς επιβατών
Το χάος των...

αστικών μετακινήσεων είναι γνωστό στη χώρα μας – και ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα – εδώ και πολλά χρόνια. Μια τάξη σε αυτό το χάος θα επιχειρήσει να βάλει ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, με νομοσχέδιο το οποίο φέρνει στη Βουλή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Ο Σπίρτζης επιχειρεί να διευθετήσει τα νέα δεδομένα που έφεραν στον τρόπο μετακίνησης του κοινού οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες, οι οποίες προσφέρουν μεν πρωτοποριακές υπηρεσίες, ωστόσο η λειτουργία τους αποκάλυψε κενά στη νομοθεσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα απαγορεύεται αυστηρά πλέον κάθε είδους αστική μετακίνηση με ιδιωτικά ενοικιαζόμενα οχήματα με οδηγό (τα γνωστά πολυθέσια βαν). Το υπουργείο Μεταφορών είχε στη διάθεσή του εκατοντάδες καταγγελίες για ολόκληρους στόλους τέτοιου τύπου οχημάτων, τα οποία υπενοικιάζονται από τουριστικά γραφεία μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, όπως η Uber, για τη μετακίνηση γκρουπ τουριστών.
Για τις μετακινήσεις αυτές δηλώνονταν εικονικές διαδρομές, ενώ, στην ουσία, τα βαν υποκαθιστούσαν τον ρόλο των ταξί, μεταφέροντας τουρίστες σε αεροδρόμια, μουσεία, αρχαιολογικούς και τουριστικούς προορισμούς. Φυσικά,  για κάθε μετακίνηση, η ηλεκτρονική πλατφόρμα πληρωνόταν το ποσοστό της.

Το νομοσχέδιο φέρεται να προβλέπει ότι, στο εξής, οι οδηγοί αυτών των βαν θα είναι υποχρεωμένοι, εκτός από τη σύμβαση μίσθωσης, που θα έχει ελάχιστη διάρκεια τριών ωρών, να δηλώνουν ηλεκτρονικά, σε ειδική πλατφόρμα του υπουργείου Μεταφορών, τη διάρκεια και τη διαδρομή της μίσθωσης, χωρίς να υπάρχει δικαίωμα υπαναχώρησης.

Αν σε έλεγχο εντοπιστεί ενοικιαζόμενο βαν το οποίο δεν έχει δηλώσει τη μίσθωσή του, τότε θα επιβάλλονται πρόστιμα - φωτιά:
30.000 ευρώ στην πλατφόρμα μέσω της οποίας έγινε η μίσθωση.
 5.000 ευρώ πρόστιμο στον οδηγό, 2.000 ευρώ πρόστιμο στον ιδιοκτήτη του οχήματος και 1.000 ευρώ πρόστιμο σε κάθε επιβάτη!
 Αν το ίδιο όχημα εντοπιστεί να υποπίπτει στην ίδια παράβαση για δεύτερη φορά, τότε το πρόστιμο θα διπλασιάζεται!
Μεγάλες αλλαγές έρχονται και στον τρόπο μίσθωσης ταξί μέσω ηλεκτρονικών εφαρμογών.

Μόνο με ελληνικό ΑΦΜ
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ίδιο νομοσχέδιο προβλέπει ότι, για να έχει μια ηλεκτρονική πλατφόρμα το δικαίωμα να συνεργάζεται με ταξί παρέχοντας δρομολόγια, θα πρέπει να έχει ελληνικό ΑΦΜ και να τηρεί λογαριασμούς σε ελληνικές τράπεζες. Σε αυτές θα γίνεται η είσπραξη του νόμιμου ποσοστού της, έτσι ώστε να μπορούν τα έσοδα να φορολογούνται στην Ελλάδα, κάτι που μέχρι σήμερα δεν ήταν δεσμευτικό.

Οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες – όπως όλα δείχνουν – θα είναι πλέον υποχρεωμένες να υπογράφουν συμβάσεις με τους ιδιοκτήτες ταξί, οι οποίες θα είναι κατ’ ελάχιστον τριετείς και θα καθορίζουν τους όρους της συνεργασίας τους.
Οι ιδιοκτήτες ταξί που θέλουν να συνεργαστούν με ηλεκτρονική πλατφόρμα (π.χ. Taxibeat) θα πρέπει να ακολουθούν μια διαδικασία πιστοποίησης, μέσω του υπουργείου Μεταφορών και της Περιφέρειας, η οποία θα είναι πανομοιότυπη με τη διαδικασία που τηρείται σήμερα για την έναρξη συνεργασίας με τα ραδιοταξί. Μεγάλη φέρεται να είναι και η αλλαγή που προβλέπεται στον τρόπο κλήσης ενός ταξί μέσω εφαρμογής, καθώς ο πελάτης δεν θα έχει πλέον δικαίωμα να επιλέξει όχημα, αλλά – υποχρεωτικά – θα καλεί το πλησιέστερο σε αυτόν.

«Δωράκι» στα ταξί
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διαχειριστές αυτών των εφαρμογών εκφράζουν άγνοια για τις υπό νομοθέτηση αλλαγές. Σημειώνουν ότι η αγορά των αστικών μετακινήσεων χρειάζεται νέους κανόνες και ρυθμίσεις, οι οποίες θα λαμβάνουν, όμως, υπόψη και τις τεχνολογικές εξελίξεις, χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξή τους.

Το παράδειγμα της Taxibeat είναι το πιο χαρακτηριστικό: Μια ομάδα Ελλήνων προγραμματιστών δημιούργησε μια εφαρμογή τόσο πρωτοποριακή, ώστε προκάλεσε το ενδιαφέρον ενός παγκόσμιου κολοσσού όπως η Daimler και κατάφερε να κάνει πράξη το «Grinvest», εξασφαλίζοντας επενδυτικά κεφάλαια ύψους 50.000.000 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο του ΥΠΟΜΕΔΙ κρύβει ένα ακόμη «δωράκι» για τους ιδιοκτήτες ταξί: αυξάνει το όριο ηλικίας για την απόσυρση ενός οχήματος στα 22 χρόνια, από 15 και 18 που ίσχυαν σήμερα, ανάλογα με τον κυβισμό.
Το μέτρο αυτό αποτελεί ανάσα για χιλιάδες ιδιοκτήτες, οι οποίοι, λόγω της κρίσης, αδυνατούσαν να αλλάξουν τα οχήματά τους και κινδύνευαν να μείνουν με την άδεια... στα χέρια.
Προφανώς η ρύθμιση της αγοράς των μετακινήσεων είναι και χρήσιμη και αναγκαία, αρκεί οι αλλαγές που θα φέρει το υπουργείο να μην οδηγήσουν σε τάσεις αποεπένδυσης στον χώρο των μεταφορών. Ας ελπίσουμε ότι ο Σπίρτζης θα βρει τον τρόπο να ισορροπήσει και να κρατήσει και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο... χορτάτο!...


topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: