...για το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη...
Πλήθος κόσμου και εκπροσώπων πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών, έδωσαν το «παρών» στις...
εκδηλώσεις Μνήμης, που διοργάνωσε στον Χορτιάτη, ο δήμος. Το μήνυμα των εκδηλώσεων να μείνει ζωντανή η μνήμη και η ιστορία του Ολοκαυτώματος και να μπει στα σχολικά βιβλία.
Το πρωί πραγματοποιήθηκε το Αρχιερατικό Μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε το Επιμνημόσυνο Αρχιερατικό Τρισάγιο στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος, όπου χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.
Στην ομιλία του ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη χαρακτήρισε το Ολοκαύτωμα ως την πράξη που σφράγισε το τέλος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. «Στο Ολοκαύτωμα, που ήταν μια θυσία Ελλήνων, σπουδαίοι άνθρωποι χάθηκαν σε έναν παράλογο πόλεμο. 'Ανανδρα, βάρβαρα και άδικα. Πληρώσαμε μεγάλο τίμημα για έναν μικρό τόπο. Για αυτό δεν θα ξεχάσουμε ποτέ αυτή τη μέρα. Θα την κρατήσουμε ζωντανή μέσα μας. Για πάντα», σημείωσε. Παράλληλα, έστειλε το μήνυμα προς την πολιτεία να συμπεριληφθεί η ιστορία του Χορτιάτη στα σχολικά βιβλία.
Αναφερόμενος στον επιτάφιο του Θουκυδίδη, ξεκίνησε τη δική του ομιλία ο καθηγητής διεθνών σχέσεων και πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Ηλίας Κουσκουβέλλης.
«Είναι δύσκολο να μιλήσει κανείς με το προσήκον μέτρο για γεγονότα που ακόμη και η αλήθεια δύσκολα γίνεται πιστευτή», σημείωσε, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε σε αλήθειες που αφορούν το Ολοκαύτωμα.
Κατά τον ίδιο, «η πρώτη αλήθεια είναι η σφαγή 149 κατοίκων που συντελέσθηκε εδώ. Η δεύτερη ακαταμάχητη αλήθεια είναι ότι οι σφαγές και οι καταστροφές από τους Ναζί στην Ελλάδα ήταν ιδιαίτερα έντονες, μεγάλες και συχνές, καθώς συνολικά 269 πόλεις και χωριά δέχθηκαν μαζικά δολοφονικά χτυπήματα στη διάρκεια της τριπλής κατοχής. Η τρίτη αλήθεια είναι ότι παρά τις καταστροφές και τον απερίγραπτο πόνο που προκάλεσαν σε ολόκληρη την Ευρώπη, το αυγό του φιδιού εκκολάφθηκε και η απειλή εμφανίσθηκε ξανά. Τέλος η τέταρτη αλήθεια είναι ότι το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων και το ύψος τους είναι τεράστιο. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τις υπολογίζει σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και η Ελλάδα, όπως επανειλημμένα έχει δηλώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα τις διεκδικήσει. Χρειάζεται πολλή δουλειά και, φυσικά, πρέπει το θέμα να παύσει να είναι αντικείμενο ευκαιριακής πολιτικής διαμάχης», σημείωσε.
Στη συνέχεια ακολούθησε η κατάθεση στεφανιών από τους επισήμους. Στεφάνι κατέθεσαν μεταξύ των άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, οι βουλευτές Τριαντάφυλλος Μηταφίδης (ΣΥΡΙΖΑ), Κώστας Γκιουλέκας (ΝΔ), Γιώργος Αρβανιτίδης (ΠΑΣΟΚ), Θανάσης Βαρδαλής (ΚΚΕ), Γιώργος Λαζαρίδης (ΑΝΕΛ) και Γιάννης Σαρίδης (Ενωση Κεντρώων), η Γενική Πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Ρεμπέκα Φονγκ, ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη Αντώνης Μανδρίτης, η υποπρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη Ανίτα Ενγκλερτ-Τσερμπίν, ο Δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ο Διοικητής του Γ' Σώματος Στρατού Δημήτριος Μπίκος, ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Γιουτίκας, ο δήμαρχος Καλαβρύτων Γιώργος Λαζουράς, καθώς και εκπρόσωποι του Δικτύου των Μαρτυρικών Πόλων και Χωριών της Ελλάδος, εκπρόσωποι προξενικών αρχών, κομμάτων, αντιστασιακών οργανώσεων και τοπικών συλλόγων και φορέων, ο πρόεδρος της ΠΕΔ και δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, καθώς και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Πυλαίας-Χορτιάτη Μιχάλης Γεράνης.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το Προσκλητήριο νεκρών, την τήρηση ενός λεπτού σιγής και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου