5.9.17

Τους Προέδρους Ιταλίας και Πορτογαλίας υποδέχεται στην Αθήνα ο Προκόπης Παυλόπουλος...

Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου είναι ιδιαίτερα πυκνό και συμβολικό για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Τόσο...

από πλευράς συναντήσεων και συμμετοχών εντός και εκτός Ελλάδας όσο και από πλευράς σημασίας για την Ελλάδα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και όχι μόνο. Ίσως είναι, από πλευράς «εξωστρέφειας», το πιο χαρακτηριστικό δεκαπενθήμερο της ως τώρα θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου και μ’ αυτό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σηματοδοτεί έτσι την έναρξη του δεύτερου μισού της παρουσίας του στο Μέγαρο της Ηρώδου του Αττικού.

Για να πάρουμε τα πράγματα με την σειρά: Στις 5 και 6 Σεπτεμβρίου ο Προκόπης Παυλόπουλος υποδέχεται στην Αθήνα τους Προέδρους της Ιταλίας, Σέρτζιο Ματαρέλα και της Πορτογαλίας, Μαρτσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα. Ας σημειωθεί ότι πρόκειται για παλιούς προσωπικούς φίλους του Έλληνα Προέδρου, με κοινό δεσμό την ακαδημαϊκή σταδιοδρομία στις αντίστοιχες πανεπιστημιακές έδρες του δημόσιου δικαίου στις Νομικές Σχολές των Πανεπιστημίων της Αθήνας, της Ρώμης και της Λισσαβόνας.

Οι τρεις Πρόεδροι θα μετάσχουν σε εκδήλωση που οργανώνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου στα Λεγρενά, όπου και η έδρα του. Και οι τρεις τους είναι σχεδόν ιδρυτικά μέλη του Οργανισμού αυτού πολύ πριν αναλάβουν προεδρικά καθήκοντα.

Μια άλλη ενδιαφέρουσα «λεπτομέρεια» είναι ότι ηγετικά διευθυντικά στελέχη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου είναι σήμερα ο Τζουλιάνο Αμάτο, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και νυν μέλος του Συνταγματικού Δικαστηρίου της με μεγάλη εμβέλεια ακόμη και τώρα στην ιταλική πολιτική ζωή και ο Σπύρος Φλογαΐτης, Καθηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και πολλές φορές υπηρεσιακός υπουργός από το 2007 και μετά.

Αντικείμενο της συνάντησης των τριών Προέδρων είναι η ανάδειξη των θεσμικών κενών που εμφανίζει σήμερα το οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης κυρίως λόγω της μη πλήρους εφαρμογής καίριων ρυθμίσεων του πρωτογενούς ευρωπαϊκού δικαίου και ο ρόλος που μπορεί να παίξει το ευρωπαϊκό δημόσιο δίκαιο τόσο στην κάλυψη των κενών αυτών όσο και, κατ’ ακολουθία, στην θεσμική στήριξη και εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο την τελική της ενοποίηση.

Παράλληλα θα εξετάσουν και το πώς το ευρωπαϊκό δημόσιο δίκαιο μπορεί να προετοιμάσει υποψήφια κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να προσαρμοσθούν καταλλήλως στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Την επόμενη ακριβώς ημέρα, στις 7 Σεπτεμβρίου, ο Προκόπης Παυλόπουλος υποδέχεται στην Αθήνα για διήμερη επίσημη επίσκεψη -την πρώτη του από την ανάληψη των καθηκόντων του- τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος έρχεται συνοδευόμενος από την σύζυγό του Brigitte.

Να σημειωθεί εδώ ότι το πρόγραμμα της Μπριζίτ Μακρόν είναι, πλην των επίσημων εκδηλώσεων στο Προεδρικό Μέγαρο, χωριστό και θα συνοδεύεται σ’ αυτό άλλοτε από την Σίσσυ Παυλοπούλου και άλλοτε από την σύντροφο του Πρωθυπουργού Μπέτυ Μπαζιάνα, δοθέντος ότι ο Εμανουέλ Μακρόν, ως «εκτελεστικός» Πρόεδρος Δημοκρατίας, έχει ως «ομόλογο» και τον Αλέξη Τσίπρα.

Το επίσημο πρόγραμμα του Εμανουέλ Μακρόν θ’ αρχίσει την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου στη 1, με την καθιερωμένη πια υποδοχή στο Προεδρικό Μέγαρο, την παρασημοφόρησή του από τον Προκόπη Παυλόπουλο, τις κοινές δηλώσεις τους στον τύπο και τις διευρυμένες συνομιλίες τους, παρουσία και των εκατέρωθεν υπουργών. Το βράδυ, στις 9, ο Προκόπης Παυλόπουλος θα παραθέσει το επίσης καθιερωμένο επίσημο δείπνο στον Εμανουέλ Μακρόν, όπου και θα γίνουν οι προσφωνήσεις και αντιφωνήσεις, οι οποίες κάθε άλλο παρά τυπικές αναμένονται.

Και τούτο διότι ο Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την «προσφιλή» του τακτική -να θυμόμαστε τι συνέβη κατά την επίσημη επίσκεψη του Φρανσουά Ολάντ- θα επισημάνει, πέρα από την ελληνογαλλική φιλία και το ρόλο της Γαλλίας για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ανάγκη η Γαλλία να διαδραματίσει τον κορυφαίο ρόλο που της αναλογεί ιστορικώς μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδίως ως αντίβαρο απέναντι στη Γερμανία. 


Αυτονόητο είναι ότι ο Εμανουέλ Μακρόν θα αδράξει την ευκαιρία να δηλώσει ότι επί των ημερών του έχει ως στόχο ν’ αποκαταστήσει το «χαμένο» γόητρο της Γαλλίας, κάνοντας την αντιδιαστολή με τους δύο προκατόχους του, Ολάντ και Σαρκοζί, που προτίμησαν να ζήσουν κατά κάποιο τρόπο στην «σκιά» της Άνγκελα Μέρκελ.

Την επόμενη μέρα, Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου, ο Μακρόν θα κάνει επισκέψεις σε γαλλικά ιδρύματα στην Αθήνα. Σημειώνεται ότι την προηγούμενη ημέρα, 7 Σεπτεμβρίου, μάλλον στις 7 μ.μ. οργανώνεται ομιλία του στην Πνύκα, για την οποία οι τελευταίες λεπτομέρειες δεν είναι ακόμη γνωστές. Πάντως εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι δεν θα μιλήσει στη Βουλή των Ελλήνων, «σπάζοντας» έτσι μια μεγάλη παράδοση όλων των Γάλλων Προέδρων, αρχής γενομένης από την ιστορική επίσκεψη του Προέδρου Ντε Γκωλ, επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου ο Προκόπης Παυλόπουλος θ’ ανοίξει τις εργασίες του καθιερωμένου πια σε διεθνή κλίμακα Athens Democracy Forum, που γίνεται σε συνεργασία με τους New York Times. Για το forum αυτό, τις προσωπικότητες που θα έλθουν και την θεματολογία του θα επανέλθουμε με λεπτομέρειες.

Μπορούμε όμως από τώρα ν’ αναφέρουμε τα ονόματα του Κόφι Ανάν και της «παλιάς δόξας» της ισπανικής πολιτικής ζωής, του Φελίπε Γκονζάλες, τον οποίο ο Προκόπης Παυλόπουλος θα συναντήσει και κατ’ ιδίαν. Αυτό που μπορούμε επίσης σήμερα να πούμε είναι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ομιλία του θα αναλύσει τις ρίζες του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού και τους κινδύνους που σήμερα τον απειλούν.

Κεντρικό σημείο της ομιλίας του Προκόπη Παυλόπουλου θα είναι οι συμβολισμοί τους οποίους εκπέμπει για τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό το πασίγνωστο επιτύμβιο «Η Αθηνά σκεπτομένη» που βρίσκεται στο Μουσείο της Ακρόπολης. Και μέσα από τους συμβολισμούς αυτούς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα τονίσει την σύγχρονη σημασία της Αρχαίας Ελλάδας και του Ελληνικού Πνεύματος ως πρώτου πυλώνα του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού.

Στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου ο Προκόπης Παυλόπουλος θα βρίσκεται στη Μάλτα, μετέχοντας στην μεγάλη συνδιάσκεψη, στην οποία θα παρευβρίσκονται όλοι οι μη εκτελεστικοί Πρόεδροι Δημοκρατίας των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συγκεκριμένα θα μετέχουν, κατ’ αλφαβητική σειρά των κρατών, οι εξής 13 πρόεδροι: Αυστρίας: Αλεξάντερ βαν ντε Μπέλεν, Βουλγαρίας: Ρούμεν Ράντεφ, Γερμανίας: Φρανκ- Βάλτερ Σταϊνμάιερ, Ελλάδας: Προκόπης Παυλόπουλος, Εσθονίας: Κέρστι Κάλιουλαϊντ, Ιταλίας: Σέρτζιο Ματαρέλα, Λετονίας: Ράιμοντς Βέγιονις, Μάλτας: Μαρία Λουίζα Κολέιρο Πρέκα, Ουγγαρίας: Γιάνος Άντερ, Πολωνίας: Άντρεϊ Ντούντα, Πορτογαλίας: Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, Σλοβενίας: Μπόρουτ Πάχορ, Φινλανδίας: Σάουλι Νιινίστο.

Η θεματολογία της συνδιάσκεψης είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, αν αναλογισθεί κανείς τις σύγχρονες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την πρώτη μέρα, 14 Σεπτεμβρίου, αντικείμενο συζήτησης θα είναι η ανάγκη στήριξης του κοινωνικού κράτους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως αντίβαρου έναντι των κινδύνων ρήξης του κοινωνικού ιστού και έναντι των κινδύνων από τις διαρκώς διευρυνόμενες ανισότητες. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο θα αναζητηθούν και οι τρόποι αντιμετώπισης των ακραίων -ως και ναζιστικής υφής- μορφωμάτων που αναπτύσσονται σε πολλά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την δεύτερη μέρα, 15 Σεπτεμβρίου, αντικείμενο συζήτησης θα είναι οι προκλήσεις ασφάλειας που αναπτύσσονται στην περιοχή της Μεσογείου -άρα στο νότο της Ευρωπαϊκής Ένωσης- λόγω των προσφυγικών ροών αλλά και λόγω των μεταναστευτικών ροών από την Αφρική, και ιδίως την υποσαχάρια.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος θα μιλήσει και τις δύο ημέρες πάνω στα δύο αυτά θέματα, έχοντας έτσι την ευκαιρία να υπερασπισθεί και πάλι τις ελληνικές θέσεις για το κοινωνικό κράτος δικαίου και για την αλληλεγγύη, που πρέπει να επιδείξουν μεταξύ τους τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Θεωρείται βέβαιο ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα είναι ιδιαίτερα αιχμηρός για τις χώρες του Βίζεγκραντ, για τις οποίες θα επισημάνει ότι η συμπεριφορά τους στο προσφυγικό είναι κυριολεκτικώς ασυμβίβαστη με τα ανθρωπιστικά δεδομένα του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού...


real.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: