18.9.17

Να μιλήσουν όλοι οι υποψήφιοι ξεκάθαρα...

Όλους τους υποψηφίους ‘βάζει στο παιχνίδι’ η Σεβαστουπόλεως, καλώντας τους να ανοίξουν τα χαρτιά τους επί...
της διαδικασίας που προκρίνουν για την εκλογή αρχηγού του νέου φορέα στην Κεντροαριστερά. Αφορμή, η νέα διαφωνία μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού χθες, όπως προέκυψε από έναν ξαφνικό ‘πόλεμο’ ανακοινώσεων, που έκανε τον επικεφαλής του επιτελείου του Σταύρου Θεοδωράκη, να καλέσει δημοσίως όλους τους υποψηφίους να πάρουν θέση. Ειδικότερα, σε μία σύντομη ανακοίνωσή του, ξεκαθαρίζει ότι το Ποτάμι θα επιμείνει στην πρότασή του για ηλεκτρονική ψηφοφορία παράλληλα με την κλασική ψηφοφορία, ιδίως αφού οι επαΐοντες αποφάνθηκαν ότι το αδιάβλητο της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας μπορεί να διασφαλιστεί απολύτως. «Περιμένουμε τις απόψεις και των άλλων υποψηφίων για την αρχηγία του νέου φορέα. Ας μιλήσουμε όλοι ξεκάθαρα», κατέληξε ο κ.Τσίοδρας.

Είχε προηγηθεί μία άλλη ανακοίνωση του ίδιου, με την οποία θύμιζε με νόημα όσα έχουν συμφωνηθεί μεταξύ του επικεφαλής της ανεξάρτητης Επιτροπής Νίκου Αλιβιζάτου και των αρχηγών των δύο κοινοβουλευτικών κομμάτων, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού. Σύμφωνα με αυτά :

- οι εκλογές αφορούν την εκλογή επικεφαλής ενός «νέου, ενιαίου πολιτικού φορέα» και όχι την εξέλιξη ή διεύρυνση κάποιου εκ των υφισταμένων πολιτικών σχηματισμών

- στη δημιουργία του «νέου ενιαίου πολιτικού φορέα» πρέπει να συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, και ως εκ τούτου «κλασικές κάλπες θα στηθούν σε όλες τις περιοχές της χώρας και θα είναι ηλεκτρονικά συνδεδεμένες έτσι ώστε να μην μπορεί κάποιος να ψηφίσει και να ξαναψηφίσει. Παράλληλα όσοι θέλουν θα μπορούν να ψηφίσουν εξ αποστάσεως από τον υπολογιστή τους, το tablet ή το smartphone», με τον κ.Τσιόδρα να θυμίζει ότι πουθενά δεν είχε διατυπωθεί ως προϋπόθεση για την εξ αποστάσεως ψηφοφορία να έχει προηγηθεί αυτοπρόσωπη παρουσία του ψηφοφόρου, αφού «αυτό άλλωστε θα αναιρούσε την όλη χρησιμότητα της εξ αποστάσεως ηλεκτρονικής ψηφοφορίας», όπως λέει.

- Στην εκλογική διαδικασία μπορούν να μετέχουν φίλοι και μέλη του υπό ίδρυση πολιτικού φορέα, με την εγγύηση ότι οι κατάλογοι των φίλων θα καταστραφούν μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

- Το πρόσωπο που εγγυάται την ευρύτητα και το αδιάβλητο του όλου εγχειρήματος είναι ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος.

Σε αυτή την ανακοίνωση, είχε απαντήσει, εξάλλου, η Χαριλάου Τρικούπη, επαναλαμβάνοντας τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ επί της διαδικασίας, που εντέχνως θύμιζαν ότι οφείλεται στις πρωτοβουλίες της Φώφης Γεννηματά. Σύμφωνα με αυτές:

- Ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών είναι η Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017 και εφόσον δεν επιτευχθεί απόλυτη πλειοψηφία από κάποιον υποψήφιος, επαναληπτικές εκλογές μία εβδομάδα αργότερα στις 12 Νοεμβρίου.
- Οι εκλογές να είναι αδιάβλητες και να επιδιωχθεί η μεγαλύτερη δυνατή προσέλευση.
- Να στηθούν κάλπες σε 1400 περίπου χώρους (στη βάση των καποδιστριακών και όχι των καλλικρατικών δήμων)
- Να ψηφίζει ο εκλογέας στο πλησιέστερο εκλογικό τμήμα, στο οποίο αυτός βρίσκεται κατά την ημέρα των εκλογών και όχι στο εκλογικό τμήμα του δήμου, στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι γραμμένος.
- Να ισχύει η ηλεκτρονική διαδικασία (on line) με φυσική παρουσία στην κάλπη.
- Να διευκολύνεται η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους Έλληνες του εξωτερικού με τη συνεργασία των Ελληνικών Προξενείων.
- Να μελετηθεί η ηλεκτρονική εξ αποστάσεως ψηφοφορία, ώστε να διασφαλιστεί το αδιάβλητο της εκλογής, η μυστικότητα της ψήφου, η εγκυρότητα του ηλεκτρονικού συστήματος. Κάτι επί του οποίου, στην Χαριλάου Τρικούπη τονίζουν ότι :

(α) Σε καμία χώρα, στην δεν εφαρμόζεται η ηλεκτρονική και εξ αποστάσεως ψηφοφορία. Σε μία μόνον χώρα εφαρμόζεται. Στην Εσθονία. Αλλά εκεί προηγήθηκε πιλοτική εφαρμογή σε ορισμένους δήμους, καθώς και άλλες δοκιμασίες του συστήματος, που κράτησαν αρκετά χρόνια. Η κυριότερη, όμως, εγγύηση για το αδιάβλητο είναι η προηγούμενη αυτοπρόσωπη παρουσία του εκλογέα για την παραλαβή του ειδικού κωδικού (pin).

(β) Τον τελευταίο χρόνο διεξήχθηκαν εκλογές για την ανάδειξη ηγέτη στα σοσιαλιστικά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα τριών Ευρωπαϊκών χωρών. Σε κανένα από αυτά δεν εφαρμόστηκε η ηλεκτρονική εξ αποστάσεως ψηφοφορία. Η λογική είναι απλή. Η συμμετοχή στις κορυφαίες αυτές διαδικασίες προϋποθέτει επίδειξη της θέλησης του εκλογέα να συμμετάσχει ενεργά σε αυτές. Και μια πρώτη προϋπόθεση και εγγύηση είναι η αυτοπρόσωπη παρουσία του εκλογέα.

(γ) Η εξ αποστάσεως ηλεκτρονική ψηφοφορία επιχειρήθηκε να εισαχθεί στις εκλογές ενός κρατιδίου της Ομοσπονδιακής Γερμανίας. Το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας (ένα Δικαστήριο που έχει πανευρωπαϊκό κύρος) έκρινε τη διαδικασία αντισυνταγματική ως προς δύο αρχές. Την αρχή της δημοσιότητας της εκλογικής διαδικασίας και την αρχή της μυστικότητας της ψήφου. Το Ανώτατο αυτό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι «ο μέσος πολίτης δεν έχει τις τεχνικές γνώσεις για να ελέγξει αν τελικά προσμετρήθηκε η ψήφος του, αν το σύστημα δεν έπαθε τεχνική βλάβη, αν δεν υπήρξε παρέμβαση τεχνικού με ειδικές γνώσεις που να επηρεάσει το αποτέλεσμα (hacker). Επίσης αποφάνθηκε ότι δεν αρκεί να έχει γίνει προέλεγχος των μηχανημάτων σε συνθήκες δημοσιότητας, ότι δηλαδή τα μηχανήματα πληρούν (αφηρημένα και όχι in concerto) τις ελάχιστες τεχνικές προδιαγραφές ασφάλειας.

(δ) Ουδεμία από τις μεγάλες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας δηλώνει ότι έχει εμπειρία σε εξ αποστάσεως ψηφοφορία τόσο μεγάλου εγχειρήματος. Δύο εταιρείες έχουν απαντήσει αρνητικά αφού, μεταξύ άλλων, δεν μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια της διαδικασίας . Η τρίτη εταιρεία δήλωσε ότι το μελετάει.

(ε) Από ορισμένους προτάθηκε να χρησιμοποιηθεί ένα σύστημα εξ αποστάσεως ψηφοφορίας, που χρησιμοποιήθηκε στις τελευταίες Πρυτανικές εκλογές. Δηλαδή ένα σύστημα με κλειστό εκ των προτέρων μητρώο, για το οποίο προηγήθηκε ταυτοποίηση των συμμετεχόντων με αυτοπρόσωπη παρουσία. Εμείς επιδιώκουμε τη συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων από έναν πληθυσμό εκατομμυρίων και μάλιστα χωρίς να υπάρχει μητρώο, χωρίς έγκυρη ταυτοποίηση. Τα μεγέθη δεν είναι συγκρίσιμα. Με επιπρόσθετο μειονέκτημα ότι ο server αυτού του συστήματος βρίσκεται στο Υπουργείο Παιδείας. Μια προοπτική που δεν τη διαπραγματευόμαστε, για ευνόητους λόγους.

- Δεν εμπιστεύονται την εξ αποστάσεως ψηφοφορία χωρίς την πλήρωση βασικών εγγυήσεων. Και αυτές παρά τις προσπάθειες του κ Αλιβιζάτου δεν έχουν δοθεί. Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του κ. Δρυμιώτη ενώπιον της Επιτροπής, ο οποίος σε σχετική ερώτηση απάντηση ότι δεν μπορεί να διασφαλιστεί ότι κάποιος δεν θα ψηφίσει και για αλλά πρόσωπα. Κορυφαία και θεμελιώδης εγγύηση είναι η προηγηθείσα αυτοπρόσωπη παρουσία του εκλογέα ενώπιον εφορευτικής επιτροπής και η παραλαβή του αποκλειστικού γι’ αυτόν κωδικού (pin).

- Η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία είναι πράξη υψίστης πολιτικής ευθύνης. Η αυτοπρόσωπη παρουσία του εκλογέα σε οποιαδήποτε φάση της διαδικασίας αποτελεί την ελάχιστη εγγύηση και απόδειξη αυτής της ευθύνης...


matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: