5.9.17

Πούτιν: Η στρατιωτική υστερία για τη Βόρειο Κορέα...


Αποτέλεσμα εικόνας για Πούτιν
... μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή του πλανήτη...
Τον κώδωνα του κινδύνου για την κρίση στην κορεατική χερσόνησο έκρουσε πριν λίγο ο Βλαντιμίρ Πούτιν από την Κίνα, όπου βρίσκεται για...
τη Σύνοδο των BRICS, επισημαίνοντας ότι, η στρατιωτική υστερία για τη Βόρειο Κορέα, μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή του πλανήτη αλλά και σε ανθρώπινες απώλειες.  

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Ρώσος Πρόεδρος υπογράμμισε ότι «η Πιονγιάνγκ δεν θα παραιτηθεί από το στρατιωτικό της πρόγραμμα υπό την πίεση κυρώσεων και στρατιωτικών απειλών, διότι τα παραδείγματα του Ιράκ και της Λιβύης την έχουν πείσει ότι τα πυρηνικά είναι ο μόνος αξιόπιστος τρόπος για να διασφαλίσει την ασφάλειά της». 

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, μιλώντας σε δημοσιογράφους, επισήμανε πως «το να κλιμακώνουμε την στρατιωτική υστερία υπό αυτές τις συνθήκες είναι άσκοπο, δεν οδηγεί πουθενά» και συμπλήρωσε: «Θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια παγκόσμια, πλανητική καταστροφή και τεράστια απώλεια ανθρώπινης ζωής. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος επίλυσης του πυρηνικού ζητήματος της Βόρειας Κορέας, εκτός από τον ειρηνικό διάλογο».

Επίσης, σε μία χαρακτηριστική αποστροφή του, ο Πούτιν είπε ότι «όπως είπα χθες στους ομολόγους μου, οι Βορειοκορεάτες θα τρώνε χόρτο αλλά δεν θα σταματήσουν το πυρηνικό πρόγραμμα όσο δεν αισθάνονται ασφαλείς», και υπογράμμισε: «Τι μπορεί να αποκαταστήσει την ασφάλειά τους; Η αποκατάσταση του διεθνούς δικαίου».

Ο Ρώσος πρόεδρος τάχθηκε ανοιχτά κατά της επιβολής αυστηρότερων μέτρων σε βάρος της Πιονγιάνγκ, λέγοντας ότι δεν θα επιβάλει την αλλαγή πολιτικής ηγεσίας στη Βόρεια Κορέα, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια «μεγάλης κλίμακας ανθρωπιστική καταστροφή».

Επίσης, ο Πούτιν πρόσθεσε πως ελπίζει να βρει συμβιβασμούς με την κυβέρνηση Τραμπ σε διμερή και διεθνή θέματα.

Μπορεί ο Ρώσος πρόεδρος να «ποντάρει» στην επίλυση της βορειοκορεατικής κρίσης καταλήγοντας σε συμβιβασμό με τον Τραμπ, όμως στο παρελθόν ο Πούτιν ήταν σφοδρός πολέμιος της πολιτικής της Αμερικανού προέδρου χαρακτηρίζοντας τις στρατιωτικές ενέργειες της Ουάσινγκτον ως «αδιέξοδες».

Σε άρθρο που δημοσίευσε το Κρεμλίνο την περασμένη εβδομάδα, ο Πούτιν δήλωσε ότι η κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο «βρίσκεται στο χείλος μιας μεγάλης σύγκρουσης. Η Ρωσία πιστεύει ότι, η πολιτική άσκησης πίεσης στην Πιόνγιανγκ  για να σταματήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα είναι λανθασμένη και μάταιη»

Στην πόλη Σιαμέν της Κίνας βρίσκονται οι αρχηγοί κρατών της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Νότιας Αφρικής. Τους ηγέτες των BRICS πλαισιώνουν ως παρατηρήτριες χώρες η Ταϊλάνδη, το Μεξικό, η Αίγυπτος, η Γουινέα και το Τατζικιστάν, προκειμένου οι αξιωματούχοι να συζητήσουν ένα σχέδιο “BRICS Plus” για μια ενδεχόμενη επέκταση της ένωσης σε νέα μέλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: