Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των διεκδικητών της ηγεσίας στη ΔΗΣΥ...
Οι στρατιές υποψηφίων αρχηγών, η σύγκρουση για την πορεία του εγχειρήματος και τη μορφή του κόμματος, αλλά και...
η πολιτική και ιδεολογική περιχαράκωση του χώρου αποτελούν τα κυρίαρχα συστατικά της διαδικασίας ανασυγκρότησης του χώρου της Κεντροαριστεράς – ή του προοδευτικού Κέντρου κατ’ άλλους.
Ωστόσο σε μείζον αγκάθι για την ομαλή πορεία αναδεικνύεται η διαδικασία εκλογής και κυρίως η ηλεκτρονική ψηφοφορία, αφού ακόμη δεν έχει βρεθεί κοινός τόπος. Η καχυποψία μεταξύ των υποψηφίων, των κομμάτων και των φορέων που εκπροσωπούν και κυρίως η σύγκρουση όλων των εκτός ΠΑΣΟΚ με το βασικό κόμμα αποτελούν το βασικό στοιχείο προώθησης της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας ως του μόνου τρόπου να αντιμετωπιστεί η εντυπωσιακή, παρά την εκλογική συρρίκνωσή του κόμματος, οργανωτική δομή του.
Ωστόσο οι συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά επέμειναν σθεναρά κατά την τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής Αλιβιζάτου ότι όσοι επιθυμούν να ψηφίσουν ηλεκτρονικά θα πρέπει να εμφανιστούν αυτοπροσώπως, να εγγραφούν από τις οργανωτικές αρχές και να καταχωριστούν σε ένα μητρώο, προκειμένου να παραλάβουν έναν μυστικό κωδικό που θα τους επιτρέψει την πρόσβαση, ώστε να ψηφίσουν χωρίς να αμφισβητηθεί η διαδικασία.
Επισήμαναν δε ότι αυτό έγινε και σε μια ακόμη χώρα, όπου επετράπη η ηλεκτρονική ψηφοφορία, σημειώνοντας πως η εκλογή αρχηγού ενός πολιτικού χώρου δεν είναι τηλεοπτικό μουσικό ριάλιτι.
Ο αντίλογος των τεχνικών, όσων προωθούν την ηλεκτρονική ψηφοφορία, είναι ότι οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας έχουν ήδη πιστοποιήσει τους κατόχους αριθμών κινητών τηλεφώνων και έτσι με την εισαγωγή προσωπικής πιστωτικής κάρτας δίδεται μεγαλύτερη εγκυρότητα στη διαδικασία.
Στο ερώτημα ωστόσο τι θα συμβεί αν κάποιος διαθέτει πολλούς αριθμούς τηλεφώνου και αρκετές πιστωτικές κάρτες και αν μπορεί να κλειδώνει η διαδικασία ώστε να μην υπάρχουν υπόνοιες διπλοψηφίας, αλλά και σε μια ακόμη σειρά ερωτημάτων η επιτροπή αποφάσισε να απευθυνθεί στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας, προκειμένου να απαντήσει επισήμως αν μπορεί να διασφαλιστεί η διαδικασία.
Έτσι κι αλλιώς είναι δεδομένο ότι, αν υπάρξει τελικά ηλεκτρονική ψηφοφορία, θα διεξαχθεί από κάποιον πάροχο κινητής τηλεφωνίας της χώρας. Πάντως η επιτροπή έχει κάνει ήδη αποδεκτό το αίτημα δημοσιοποίησης σε ιστοσελίδα όλων όσοι θα έχουν ψηφίσει στη διαδικασία προκειμένου να διασφαλιστεί η εγκυρότητά της. Το ΠΑΣΟΚ εμμένει στο ότι πρέπει να διασφαλιστεί η εγκυρότητα της εκλογής και να μην ευτελιστεί στο όνομα της νεωτερικότητας, αφού οι κίνδυνοι είναι πολλοί.
Πάντως οι Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Καμίνης και Γιάννης Ραγκούσης εμμένουν στο ότι πρέπει να υπάρξει και ηλεκτρονική ψηφοφορία προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους νέους να συμμετέχουν μαζικά, ελπίζοντας ότι έτσι θα ισοφαρίσουν την οργανωτική κυριαρχία του ΠΑΣΟΚ. Όλα πάντως είναι ρευστά και, αν δεν βρεθεί λύση στο ζήτημα, δεν αποκλείεται να υπάρξουν σοβαρές αναταράξεις στο πεδίο των υποψηφίων.
Η Φώφη Γεννηματά
Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο της υπό εξέλιξη διαδικασίας είναι το γεγονός ότι η Φώφη Γεννηματά, παρότι φαίνεται να δικαιώνεται για τις πρωτοβουλίες της να ανοίξει το παιχνίδι, να υπαναχωρήσει σε διάφορα αιτήματα και να επιμένει στην αναδιάταξη του χώρου, βρίσκεται ενώπιον σοβαρών δυσκολιών.
Προφανώς είχε υπολογίσει μια μονομαχία, την οποία θα κέρδιζε από τα αποδυτήρια, με βασικό αντίπαλό της τον Σταύρο Θεοδωράκη, αλλά στην πορεία εμφανίστηκαν πολλές υποψηφιότητες και η πολυδιάσπαση δυνάμεων μοιάζει να την αποδυναμώνει, παρότι μπορεί να στηριχτεί στον βασικό πυλώνα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης: το ΠΑΣΟΚ.
Το ιστορικό κόμμα της Κεντροαριστεράς είναι και ένα από τα βασικά στοιχεία σύγκρουσης, αφού η διάλυσή του αποτελεί οντολογικό στοιχείο των υποψηφιοτήτων Καμίνη - Θεοδωράκη, ενώ στην υπέρβασή του με τη γέννηση ενός νέου - άλλου ΠΑΣΟΚ ποντάρει για να συγκινήσει ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Ο τελευταίος αποτελεί μια μεγάλη απειλή για τη Γεννηματά, αφού έχει μεγάλη πρόσβαση στον κομματικό μηχανισμό και οργανωτικές δυνατότητες που μπορεί να κοστίσουν ακριβά στην κούρσα για την εκλογή. Ο Ανδρουλάκης θα τοποθετηθεί επισήμως την Παρασκευή και μάλλον επιθυμεί να ζυγίσει το ζήτημα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, αλλά και τις συμμαχίες που μπορεί να δημιουργηθούν, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχει βρει φόρμουλα συνεννόησης με τον Γιώργο Καμίνη.
Η Γεννηματά μοιάζει να έχει κοντά της και το ΚΙΔΗΣΟ, αφού είναι η μόνη πολιτική δύναμη που υποστηρίζει ότι ακόμη δεν είναι ώριμες οι συνθήκες για τη διάλυση των κομμάτων και τη δημιουργία ενός ενιαίου κόμματος εδώ και τώρα. Άλλωστε είναι σαφές ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν πρόκειται να είναι υποψήφιος και οι συσχετισμοί δεν φαίνεται να ευνοούν άλλη υποψηφιότητα από το κόμμα αυτό.
Ο παράγοντας ΔΗΜΑΡ
Το θέμα της παραμονής μέχρι και τις επόμενες εκλογές των κομμάτων που αποτελούν τη Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι αυτό που υποστηρίζει ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος ότι τον έπεισε να μην είναι υποψήφιος. Μάλιστα λόγω του θέματος αυτού έχουν κλονιστεί και οι πολύ καλές σχέσεις του με τη Φώφη Γεννηματά.
Ο Θεοχαρόπουλος σε συνεντεύξεις του τελευταία αναφέρεται σε μια «προίκα» 20.000 πολιτών, οι οποίοι, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που επικαλείται, θα μπορούσαν να ψηφίσουν στην εκλογή για την ανάδειξη νέου αρχηγού.
Πληροφορίες επισημαίνουν ότι ο Γιώργος Καμίνης επιχειρεί να προσεγγίσει τη ΔΗΜΑΡ, αν και όλοι αντιλαμβάνονται ότι και οι συμμαχίες μπορεί να αποδειχτούν μια πομφόλυγα, αφού κανείς δεν γνωρίζει πώς θα αντιδράσουν οι ψηφοφόροι και κυρίως ποιοι και πόσοι θα προσέλθουν στην κάλπη.
Στη Χαριλάου Τρικούπη οι πολλές υποψηφιότητες μοιάζει να έχουν προκαλέσει αμηχανία στους συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά, η οποία πρέπει από τη μία να κινηθεί με τη μεγαλοθυμία του εγγυητή μιας ομαλής διαδικασίας, να αποκρούσει επιθέσεις και υπονομευτικές διαδικασίες και από την άλλη να μην προκαλέσει ότι επιχειρεί με παλαιοκομματικές μεθόδους να βγει στον αφρό.
Σίγουρα η πρότασή της να αναλάβει εγγυητής των διαδικασιών ο Νίκος Αλιβιζάτος είναι αυτό που προκάλεσε μια έντονη κινητικότητα τον ράθυμο Αύγουστο.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης
Στον Αλιβιζάτο, αλλά και στη Γεννηματά, πιστώνεται το γεγονός ότι μετακίνησαν τον φανερά απρόθυμο Σταύρο Θεοδωράκη να αποδεχτεί να μετάσχει στο εγχείρημα αδειάζοντας την Ώρα Αποφάσεων και διάφορα στελέχη που επένδυαν στην πολυδιάσπαση.
Είναι γεγονός ότι ο Θεοδωράκης πιέστηκε, και μάλιστα σοβαρά, προκειμένου να μπει στη βάσανο μιας σκληρής αναμέτρησης. Πολλά ήταν τα στελέχη που έβλεπαν μια εκλογική συντριβή στο ενδεχόμενο αυτόνομης καθόδου και έδωσαν τη μάχη για να εμπλακεί στη διαδικασία, ενώ και συνεργαζόμενες δυνάμεις, όπως ο Σπύρος Λυκούδης, και μια σειρά πασοκογενείς πάλεψαν ώστε να αμβλυνθούν οι ψυχροπολεμικές σχέσεις Θεοδωράκη - Γεννηματά με αφορμή τη μεταγραφή Μπαρτζιώτα.
Ο Θεοδωράκης είναι ο μόνος, έως τώρα, που μοιάζει να οργανώνει έναν συγκεκριμένο προεκλογικό οδηγό, ο οποίος περιλαμβάνει ομάδα κρούσης, πολιτικό σχέδιο, οργανωτικά βήματα και οδικό χάρτη δράσης. Βασικός του στόχος είναι μια καμπάνια μέσα από το διαδίκτυο, η οποία θα τονώσει τις διαπροσωπικές επαφές στις περιοδείες που ήδη ξεκίνησε.
Συνεργάτες του εκτιμούν ότι η διαδικτυακή καμπάνια θα συγκινήσει πολλούς νέους να προσέλθουν στη διαδικασία, παρά το έντονο τρολάρισμα που δέχεται σε κάθε του κίνηση.
Πολιτικά ο Σταύρος θα παλέψει μέχρις εσχάτων για τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ και τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα, με τον ίδιο συντονιστή, που θα μετακινηθεί, όπως λέει συχνά, στον χώρο του προοδευτικού Κέντρου. Με συμπαραστάτες πρώην εκσυγχρονιστές, που δεν συγχωρούν τον Σημίτη για το ότι τους άφησε ορφανούς και ακαθοδήγητους, και ένα μείγμα πρώην μελών του ΚΚΕ εσωτερικού και νεοφιλελεύθερων, επιχειρεί να στρίψει τον χώρο εκεί όπου κινείται η νηφάλια αλλά... μη ανακάμψασα γερμανική σοσιαλδημοκρατία.
Επιχειρεί να ακολουθήσει το πρότυπο του Μακρόν εισηγούμενος ένα νέο μπιγκ μπανγκ στον χώρο. Τα προβλήματα στην πορεία αυτή είναι πολλά.
● Από τη μία ελλοχεύει ο κίνδυνος να εκνευρίσει πάρα πολύ τους... αμετανόητους ΠΑΣΟΚους, οι οποίοι θα προσέλθουν μαζικά στην κάλπη υπέρ της Φώφης Γεννηματά.
● Από την άλλη, σε επίπεδο πολιτικής ρητορικής, βρίσκεται πολύ κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη και το μόνο που τον διαφοροποιεί είναι τα «βαρίδια», λόγω φθοράς και παρακμής, που υπάρχουν στον κομματικό ιστό της Ν.Δ.
Ο βασικός στόχος του Θεοδωράκη είναι να αποφύγει τον σκόπελο του αουτσάιντερ Καμίνη και να βρεθεί στον δεύτερο γύρο, εκτιμώντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση μπορεί να έχει τη δυναμική της αλλαγής με το μέρος του.
Βασικό πρόβλημα της υποψηφιότητάς του είναι η αδυναμία του να αποδείξει στα τρία χρόνια του Ποταμιού ότι αντέχει σε διαδικασίες διαβούλευσης και ευέλικτων υποχωρήσεων στο εσωτερικό του κόμματός του, αφού του καταλογίζουν ότι πολιτεύτηκε με έναν στενό πυρήνα συνεργατών αφήνοντας συχνά εκτός δράσης όργανα που μεγαλόστομα δημιουργούνταν ως «εναλλακτικά και καινοτόμα», χωρίς ουσιαστικά να λειτουργήσουν.
Ο Γιώργος Καμίνης
Ο δήμαρχος Αθηναίων, όταν στις αρχές Αυγούστου «διέρρεε» την υποψηφιότητά του, προφανώς δεν είχε υπόψη τον συνωστισμό υποψηφίων και πίστευε ότι δεν θα εμφανιστεί στην κούρσα ο μεγάλος αντίπαλός του Σταύρος Θεοδωράκης, με τον οποίο κινούνται στον πολιτικά ουδέτερο χώρο του «μεταρρυθμιστικού Κέντρου». Ο Καμίνης επιχειρεί να αναδείξει την υποψηφιότητά του χρησιμοποιώντας την πορεία του προς τον Δήμο Αθηναίων, όπου από το απόλυτο αουτσάιντερ βρέθηκε νικητής.
Παρότι πολλοί εκφράζουν σοβαρές ενστάσεις για την πορεία του στον δήμο, ο ίδιος προβάλλει τη στάση του απέναντι στις κυβερνήσεις και θεωρεί ότι έχει να επιδείξει έργο στο πεδίο της αντιμετώπισης του κύματος των μεταναστών στην πρωτεύουσα και στην πάταξη της εγκληματικότητας.
Πραγματικά είναι άγνωστη η επίδρασή του στην κοινή γνώμη και τους ψηφοφόρους του χώρου, αν και είναι προφανές ότι η υποψηφιότητά του ικανοποίησε ένα τμήμα των στελεχών του σημιτικού - εκσυγχρονιστικού χώρου, που μοιάζει να απέκτησαν αίφνης αρχηγό.
Οι κακές γλώσσες επισημαίνουν ότι με την υποψηφιότητά του βρήκε έναν εύσχημο τρόπο να ολοκληρώσει χωρίς ήττα τον κύκλο του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και να εισέλθει στην κεντρική πολιτική σκηνή, και μάλιστα – αν έχει καλή εκλογική επίδοση – σε ηγετική θέση.
Ο Γιάννης Ραγκούσης
Στο ίδιο πεδίο κινούνται και τα σχόλια για την υποψηφιότητα του Γιάννη Ραγκούση, στον οποίο η Χαριλάου Τρικούπη αποδίδει ειλικρίνεια προθέσεων, αφού είναι ο πρώτος που έσπασε την κρούστα της καχυποψίας και έσπευσε να αποδεχτεί το πλαίσιο της Φώφης Γεννηματά. Είναι προφανές ότι ο Ραγκούσης επιθυμεί σφόδρα να επανακάμψει στην κεντρική πολιτική σκηνή και μάλιστα σε περίοπτη θέση.
Είναι ο πρώτος που έδωσε πολιτικό - ιδεολογικό πρόσημο στην υποψηφιότητά του και επιμένει σταθερά, όπως και η Γεννηματά, στις ίσες αποστάσεις απέναντι σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ. Προτάσσει την αποτελεσματικότητά του και το σθένος του να συγκρούεται ώστε να προχωρήσουν ρηξικέλευθες μεταρρυθμίσεις στη χώρα και επιχειρεί να συγκινήσει παλιούς συντρόφους του να τον εμπιστευτούν.
Η αποχώρησή του από το ΠΑΣΟΚ και η ιδιώτευσή του για καιρό, μετά τη σύγκρουσή του με τον Βενιζέλο, μπορεί είτε να τον βοηθήσει είτε να υπονομεύσει την υποψηφιότητά του, αλλά κι αυτό θα φανεί μέσα στον Σεπτέμβριο.
Μανιάτης - Κωνσταντινόπουλος
Η υποψηφιότητα του Γιάννη Μανιάτη δεν μοιάζει να αιφνιδίασε κανέναν. Είναι καιρό τώρα που ο πρώην γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ αναζητούσε ηγετικό ρόλο και σε κάθε περίπτωση την παραμονή του στην πρώτη σειρά των στελεχών του χώρου. Η υποψηφιότητά του, παρότι φαντάζει ισχνή, αφού δεν διαθέτει έως τώρα ηγετικό προφίλ, του δίνει τη δυνατότητα να είναι δυναμικά παρών την επόμενη μέρα και να αποτελεί μια υπολογίσιμη δύναμη.
Οι κακές γλώσσες λένε ότι τόσο ο Μανιάτης όσο και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, που την Τετάρτη ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος, γνωρίζουν πως δεν διαθέτουν οργανωτικές δυνάμεις τέτοιες ώστε να απειλήσουν σοβαρά τη Φώφη Γεννηματά ούτε επαρκή αναγνωρισιμότητα ώστε να απευθύνονται στο πολύ ευρύ ακροατήριο.
Θα μπορούσαν ωστόσο, κατά τους υπολογισμούς τους, να παίξουν τον ρόλο του... Άδωνι Γεωργιάδη αν επιτύχουν ένα σεβαστό ποσοστό: να γίνουν δηλαδή αντιπρόεδροι την επόμενη μέρα στηρίζοντας κάποιον τη δεύτερη Κυριακή, στην περίπτωση βέβαια που είναι και οι δύο υποψήφιοι...
topontiki.gr
Οι στρατιές υποψηφίων αρχηγών, η σύγκρουση για την πορεία του εγχειρήματος και τη μορφή του κόμματος, αλλά και...
η πολιτική και ιδεολογική περιχαράκωση του χώρου αποτελούν τα κυρίαρχα συστατικά της διαδικασίας ανασυγκρότησης του χώρου της Κεντροαριστεράς – ή του προοδευτικού Κέντρου κατ’ άλλους.
Ωστόσο σε μείζον αγκάθι για την ομαλή πορεία αναδεικνύεται η διαδικασία εκλογής και κυρίως η ηλεκτρονική ψηφοφορία, αφού ακόμη δεν έχει βρεθεί κοινός τόπος. Η καχυποψία μεταξύ των υποψηφίων, των κομμάτων και των φορέων που εκπροσωπούν και κυρίως η σύγκρουση όλων των εκτός ΠΑΣΟΚ με το βασικό κόμμα αποτελούν το βασικό στοιχείο προώθησης της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας ως του μόνου τρόπου να αντιμετωπιστεί η εντυπωσιακή, παρά την εκλογική συρρίκνωσή του κόμματος, οργανωτική δομή του.
Ωστόσο οι συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά επέμειναν σθεναρά κατά την τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής Αλιβιζάτου ότι όσοι επιθυμούν να ψηφίσουν ηλεκτρονικά θα πρέπει να εμφανιστούν αυτοπροσώπως, να εγγραφούν από τις οργανωτικές αρχές και να καταχωριστούν σε ένα μητρώο, προκειμένου να παραλάβουν έναν μυστικό κωδικό που θα τους επιτρέψει την πρόσβαση, ώστε να ψηφίσουν χωρίς να αμφισβητηθεί η διαδικασία.
Επισήμαναν δε ότι αυτό έγινε και σε μια ακόμη χώρα, όπου επετράπη η ηλεκτρονική ψηφοφορία, σημειώνοντας πως η εκλογή αρχηγού ενός πολιτικού χώρου δεν είναι τηλεοπτικό μουσικό ριάλιτι.
Ο αντίλογος των τεχνικών, όσων προωθούν την ηλεκτρονική ψηφοφορία, είναι ότι οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας έχουν ήδη πιστοποιήσει τους κατόχους αριθμών κινητών τηλεφώνων και έτσι με την εισαγωγή προσωπικής πιστωτικής κάρτας δίδεται μεγαλύτερη εγκυρότητα στη διαδικασία.
Στο ερώτημα ωστόσο τι θα συμβεί αν κάποιος διαθέτει πολλούς αριθμούς τηλεφώνου και αρκετές πιστωτικές κάρτες και αν μπορεί να κλειδώνει η διαδικασία ώστε να μην υπάρχουν υπόνοιες διπλοψηφίας, αλλά και σε μια ακόμη σειρά ερωτημάτων η επιτροπή αποφάσισε να απευθυνθεί στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας, προκειμένου να απαντήσει επισήμως αν μπορεί να διασφαλιστεί η διαδικασία.
Έτσι κι αλλιώς είναι δεδομένο ότι, αν υπάρξει τελικά ηλεκτρονική ψηφοφορία, θα διεξαχθεί από κάποιον πάροχο κινητής τηλεφωνίας της χώρας. Πάντως η επιτροπή έχει κάνει ήδη αποδεκτό το αίτημα δημοσιοποίησης σε ιστοσελίδα όλων όσοι θα έχουν ψηφίσει στη διαδικασία προκειμένου να διασφαλιστεί η εγκυρότητά της. Το ΠΑΣΟΚ εμμένει στο ότι πρέπει να διασφαλιστεί η εγκυρότητα της εκλογής και να μην ευτελιστεί στο όνομα της νεωτερικότητας, αφού οι κίνδυνοι είναι πολλοί.
Πάντως οι Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Καμίνης και Γιάννης Ραγκούσης εμμένουν στο ότι πρέπει να υπάρξει και ηλεκτρονική ψηφοφορία προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους νέους να συμμετέχουν μαζικά, ελπίζοντας ότι έτσι θα ισοφαρίσουν την οργανωτική κυριαρχία του ΠΑΣΟΚ. Όλα πάντως είναι ρευστά και, αν δεν βρεθεί λύση στο ζήτημα, δεν αποκλείεται να υπάρξουν σοβαρές αναταράξεις στο πεδίο των υποψηφίων.
Η Φώφη Γεννηματά
Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο της υπό εξέλιξη διαδικασίας είναι το γεγονός ότι η Φώφη Γεννηματά, παρότι φαίνεται να δικαιώνεται για τις πρωτοβουλίες της να ανοίξει το παιχνίδι, να υπαναχωρήσει σε διάφορα αιτήματα και να επιμένει στην αναδιάταξη του χώρου, βρίσκεται ενώπιον σοβαρών δυσκολιών.
Προφανώς είχε υπολογίσει μια μονομαχία, την οποία θα κέρδιζε από τα αποδυτήρια, με βασικό αντίπαλό της τον Σταύρο Θεοδωράκη, αλλά στην πορεία εμφανίστηκαν πολλές υποψηφιότητες και η πολυδιάσπαση δυνάμεων μοιάζει να την αποδυναμώνει, παρότι μπορεί να στηριχτεί στον βασικό πυλώνα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης: το ΠΑΣΟΚ.
Το ιστορικό κόμμα της Κεντροαριστεράς είναι και ένα από τα βασικά στοιχεία σύγκρουσης, αφού η διάλυσή του αποτελεί οντολογικό στοιχείο των υποψηφιοτήτων Καμίνη - Θεοδωράκη, ενώ στην υπέρβασή του με τη γέννηση ενός νέου - άλλου ΠΑΣΟΚ ποντάρει για να συγκινήσει ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Ο τελευταίος αποτελεί μια μεγάλη απειλή για τη Γεννηματά, αφού έχει μεγάλη πρόσβαση στον κομματικό μηχανισμό και οργανωτικές δυνατότητες που μπορεί να κοστίσουν ακριβά στην κούρσα για την εκλογή. Ο Ανδρουλάκης θα τοποθετηθεί επισήμως την Παρασκευή και μάλλον επιθυμεί να ζυγίσει το ζήτημα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, αλλά και τις συμμαχίες που μπορεί να δημιουργηθούν, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχει βρει φόρμουλα συνεννόησης με τον Γιώργο Καμίνη.
Η Γεννηματά μοιάζει να έχει κοντά της και το ΚΙΔΗΣΟ, αφού είναι η μόνη πολιτική δύναμη που υποστηρίζει ότι ακόμη δεν είναι ώριμες οι συνθήκες για τη διάλυση των κομμάτων και τη δημιουργία ενός ενιαίου κόμματος εδώ και τώρα. Άλλωστε είναι σαφές ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν πρόκειται να είναι υποψήφιος και οι συσχετισμοί δεν φαίνεται να ευνοούν άλλη υποψηφιότητα από το κόμμα αυτό.
Ο παράγοντας ΔΗΜΑΡ
Το θέμα της παραμονής μέχρι και τις επόμενες εκλογές των κομμάτων που αποτελούν τη Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι αυτό που υποστηρίζει ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος ότι τον έπεισε να μην είναι υποψήφιος. Μάλιστα λόγω του θέματος αυτού έχουν κλονιστεί και οι πολύ καλές σχέσεις του με τη Φώφη Γεννηματά.
Ο Θεοχαρόπουλος σε συνεντεύξεις του τελευταία αναφέρεται σε μια «προίκα» 20.000 πολιτών, οι οποίοι, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που επικαλείται, θα μπορούσαν να ψηφίσουν στην εκλογή για την ανάδειξη νέου αρχηγού.
Πληροφορίες επισημαίνουν ότι ο Γιώργος Καμίνης επιχειρεί να προσεγγίσει τη ΔΗΜΑΡ, αν και όλοι αντιλαμβάνονται ότι και οι συμμαχίες μπορεί να αποδειχτούν μια πομφόλυγα, αφού κανείς δεν γνωρίζει πώς θα αντιδράσουν οι ψηφοφόροι και κυρίως ποιοι και πόσοι θα προσέλθουν στην κάλπη.
Στη Χαριλάου Τρικούπη οι πολλές υποψηφιότητες μοιάζει να έχουν προκαλέσει αμηχανία στους συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά, η οποία πρέπει από τη μία να κινηθεί με τη μεγαλοθυμία του εγγυητή μιας ομαλής διαδικασίας, να αποκρούσει επιθέσεις και υπονομευτικές διαδικασίες και από την άλλη να μην προκαλέσει ότι επιχειρεί με παλαιοκομματικές μεθόδους να βγει στον αφρό.
Σίγουρα η πρότασή της να αναλάβει εγγυητής των διαδικασιών ο Νίκος Αλιβιζάτος είναι αυτό που προκάλεσε μια έντονη κινητικότητα τον ράθυμο Αύγουστο.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης
Στον Αλιβιζάτο, αλλά και στη Γεννηματά, πιστώνεται το γεγονός ότι μετακίνησαν τον φανερά απρόθυμο Σταύρο Θεοδωράκη να αποδεχτεί να μετάσχει στο εγχείρημα αδειάζοντας την Ώρα Αποφάσεων και διάφορα στελέχη που επένδυαν στην πολυδιάσπαση.
Είναι γεγονός ότι ο Θεοδωράκης πιέστηκε, και μάλιστα σοβαρά, προκειμένου να μπει στη βάσανο μιας σκληρής αναμέτρησης. Πολλά ήταν τα στελέχη που έβλεπαν μια εκλογική συντριβή στο ενδεχόμενο αυτόνομης καθόδου και έδωσαν τη μάχη για να εμπλακεί στη διαδικασία, ενώ και συνεργαζόμενες δυνάμεις, όπως ο Σπύρος Λυκούδης, και μια σειρά πασοκογενείς πάλεψαν ώστε να αμβλυνθούν οι ψυχροπολεμικές σχέσεις Θεοδωράκη - Γεννηματά με αφορμή τη μεταγραφή Μπαρτζιώτα.
Ο Θεοδωράκης είναι ο μόνος, έως τώρα, που μοιάζει να οργανώνει έναν συγκεκριμένο προεκλογικό οδηγό, ο οποίος περιλαμβάνει ομάδα κρούσης, πολιτικό σχέδιο, οργανωτικά βήματα και οδικό χάρτη δράσης. Βασικός του στόχος είναι μια καμπάνια μέσα από το διαδίκτυο, η οποία θα τονώσει τις διαπροσωπικές επαφές στις περιοδείες που ήδη ξεκίνησε.
Συνεργάτες του εκτιμούν ότι η διαδικτυακή καμπάνια θα συγκινήσει πολλούς νέους να προσέλθουν στη διαδικασία, παρά το έντονο τρολάρισμα που δέχεται σε κάθε του κίνηση.
Πολιτικά ο Σταύρος θα παλέψει μέχρις εσχάτων για τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ και τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα, με τον ίδιο συντονιστή, που θα μετακινηθεί, όπως λέει συχνά, στον χώρο του προοδευτικού Κέντρου. Με συμπαραστάτες πρώην εκσυγχρονιστές, που δεν συγχωρούν τον Σημίτη για το ότι τους άφησε ορφανούς και ακαθοδήγητους, και ένα μείγμα πρώην μελών του ΚΚΕ εσωτερικού και νεοφιλελεύθερων, επιχειρεί να στρίψει τον χώρο εκεί όπου κινείται η νηφάλια αλλά... μη ανακάμψασα γερμανική σοσιαλδημοκρατία.
Επιχειρεί να ακολουθήσει το πρότυπο του Μακρόν εισηγούμενος ένα νέο μπιγκ μπανγκ στον χώρο. Τα προβλήματα στην πορεία αυτή είναι πολλά.
● Από τη μία ελλοχεύει ο κίνδυνος να εκνευρίσει πάρα πολύ τους... αμετανόητους ΠΑΣΟΚους, οι οποίοι θα προσέλθουν μαζικά στην κάλπη υπέρ της Φώφης Γεννηματά.
● Από την άλλη, σε επίπεδο πολιτικής ρητορικής, βρίσκεται πολύ κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη και το μόνο που τον διαφοροποιεί είναι τα «βαρίδια», λόγω φθοράς και παρακμής, που υπάρχουν στον κομματικό ιστό της Ν.Δ.
Ο βασικός στόχος του Θεοδωράκη είναι να αποφύγει τον σκόπελο του αουτσάιντερ Καμίνη και να βρεθεί στον δεύτερο γύρο, εκτιμώντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση μπορεί να έχει τη δυναμική της αλλαγής με το μέρος του.
Βασικό πρόβλημα της υποψηφιότητάς του είναι η αδυναμία του να αποδείξει στα τρία χρόνια του Ποταμιού ότι αντέχει σε διαδικασίες διαβούλευσης και ευέλικτων υποχωρήσεων στο εσωτερικό του κόμματός του, αφού του καταλογίζουν ότι πολιτεύτηκε με έναν στενό πυρήνα συνεργατών αφήνοντας συχνά εκτός δράσης όργανα που μεγαλόστομα δημιουργούνταν ως «εναλλακτικά και καινοτόμα», χωρίς ουσιαστικά να λειτουργήσουν.
Ο Γιώργος Καμίνης
Ο δήμαρχος Αθηναίων, όταν στις αρχές Αυγούστου «διέρρεε» την υποψηφιότητά του, προφανώς δεν είχε υπόψη τον συνωστισμό υποψηφίων και πίστευε ότι δεν θα εμφανιστεί στην κούρσα ο μεγάλος αντίπαλός του Σταύρος Θεοδωράκης, με τον οποίο κινούνται στον πολιτικά ουδέτερο χώρο του «μεταρρυθμιστικού Κέντρου». Ο Καμίνης επιχειρεί να αναδείξει την υποψηφιότητά του χρησιμοποιώντας την πορεία του προς τον Δήμο Αθηναίων, όπου από το απόλυτο αουτσάιντερ βρέθηκε νικητής.
Παρότι πολλοί εκφράζουν σοβαρές ενστάσεις για την πορεία του στον δήμο, ο ίδιος προβάλλει τη στάση του απέναντι στις κυβερνήσεις και θεωρεί ότι έχει να επιδείξει έργο στο πεδίο της αντιμετώπισης του κύματος των μεταναστών στην πρωτεύουσα και στην πάταξη της εγκληματικότητας.
Πραγματικά είναι άγνωστη η επίδρασή του στην κοινή γνώμη και τους ψηφοφόρους του χώρου, αν και είναι προφανές ότι η υποψηφιότητά του ικανοποίησε ένα τμήμα των στελεχών του σημιτικού - εκσυγχρονιστικού χώρου, που μοιάζει να απέκτησαν αίφνης αρχηγό.
Οι κακές γλώσσες επισημαίνουν ότι με την υποψηφιότητά του βρήκε έναν εύσχημο τρόπο να ολοκληρώσει χωρίς ήττα τον κύκλο του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και να εισέλθει στην κεντρική πολιτική σκηνή, και μάλιστα – αν έχει καλή εκλογική επίδοση – σε ηγετική θέση.
Ο Γιάννης Ραγκούσης
Στο ίδιο πεδίο κινούνται και τα σχόλια για την υποψηφιότητα του Γιάννη Ραγκούση, στον οποίο η Χαριλάου Τρικούπη αποδίδει ειλικρίνεια προθέσεων, αφού είναι ο πρώτος που έσπασε την κρούστα της καχυποψίας και έσπευσε να αποδεχτεί το πλαίσιο της Φώφης Γεννηματά. Είναι προφανές ότι ο Ραγκούσης επιθυμεί σφόδρα να επανακάμψει στην κεντρική πολιτική σκηνή και μάλιστα σε περίοπτη θέση.
Είναι ο πρώτος που έδωσε πολιτικό - ιδεολογικό πρόσημο στην υποψηφιότητά του και επιμένει σταθερά, όπως και η Γεννηματά, στις ίσες αποστάσεις απέναντι σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ. Προτάσσει την αποτελεσματικότητά του και το σθένος του να συγκρούεται ώστε να προχωρήσουν ρηξικέλευθες μεταρρυθμίσεις στη χώρα και επιχειρεί να συγκινήσει παλιούς συντρόφους του να τον εμπιστευτούν.
Η αποχώρησή του από το ΠΑΣΟΚ και η ιδιώτευσή του για καιρό, μετά τη σύγκρουσή του με τον Βενιζέλο, μπορεί είτε να τον βοηθήσει είτε να υπονομεύσει την υποψηφιότητά του, αλλά κι αυτό θα φανεί μέσα στον Σεπτέμβριο.
Μανιάτης - Κωνσταντινόπουλος
Η υποψηφιότητα του Γιάννη Μανιάτη δεν μοιάζει να αιφνιδίασε κανέναν. Είναι καιρό τώρα που ο πρώην γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ αναζητούσε ηγετικό ρόλο και σε κάθε περίπτωση την παραμονή του στην πρώτη σειρά των στελεχών του χώρου. Η υποψηφιότητά του, παρότι φαντάζει ισχνή, αφού δεν διαθέτει έως τώρα ηγετικό προφίλ, του δίνει τη δυνατότητα να είναι δυναμικά παρών την επόμενη μέρα και να αποτελεί μια υπολογίσιμη δύναμη.
Οι κακές γλώσσες λένε ότι τόσο ο Μανιάτης όσο και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, που την Τετάρτη ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος, γνωρίζουν πως δεν διαθέτουν οργανωτικές δυνάμεις τέτοιες ώστε να απειλήσουν σοβαρά τη Φώφη Γεννηματά ούτε επαρκή αναγνωρισιμότητα ώστε να απευθύνονται στο πολύ ευρύ ακροατήριο.
Θα μπορούσαν ωστόσο, κατά τους υπολογισμούς τους, να παίξουν τον ρόλο του... Άδωνι Γεωργιάδη αν επιτύχουν ένα σεβαστό ποσοστό: να γίνουν δηλαδή αντιπρόεδροι την επόμενη μέρα στηρίζοντας κάποιον τη δεύτερη Κυριακή, στην περίπτωση βέβαια που είναι και οι δύο υποψήφιοι...
topontiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου