Τι θα κριθεί αυτόν τον μήνα στα εσωτερικά και εξωτερικά μέτωπα της χώρας...
Με την επιστροφή στη σκληρή πραγματικότητα του Σεπτεμβρίου, θα επιστρέψουν και τα...
κυκλοφοριακά προβλήματα στους δρόμους της Αθήνας. Όχι μόνο λόγω της ενεργοποίησης του Δακτυλίου. Τον επόμενο μήνα έχουμε VIP καλεσμένους: από τον πρόεδρο της Γαλλίας και τον πρωθυπουργό της Ιταλίας μέχρι την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Θα έχουμε όμως και πολλές «ανταποκρίσεις», τόσο από την υπόλοιπη Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Ιταλίας, που θα πραγματοποιηθεί στην Κέρκυρα, το EuroWorking Group στις αρχές του μήνα και το Eurogroup στο Ταλίν στα μέσα Σεπτεμβρίου και η «μάζωξη» των μεγαλύτερων εισηγμέ-νων εταιρειών του χρηματιστηρίου θα συγκεντρώσουν το ενδιαφέρον.
Πέντε «καυτές πατάτες»
Αν στην εικόνα συμπεριληφθούν ακόμη η προετοιμασία για την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού, η άφιξη των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών για την προετοιμασία της τρίτης αξιολόγησης και το γεγονός ότι τον Σεπτέμβριο περίπου 6 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν διπλούς φόρους - φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ -, εύκολα γίνεται αντιληπτό γιατί ο μήνας που ξεκινάει είναι κάτι περισσότερο από καθοριστικός. Τι κρίνεται;
Σε πολύ μεγάλο βαθμό το μέλλον του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Με τη διεξαγωγή των γερμανικών εκλογών στις 24 Σεπτεμβρίου φεύγει από τη μέση και η τελευταία «δικαιολογία» των Ευρωπαίων να μην απαντούν στο ΔΝΤ στο ερώτημα τι σκοπεύουν να κάνουν με το ελληνικό χρέος.
Εφόσον επιβεβαιωθεί η επίσκεψη της Κριστίν Λαγκάρντ στην Αθήνα - που είναι και το πιθανότερο - προς το τέλος του μήνα, μάλλον θα γίνουμε σοφότεροι και όσοι αφορά το δανειακό πρόγραμμα που έχει κατ’ αρχήν εγκρίνει το ΔΝΤ για την Ελλάδα
Οι ισορροπίες στην Ευρώπη όσον αφορά στο θέμα του ελληνικού χρέους. Ο Εμανουέλ Μακρόν δεν φτάνει στην Ελλάδα μόνο ως επικεφαλής μιας αποστολής επιχειρηματιών που έρχονται στη χώρα μας για δουλειές. Σε μεγάλο βαθμό θα διαμορφωθούν και οι ισορροπίες για το μέλλον της Ελλάδας μετά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου, δηλαδή μετά τον Αύγουστο του 2018.
Η εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού. Τα έσοδα του Σεπτεμβρίου θα πρέπει να φτάσουν κοντά στα 6 δισ. ευρώ, καθώς πρώτη φορά συμπίπτει χρονικά η προθεσμία πληρωμής του ΕΝΦΙΑ με την προθεσμία καταβολής του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων. Αν δεν υπάρξουν αποκλίσεις μέσα στον Σεπτέμβριο, το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2017 σε επίπεδα 2% ή και λίγο παραπάνω θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο.
Η ρευστότητα στην αγορά, καθώς οι δανειστές θα αποφανθούν αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για να εκταμιευτεί και το τελευταίο τμήμα της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ. Αυτά τα χρήματα είναι απαραίτητα για να συνεχίσει το κράτος να πληρώνει τις οφειλές του και μετά τον Σεπτέμβριο. Η ρευστότητα που απέκτησε το Δημόσιο τον Ιούλιο με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης πρακτικά εξαντλήθηκε μέσα στον Αύγουστο. Το πολιτικό «αφήγημα» της κυβέρνησης στο εσωτερικό. Δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει περιθώρια για σοβαρές παροχές κατά τη φετινή του ομιλία στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, είναι υποχρεωμένος να κάνει μια «πολιτική ομιλία» και να δώσει μια προοπτική στους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι περιμένουν να ακούσουν κάτι πιο χειροπιαστό από την «επιστροφή στην κανονικότητα και την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια».
Το χρονικό των εξελίξεων
4.9: EuroWorking Group
Το ζητούμενο είναι η Ελλάδα να κάνει την πρώτη επίσημη ενημέρωση μετά τις καλοκαιρινές διακοπές σχετικά με τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης που έχουν προχωρήσει και αυτά που έχουν μείνει πίσω.
Το βάρος δεν θα πέσει προφανώς στα 95 προαπαιτούμενα που πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι το τέλος του χρόνου, αλλά στις περίπου 46 από τις 66 εκκρεμότητες συνολικά που θα έπρεπε να έχουν κλείσει μέχρι το τέλος Αυγούστου (σ.σ.: μεταξύ αυτών και δύσκολα θέματα, όπως τα τιμολόγια των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας).
Τα δύσκολα όμως δεν σταματούν εδώ. Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας θα πρέπει να ενημερώσει τους Ευρωπαίους εταίρους για τις εξελίξεις στην εφαρμογή των εργαλειοθηκών 1 και 3 του ΟΟΣΑ, για τα κλειστά επαγγέλματα, τις αποκρατικοποιήσεις τον μηχανισμό claw back του ΕΟΠΥΥ, την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού να προχωρήσει στη διενέργεια των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών κ.λπ.
Κρίσιμο «κεφάλαιο» στο Euroworking Group θα είναι η πρόοδος της Ελλάδας όσον αφορά την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, καθώς από αυτή θα κριθεί το πότε θα ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της τελευταίας υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ που εγκρίθηκε στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.
7-8.9: Μακρόν στην Αθήνα
Λίγες ημέρες πριν από τις γερμανικές εκλογές η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να φτιάξει τις συμμαχίες της ενόψει της συζήτησης για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, η οποία θα επανέλθει στο προσκήνιο μετά το κλείσιμο της γερμανικής κάλπης και λόγω των πιέσεων που αναμένονται από την πλευρά του ΔΝΤ.
Το ζήτημα δεν είναι μόνο ποια στάση θα κρατήσει ο Μακρόν απέναντι στο ελληνικό ζήτημα, αλλά και ποια θα είναι η θέση του για το μέλλον της Ευρώπης γενικότερα. Τα δύο θέματα μόνο ασύνδετα δεν είναι μεταξύ τους. Θα ζητήσει η Γαλλία να γίνουν βήματα στην κατεύθυνση της αμοιβαιότητας του χρέους; Θα συμβιβαστεί απλώς στη μετεξέλιξη του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο;
9-10.9: ΔΕΘ
Παροχές δεν θα υπάρξουν. Αυτό είναι δεδομένο, καθώς, με τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος για φέτος στο 1,75% και το επτάμηνο να εμφανίζει σημαντική υστέρηση στο σκέλος των εσόδων άνω των 650 εκατ. ευρώ, το οικονομικό επιτελείο δεν μπορεί να διαβεβαιώσει τον πρωθυπουργό από τώρα ότι ο προϋπολογισμός θα εκτελεστεί κατά γράμμα.
Μάλιστα, δεδομένου ότι ο Ευκλείδης Τσα-καλώτος έχει δεσμευτεί από τις αρχές του χρόνου στους δανειστές ότι δεν θα υπάρξουν ξανά αιφνιδιασμοί τύπου «13η σύνταξη», το βάρος της φετινής ομιλίας θα πέσει κατά πάσα πιθανότητα στην επόμενη ημέρα των μνημονίων.
14.9: Τζεντιλόνι στην Κέρκυρα
Το πρώτο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας της Ελλάδας με την Ιταλία είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί στην Κέρκυρα στις 14 Σεπτεμβρίου ενώ στο περιθώριο αναμένεται συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ιταλό ομόλογό του Πάολο Τζεντιλόνι. Η επίσκεψη θα αξιοποιηθεί για να προσθέσει πινελιές στο υπό επεξεργασία προφίλ της κυβέρνησης ως φιλικής προς τις επενδύσεις.
15.9: Eurogroup στο Ταλίν
Η ατζέντα για την πρώτη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευ-ρωζώνης δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη, αλλά το θέμα της Ελλάδας αναμένεται να μπει πάλι στην ατζέντα. Το πρώτο ζητούμενο είναι να αποφασιστεί η εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, ενώ το δεύτερο ζητούμενο είναι να συνταχθεί ο «οδικός χάρτης» για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.
21.9: Περιφερειακό Κρήτης Στο περιφερειακό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στην Κρήτη (προηγήθηκε τον Ιούλιο αυτό στη Στερεά Ελλάδα) αναμένεται να παραστεί ο πρωθυπουργός.
24.9: Γερμανικές εκλογές
Το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών και ο χρόνος συγκρότησης της νέας κυβέρνησης στο Βερολίνο είναι το γεγονός που περιμένουν τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι υπόλοιποι θεσμοί ώστε να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους.
Σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών θα καθορίσει και το μέλλον του προγράμματος που έχει καταρχήν εγκρίνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Χωρίς περαιτέρω εξειδίκευση των μέτρων για το χρέος - ανεξάρτητα από το αν πρακτικά τα όποια μέτρα θα διευθετηθούν μετά το τέλος του τρίτου μνημονίου - το πρόγραμμα με το ΔΝΤ θα μείνει στα χαρτιά.
29.9: Λαγκάρντ στην Αθήνα
Η ημερομηνία έλευσης της επικεφαλής του ΔΝΤ στη χώρα μας δεν έχει «κλειδώσει» ακόμη, αν και σύμφωνα με πληροφορίες η επίσκεψη θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη ύστερα και από τη σχετική πρόσκληση που έχει απευθύνει στην Κριστίν Λαγκάρντ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Κατά την επίσκεψη της κ. Λαγκάρντ θα αποκαλυφθεί σε μεγάλο βαθμό η στάση που σκοπεύει να τηρήσει από εδώ και στο εξής το Ταμείο ενόψει και της έναρξης της τρίτης αξιολόγησης. Αυτό που ενδιαφέρει είναι το κατά πόσο το ΔΝΤ θα επιμείνει και στο θέμα της νέας κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών.
29.9: Πληρωμές φόρων
Ο Σεπτέμβριος θα είναι καθοριστικός μήνας για την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού, καθώς πρώτη φορά θα κριθεί η δυνατότητα των φορολογουμένων να πληρώνουν ταυτόχρονα φόρο εισοδήματος φυσικών ή νομικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ. Τα έσοδα του Σεπτεμβρίου θα πρέπει να προσεγγίσουν τα 6 δισ. ευρώ και, αν δεν υπάρξουν αποκλίσεις, σε μεγάλο βαθμό θα εξασφαλιστεί η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2017 στο επίπεδο του 2%.
Προσχέδιο προϋπολογισμού
Ο προϋπολογισμός του 2018, του οποίου το προσχέδιο πρέπει να είναι πανέτοιμο έως το τέλος του μήνα, θα είναι ο καθοριστικότερος των τελευταίων ετών, καθώς για πρώτη φορά θα κριθεί η δυνατότητα παραγωγής πρωτογενών πλεονασμάτων στο επίπεδο του 3,5%.
Η προετοιμασία του προσχεδίου έχει ήδη ξεκινήσει και ο προϋπολογισμός της επόμενης χρονιάς φέρνει και αύξηση των εσόδων από φόρους αλλά και μείωση των δαπανών, καθώς το πρωτογενές πλεόνασμα θα πρέπει να διευρυνθεί κατά τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το αντίστοιχο φετινό.
Ζαλιστήκατε μόνο και μόνο από την απαρίθμηση; Πού να δείτε τι χαμός θα γίνεται επί του... πρακτέου όλο τον επόμενο μήνα...
topontiki.gr
Με την επιστροφή στη σκληρή πραγματικότητα του Σεπτεμβρίου, θα επιστρέψουν και τα...
κυκλοφοριακά προβλήματα στους δρόμους της Αθήνας. Όχι μόνο λόγω της ενεργοποίησης του Δακτυλίου. Τον επόμενο μήνα έχουμε VIP καλεσμένους: από τον πρόεδρο της Γαλλίας και τον πρωθυπουργό της Ιταλίας μέχρι την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Θα έχουμε όμως και πολλές «ανταποκρίσεις», τόσο από την υπόλοιπη Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Ιταλίας, που θα πραγματοποιηθεί στην Κέρκυρα, το EuroWorking Group στις αρχές του μήνα και το Eurogroup στο Ταλίν στα μέσα Σεπτεμβρίου και η «μάζωξη» των μεγαλύτερων εισηγμέ-νων εταιρειών του χρηματιστηρίου θα συγκεντρώσουν το ενδιαφέρον.
Πέντε «καυτές πατάτες»
Αν στην εικόνα συμπεριληφθούν ακόμη η προετοιμασία για την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού, η άφιξη των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών για την προετοιμασία της τρίτης αξιολόγησης και το γεγονός ότι τον Σεπτέμβριο περίπου 6 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν διπλούς φόρους - φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ -, εύκολα γίνεται αντιληπτό γιατί ο μήνας που ξεκινάει είναι κάτι περισσότερο από καθοριστικός. Τι κρίνεται;
Σε πολύ μεγάλο βαθμό το μέλλον του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Με τη διεξαγωγή των γερμανικών εκλογών στις 24 Σεπτεμβρίου φεύγει από τη μέση και η τελευταία «δικαιολογία» των Ευρωπαίων να μην απαντούν στο ΔΝΤ στο ερώτημα τι σκοπεύουν να κάνουν με το ελληνικό χρέος.
Εφόσον επιβεβαιωθεί η επίσκεψη της Κριστίν Λαγκάρντ στην Αθήνα - που είναι και το πιθανότερο - προς το τέλος του μήνα, μάλλον θα γίνουμε σοφότεροι και όσοι αφορά το δανειακό πρόγραμμα που έχει κατ’ αρχήν εγκρίνει το ΔΝΤ για την Ελλάδα
Οι ισορροπίες στην Ευρώπη όσον αφορά στο θέμα του ελληνικού χρέους. Ο Εμανουέλ Μακρόν δεν φτάνει στην Ελλάδα μόνο ως επικεφαλής μιας αποστολής επιχειρηματιών που έρχονται στη χώρα μας για δουλειές. Σε μεγάλο βαθμό θα διαμορφωθούν και οι ισορροπίες για το μέλλον της Ελλάδας μετά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου, δηλαδή μετά τον Αύγουστο του 2018.
Η εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού. Τα έσοδα του Σεπτεμβρίου θα πρέπει να φτάσουν κοντά στα 6 δισ. ευρώ, καθώς πρώτη φορά συμπίπτει χρονικά η προθεσμία πληρωμής του ΕΝΦΙΑ με την προθεσμία καταβολής του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων. Αν δεν υπάρξουν αποκλίσεις μέσα στον Σεπτέμβριο, το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2017 σε επίπεδα 2% ή και λίγο παραπάνω θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο.
Η ρευστότητα στην αγορά, καθώς οι δανειστές θα αποφανθούν αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για να εκταμιευτεί και το τελευταίο τμήμα της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ. Αυτά τα χρήματα είναι απαραίτητα για να συνεχίσει το κράτος να πληρώνει τις οφειλές του και μετά τον Σεπτέμβριο. Η ρευστότητα που απέκτησε το Δημόσιο τον Ιούλιο με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης πρακτικά εξαντλήθηκε μέσα στον Αύγουστο. Το πολιτικό «αφήγημα» της κυβέρνησης στο εσωτερικό. Δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει περιθώρια για σοβαρές παροχές κατά τη φετινή του ομιλία στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, είναι υποχρεωμένος να κάνει μια «πολιτική ομιλία» και να δώσει μια προοπτική στους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι περιμένουν να ακούσουν κάτι πιο χειροπιαστό από την «επιστροφή στην κανονικότητα και την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια».
Το χρονικό των εξελίξεων
4.9: EuroWorking Group
Το ζητούμενο είναι η Ελλάδα να κάνει την πρώτη επίσημη ενημέρωση μετά τις καλοκαιρινές διακοπές σχετικά με τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης που έχουν προχωρήσει και αυτά που έχουν μείνει πίσω.
Το βάρος δεν θα πέσει προφανώς στα 95 προαπαιτούμενα που πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι το τέλος του χρόνου, αλλά στις περίπου 46 από τις 66 εκκρεμότητες συνολικά που θα έπρεπε να έχουν κλείσει μέχρι το τέλος Αυγούστου (σ.σ.: μεταξύ αυτών και δύσκολα θέματα, όπως τα τιμολόγια των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας).
Τα δύσκολα όμως δεν σταματούν εδώ. Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας θα πρέπει να ενημερώσει τους Ευρωπαίους εταίρους για τις εξελίξεις στην εφαρμογή των εργαλειοθηκών 1 και 3 του ΟΟΣΑ, για τα κλειστά επαγγέλματα, τις αποκρατικοποιήσεις τον μηχανισμό claw back του ΕΟΠΥΥ, την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού να προχωρήσει στη διενέργεια των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών κ.λπ.
Κρίσιμο «κεφάλαιο» στο Euroworking Group θα είναι η πρόοδος της Ελλάδας όσον αφορά την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, καθώς από αυτή θα κριθεί το πότε θα ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της τελευταίας υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ που εγκρίθηκε στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.
7-8.9: Μακρόν στην Αθήνα
Λίγες ημέρες πριν από τις γερμανικές εκλογές η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να φτιάξει τις συμμαχίες της ενόψει της συζήτησης για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, η οποία θα επανέλθει στο προσκήνιο μετά το κλείσιμο της γερμανικής κάλπης και λόγω των πιέσεων που αναμένονται από την πλευρά του ΔΝΤ.
Το ζήτημα δεν είναι μόνο ποια στάση θα κρατήσει ο Μακρόν απέναντι στο ελληνικό ζήτημα, αλλά και ποια θα είναι η θέση του για το μέλλον της Ευρώπης γενικότερα. Τα δύο θέματα μόνο ασύνδετα δεν είναι μεταξύ τους. Θα ζητήσει η Γαλλία να γίνουν βήματα στην κατεύθυνση της αμοιβαιότητας του χρέους; Θα συμβιβαστεί απλώς στη μετεξέλιξη του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο;
9-10.9: ΔΕΘ
Παροχές δεν θα υπάρξουν. Αυτό είναι δεδομένο, καθώς, με τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος για φέτος στο 1,75% και το επτάμηνο να εμφανίζει σημαντική υστέρηση στο σκέλος των εσόδων άνω των 650 εκατ. ευρώ, το οικονομικό επιτελείο δεν μπορεί να διαβεβαιώσει τον πρωθυπουργό από τώρα ότι ο προϋπολογισμός θα εκτελεστεί κατά γράμμα.
Μάλιστα, δεδομένου ότι ο Ευκλείδης Τσα-καλώτος έχει δεσμευτεί από τις αρχές του χρόνου στους δανειστές ότι δεν θα υπάρξουν ξανά αιφνιδιασμοί τύπου «13η σύνταξη», το βάρος της φετινής ομιλίας θα πέσει κατά πάσα πιθανότητα στην επόμενη ημέρα των μνημονίων.
14.9: Τζεντιλόνι στην Κέρκυρα
Το πρώτο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας της Ελλάδας με την Ιταλία είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί στην Κέρκυρα στις 14 Σεπτεμβρίου ενώ στο περιθώριο αναμένεται συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ιταλό ομόλογό του Πάολο Τζεντιλόνι. Η επίσκεψη θα αξιοποιηθεί για να προσθέσει πινελιές στο υπό επεξεργασία προφίλ της κυβέρνησης ως φιλικής προς τις επενδύσεις.
15.9: Eurogroup στο Ταλίν
Η ατζέντα για την πρώτη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευ-ρωζώνης δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη, αλλά το θέμα της Ελλάδας αναμένεται να μπει πάλι στην ατζέντα. Το πρώτο ζητούμενο είναι να αποφασιστεί η εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, ενώ το δεύτερο ζητούμενο είναι να συνταχθεί ο «οδικός χάρτης» για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.
21.9: Περιφερειακό Κρήτης Στο περιφερειακό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στην Κρήτη (προηγήθηκε τον Ιούλιο αυτό στη Στερεά Ελλάδα) αναμένεται να παραστεί ο πρωθυπουργός.
24.9: Γερμανικές εκλογές
Το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών και ο χρόνος συγκρότησης της νέας κυβέρνησης στο Βερολίνο είναι το γεγονός που περιμένουν τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι υπόλοιποι θεσμοί ώστε να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους.
Σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών θα καθορίσει και το μέλλον του προγράμματος που έχει καταρχήν εγκρίνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Χωρίς περαιτέρω εξειδίκευση των μέτρων για το χρέος - ανεξάρτητα από το αν πρακτικά τα όποια μέτρα θα διευθετηθούν μετά το τέλος του τρίτου μνημονίου - το πρόγραμμα με το ΔΝΤ θα μείνει στα χαρτιά.
29.9: Λαγκάρντ στην Αθήνα
Η ημερομηνία έλευσης της επικεφαλής του ΔΝΤ στη χώρα μας δεν έχει «κλειδώσει» ακόμη, αν και σύμφωνα με πληροφορίες η επίσκεψη θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη ύστερα και από τη σχετική πρόσκληση που έχει απευθύνει στην Κριστίν Λαγκάρντ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Κατά την επίσκεψη της κ. Λαγκάρντ θα αποκαλυφθεί σε μεγάλο βαθμό η στάση που σκοπεύει να τηρήσει από εδώ και στο εξής το Ταμείο ενόψει και της έναρξης της τρίτης αξιολόγησης. Αυτό που ενδιαφέρει είναι το κατά πόσο το ΔΝΤ θα επιμείνει και στο θέμα της νέας κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών.
29.9: Πληρωμές φόρων
Ο Σεπτέμβριος θα είναι καθοριστικός μήνας για την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού, καθώς πρώτη φορά θα κριθεί η δυνατότητα των φορολογουμένων να πληρώνουν ταυτόχρονα φόρο εισοδήματος φυσικών ή νομικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ. Τα έσοδα του Σεπτεμβρίου θα πρέπει να προσεγγίσουν τα 6 δισ. ευρώ και, αν δεν υπάρξουν αποκλίσεις, σε μεγάλο βαθμό θα εξασφαλιστεί η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2017 στο επίπεδο του 2%.
Προσχέδιο προϋπολογισμού
Ο προϋπολογισμός του 2018, του οποίου το προσχέδιο πρέπει να είναι πανέτοιμο έως το τέλος του μήνα, θα είναι ο καθοριστικότερος των τελευταίων ετών, καθώς για πρώτη φορά θα κριθεί η δυνατότητα παραγωγής πρωτογενών πλεονασμάτων στο επίπεδο του 3,5%.
Η προετοιμασία του προσχεδίου έχει ήδη ξεκινήσει και ο προϋπολογισμός της επόμενης χρονιάς φέρνει και αύξηση των εσόδων από φόρους αλλά και μείωση των δαπανών, καθώς το πρωτογενές πλεόνασμα θα πρέπει να διευρυνθεί κατά τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το αντίστοιχο φετινό.
Ζαλιστήκατε μόνο και μόνο από την απαρίθμηση; Πού να δείτε τι χαμός θα γίνεται επί του... πρακτέου όλο τον επόμενο μήνα...
topontiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου